Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ένα Έργο Πολύ …Μ.Ε.Λ.Ο. αυτή η προκήρυξη

Με προκήρυξη που ανακτήθηκε με χολιγουντιανό τρόπο —USB στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής μέσω τηλεφωνήματος σε συντάκτη της Ζούγκλας του γνωστού και μη εξαιρετέου Μάκη)— έγινε η ανάληψη ευθύνης για την εκτέλεση των δυο μελών της Χ.Α. από τις “Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις”, παρότι στο διαδίκτυο πολλά Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης τις αναφέρουν ως Μαζικές Επαναστατικές Λαϊκές Ομάδες (Μ.Ε.Λ.Ο.) ονόματα που λες και βγαίνουν κατευθείαν από το http://penicuik.lala.gr:3000/ όπως σωστά παρατήρησε η Bασιλική Μετατρούλου στη σελίδα της στο facebook.

H προκήρυξη ξεκινάει με ένα απόσπασμα του Ισπανού αναρχικού επαναστάτη Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι. Το συγκεκριμένο απόσπασμα κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα και σε παραπλήσιες μεταφράσεις. Οι Μ.Ε.Λ.Δ. επέλεξαν αυτήν της οποίας έγινε χρήση και στο εξώφυλλο του τεύχους Οκτωβρίου 2013 της αναρχικής εφημερίδας Άπατρις. Το απόσπασμα ακολουθεί ένα εγκυκλοπαιδικού τύπου λήμμα για το ποιος είναι ο Ντουρρούτι. Πιθανώς ο/οι συντάκτης/ες αφού ανακάλυψαν το τσιτάτο του Ντουρρούτι με τη βοήθεια του μεγάλου επαναστάτη, της τεχνολογίας, Γούγλη, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Έψαξαν να βρουν ποιος είναι αυτός ο Μπουεναβεντούρας. Χαρούμενοι για την ανακάλυψή τους, είπαν να μοιραστούν την γνώση. Κι έτσι, για πρώτη φορά στα χρονικά των προκηρύξεων ανάληψης ευθύνης, παρέχουν εγκυκλοπαιδική γνώση στις μάζες.

 Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη προκήρυξη δεν θυμίζει τις σχετικά πρόσφατες, και πραγματικά κακοφτιαγμένες και κακοσχεδιασμένες προκηρύξεις, οι οποίες κρίνοντας εκ του αποτελέσματος , αποτελούν προϊόν πραγματικά άσχετων με τον χώρο συγγραφέων, όπως αυτές της Σέχτας Επαναστατών. Προφανώς δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιου τύπου ενέργειες, εάν πρόκειται για οπαδούς της ατομικής τρομοκρατίας ή για (παρα)κρατικούς μηχανισμούς. Το μόνο σίγουρο είναι πως σε αντίθεση με τις αντίστοιχες αναλήψεις ευθύνης του προηγούμενου διαστήματος, αυτή τη φορά υπάρχει μια αντιστοιχία στον επαγγελματισμό εκτέλεσης της ενέργειας και στην συγγραφή της προκήρυξης. Παρότι όπως προαναφέραμε ξενίζει η εγκυκλοπαιδική εισαγωγή, υπάρχει αντιγραφή τουλάχιστον του πρώτου μέρους από τρίτες διαδικτυακές πηγές, το εκτενές (18-σέλιδο) κείμενο, έχει μεγαλύτερη συνοχή, παρότι ο ιδεολογικός αχταρμάς. Η ειρηνική συνύπαρξη των Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ.,της Ο.Π.Λ.Α., του Μελιγαλά και των Δεκεμβριανών, με τον Ντουρρούτι και τη θετική αναφορά στο ρόλο και την δράση των αναρχικών, τουλάχιστον ξενίζει.

Επίσης παρά την προσπάθεια παρουσίασης ενός “σοβαρού”, αμιγώς πολιτικού κειμένου εμφανίζονται βερμπαλισμοί του στυλ “να καεί το μπουρδέλο η βουλή” ή “να τους ανοίγει τα κεφάλια με σφυρί, να τους κόβει προς παραδειγματισμό το χέρι με δρεπάνι”. Παρόλα αυτά η συνοχή του κειμένου με την αρχική εισαγωγική ανάληψη ευθύνης να ακολουθείται από ένα τμήμα που αναφέρεται στα έργα και τις μέρες της Χ.Α. αλλά και γενικότερα του (νεο)φασισμού στην Ελλάδα, αλλά και τις ιστορικές σχέσεις κράτους-παρακράτους στον αντίποδα του λαϊκού κινήματος, ανάλυση της Ε.Ε. και σε σχέση με την Ελλάδα όπως και το ζήτημα της βίας εμπεριέχονται στο κείμενο.

Ένα τελευταίο, όχι από πλευράς σημασίας όμως. Από πλευράς σημειολογίας είναι αρκετά “ενδιαφέρουσα” τόσο η συγκυρία στην οποία εμφανίζεται η προκήρυξη όσο και το περιεχόμενό της. Σαράντα χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, οι ΜΕΛΔ, επιλέγουν να εμφανίσουν την προκήρυξη μια μέρα πριν την επέτειο και την πορεία του Πολυτεχνείου, σε μια αρκετά οξυμένη κοινωνική συγκυρία. Επιλέγουν μια δομή αλλά και περιεχόμενο που θυμίζει αρκετά την 17Ν, σχολιασμός της τρέχουσας επικαιρότητας, σύνδεση του ειδικού του χτυπήματος με τη γενική κατάσταση, αρκετές αναφορές στο λαό, μια ανάλυση για την Ελλάδα, την ΕΕ και τον κόσμο που θυμίζει πατριωτικό αντιιμπεριαλισμό κ.ο.κ.

Απ’ όπου κι αν προέρχεται το χτύπημα στην Χ.Α. και η προκήρυξη, το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε περάσει σε νέα εποχή.
Ι.Β.
________
Το παραπάνω κείμενο είναι από το ΜΑΟ.gr.

Εμείς θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες ακόμη παρατηρήσεις. Αυτό που βγάζει μάτι στο κείμενο είναι η υιοθέτηση όλων ανεξαιρέτως των ακροδεξιών κλισέ, που λες και βάλθηκαν οι συντάκτες του να δικαιώσουν. Από τα "κομμένα χέρια" του "ελληνικού Κατίν" (βλέπε και εδώ)[1], μέχρι  τις αναφορές στις "πηγάδες εξόντωσης του Μελιγαλά"[2], τη χρήση της, ταυτοποιημένης με την μετεμφυλιακή κρατική ιδεολογία, λέξης "συνοδοιπόροι"[3], τις αναφορές σε "εμφύλιο πόλεμο"[4], μέχρι την χρήση του "φωτιά και τσεκούρι" του Αβέρωφ ως συνθήματος στην κατακλείδα τους.

Αλλά υπάρχουν και άλλα περίεργα σε αυτό το κείμενο.
Η αναφορά στα "2 ΚΚΕ" [5]π.χ. είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Ειδικότερα όταν από την μία μεριά έχουμε πολιτικά βέλη εναντίον του ..."ΚΚΕ" εσωτερικού,  ενός κόμματος δηλαδή που αυτοδιαλύθηκε 27 χρόνια πριν(!), ενώ από την άλλη απουσιάζει από το κείμενο κάθε κριτική ονομαστική αναφορά στο κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον άμεσο δηλαδή πολιτικό του απόγονο. 
Αυτό γίνεται ακόμη πιο περίεργο από τις πρωτόγονες αντιιμπεριαλιστικές (στην πραγματικότητα εθνικιστικές-φασιστικές) κορώνες του κειμένου[6] που εάν ήταν ειλικρινείς, λογικά δεν θα άφηναν να περάσουν στο ντούκου οι προνομιακές σχέσεις που προσπαθεί να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
Εντύπωση προκαλούν ακόμη οι συνεχείς επιθέσεις στην ΝΔ συγκεκριμένα που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του κειμένου μπατάροντας το "αντικυβερνητικά", και ξεφεύγουν από την κλασσική "αριστερίστικη" κριτική που συνήθως περιλαμβάνει κατά σειρά κυβέρνηση-αξιωματική αντιπολίτευση-"κοινοβουλευτική αριστερά", σχήμα στο οποίο μας είχαν συνηθίσει τόσο η 17Ν όσο και ο ΕΛΑ παλιότερα.

Οι υπόλοιπες αντιφάσεις όπως π.χ. το εγκώμιο στους αναρχικούς και στην ΟΠΛΑ ταυτόχρονα(!!) επισημαίνονται και πιο πάνω, και αν το ψάξουμε λίγο ακόμη το κείμενο είναι γεμάτο τέτοιες, ενώ έχω και κάποιες άλλες παρατηρήσεις ως προς το πρακτικό σκέλος του θέματος, για πρακτικές που δεν συνάδουν με αυτές μια οργάνωσης ατομικής τρομοκρατίας.
Δεν υπάρχει κάποια πιστοποίηση πως αυτοί που έστειλαν την προκήρυξη έκαναν και την ενέργεια, αλλά ούτε και κάποια σφραγίδα που θα εμπόδιζε στο μέλλον συγγραφή ανάλογων προκηρύξεων με το ίδιο όνομα από άλλους, μέτρα που έπαιρνε πάντα η 17Ν π.χ., και μάλλον δεν αποτελούν απλά "παράλειψη"...
_________
Παράρτημα:
[1] “να τους ανοίγει τα κεφάλια με σφυρί, να τους κόβει προς παραδειγματισμό το χέρι με δρεπάνι”
[2] «οι απόγονοι των γερμανοτσολιάδων της κατοχής, των χιτών, των ταγματασφαλιτών και των δοσίλογων θα εξοντωθούν και θα σταλούν στις νέες πηγάδες τύπου Μελιγαλά»
[3] « Η επιλογή του κάθε ενός να είναι συνοδοιπόρος τους και να παρευρίσκεται είτε πλησίον τους είτε στα γραφεία τους, ας φέρει και τις συνέπειες της ταυτότητας που 0α τον χαρακτηρίζει.»
[4] «Ο άτυπος αόρατος εμφύλιος πόλεμος που διεξαγόταν σε ήπια ένταση, πέρασε σε δημόσια σφαίρα με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο»
[5] "Από το ΠΑ.ΣΟ.Κ και τα δύο Κ.Κ.Ε όταν κατήγγειλαν τους «προβοκάτορες» και τα «χουντικά σταγονίδια», μέχρι την Ν.Δ. των rangers και των Κενταύρων που ερμήνευε τις κοινωνικές συγκρούσεις έντεχνα σε «αριστεροχουντισμό» μαγειρεύοντας από τότε την θεωρία των δύο άκρων."
[6] «Όλα τα πολιτικά κόμματα ανεξαιρέτως υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι εντολοδόχοι των Μεγάλων Δυνάμεων. Η εθνική ανεξαρτησία υπήρξε πάντα πολιτικός αντιπερισπασμός των εγκάθετων κυβερνώντων και δημαγωγία για την αντιπολίτευση.»


Βλέπε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.