Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Λουΐζα Ράζου: Ο αντικομμουνισμός και η θεωρία των άκρων είναι επίσημη ιδεολογία της ΕΕ

Ολόκληρη η συνέντευξη του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Λουΐζας Ράζου, στον Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ: Κυρία Ράζου τι σηματοδοτεί κατά την άποψη του ΚΚΕ όλο αυτό το ζήτημα με το συνέδριο της εσθονικής Προεδρίας της ΕΕ; Είναι μια πρωτοβουλία των Εσθονών ή ευρύτερα των ηγετικών κύκλων της ΕΕ;
Απ: Η εσθονική προεδρεία της ΕΕ, διοργάνωσε το εν λόγω συνέδριο αξιοποιώντας την επίσημη και θεσμοθετημένη πολιτική της ΕΕ που έχει αποφασίσει να καθιερώσει την 23η Αυγούστου ως «Ευρωπαϊκή Μέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων». Δεν πρόκειται λοιπόν για μια αποσπασματική πρωτοβουλία της Εσθονίας. Αντίθετα ο αντικομμουνισμός και η θεωρία των άκρων είναι επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, την οποία προβάλλει- προπαγανδίζει- διαδίδει εκπονώντας δεκάδες «δράσεις» και «προγράμματα», δαπανώντας πακτωλό χρημάτων σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ερ: Το κόμμα σας κατήγγειλε αυτούς τους κύκλους ότι κύρια επιδίωξή τους είναι η συκοφάντηση του σοσιαλισμού και της πορείας της ΕΣΣΔ, η εξίσωσή του με το ναζισμό και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Τι λόγο έχουν να το κάνουν μετά από τόσα χρόνια;
Απ: Γιατί ανησυχούν, δεν έχουν ησυχάσει, κοιτάνε μπροστά, γνωρίζουν ότι παρά την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του καπιταλισμού που συντελέστηκε με τις αντεπαναστατικές ανατροπές, πριν περίπου 25 χρόνια, το σύστημά τους έχει σαπίσει, γεννάει κρίσεις, φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους. Η προοπτική ενός νέου γύρου κοινωνικών επαναστάσεων είναι μπροστά, και η πρώτη προσπάθεια των λαών στις χώρες που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό και ιδιαίτερα της ΕΣΣΔ, ανέδειξε τα μεγάλα κατορθώματα που μπορεί να γεννήσει η συνειδητή μαζική και οργανωμένη δράση των εργατικών- λαϊκών μαζών, την ανωτερότητα του νέου τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας και της παραγωγής, του σοσιαλισμού- κομμουνισμού.
Γι΄ αυτό ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις όλων των ειδών (συντηρητικές- σοσιαλδημοκρατικές- συμμαχικές κλπ) δε λυπούνται τα έξοδα για να συκοφαντήσουν, να διαστρεβλώσουν την ιστορική αλήθεια, προκειμένου να πετύχουν την καθήλωση των εργαζομένων στη μοιρολατρική αποδοχή, ότι το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε θα είναι αιώνιο και αναντικατάστατο.
Ερ: Πώς κρίνετε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης; Γιατί δεν σας ικανοποιεί που αρνήθηκε να συμμετάσχει;
Απ: Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι τουλάχιστον υποκριτική, αφού μόλις πέρυσι σε αντίστοιχη εκδήλωση στην Μπρατισλάβα όχι μόνο πήρε μέρος αλλά υπέγραψε και κοινή δήλωση με τους άλλους συμμετέχοντες, η οποία περιλαμβάνει «δέσμευση» να μην επαναληφτεί η ιστορία της Ευρώπης που οδήγησαν στην επικράτηση «ολοκληρωτικών καθεστώτων». Από πέρυσι μέχρι φέτος έχει μεσολαβήσει ένας ακόμη χρόνος υλοποίησης μιας σκληρής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, έχουν προστεθεί βάσανα στην εργατική- λαϊκή οικογένεια. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής επιχειρείται να συσκοτιστούν σε ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ με περιεχόμενο που τελικά βολεύει και τα δύο αυτά κόμματα του κεφαλαίου. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, για ακόμη μια φορά, βγάζει λάδι την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το αντικομμουνιστικό συνέδριο στην Εσθονία αποτελεί παρέκκλιση τάχα από τις αρχές της. Η ΕΕ έχει στο DNA της τον αντικομμουνισμό, είναι οργανικό στοιχείο της συγκρότησης και της ύπαρξής της. Όπως και στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αντισοβιετισμός και ο ιδεολογικός αναθεωρητισμός, καθώς και η υποστήριξη ανιστόρητων και χρεοκοπημένων απόψεων για την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού τον 20ο αιώνα.
Ερ: Τη στάση της ΝΔ και ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως οι κκ Βενιζέλος και Λοβέρδος πώς τη σχολιάζετε; Συμφωνείτε με την τοποθέτηση της Αυγής για «δεύτερο ξέπλυμα» του ναζισμού από τον κ. Μητσοτάκη;
Απ: Η στάση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων είναι συνεπής και «ξεπλένει» το σύστημα της αστικής εξουσίας που υπηρέτησαν και υπηρετούν από κυβερνητικές και άλλες «θεσμικές» θέσεις. Τον καπιταλισμό υπηρετούν, που ενίοτε οι μορφές άσκησης της εξουσίας του παίρνουν το εγκληματικό πρόσωπο του φασισμού και του ναζισμού. Αυτή η αλήθεια δεν εξισώνεται από καμιά χυδαία προσπάθεια να τσουβαλιάσουν τους θύτες, με τα θύματα, με το χοντροκομμένο αντικομμουνισμό τους. Η πλειοδοσία επίσης της Αυγής σε χαρακτηρισμούς δεν «ξεπλένει» τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποδειχτεί από τα πιο βολικά παιδιά του συστήματος.
Ερ: Αρκετοί, ακόμη κι αυτοί που διαφωνούν με την εξίσωση του σοσιαλισμού με τον ναζισμό, ισχυρίζονται ότι υπήρξαν εγκλήματα και βιαιότητες σε βάρος αντιφρονούντων από την πλευρά των σοσιαλιστικών χωρών και ιδιαίτερα της ΕΣΣΔ. Σε κάθε περίπτωση υπήρξαν εκτοπίσεις περισσότερων από 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ αυτών και Εσθονών ακόμη και Ελλήνων Ποντίων.
Απ: Οι ισχυρισμοί αυτοί αντλούν υλικό από την αστική προπαγάνδα που στην προσπάθεια του νεαρού εργατικού κράτους και του ΚΚΣΕ να υπερασπιστούν την κατεύθυνση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε συνθήκες πολύμορφης αντίδρασης και υπονόμευσης έβλεπαν και βλέπουν εγκλήματα της «σταλινικής περιόδου». Δείχνει το άσβηστο μίσος των αστικών επιτελείων για την περίοδο που οι εργάτες σε πολύ δύσκολες συνθήκες κατάφεραν να ζήσουν πρωτόγνωρες κατακτήσεις. Η συζήτηση λοιπόν περί διώξεων, εκτοπισμών, μετακινήσεων πληθυσμών κλπ δεν είναι καινούρια. Συζητάμε για μια χώρα στην οποία ζούσαν πάνω από 100 έθνη και εθνότητες στις οποίες είχαν εξασφαλιστεί πλήρη δικαιώματα. Η δίωξη αντεπαναστατών και άλλων εχθρών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, δεν αφορούσε εθνικές ή άλλες μειονότητες, αλλά οργανωμένους θύλακες μισθωμένους από την αστική τάξη, τους κουλάκους, συνεργάτες των ναζί κλπ. Βεβαίως, μεταξύ των παραπάνω, υπήρχαν και κάποιοι ελληνικής καταγωγής. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των Ελλήνων Ποντίων της ΕΣΣΔ στήριξε το σοσιαλισμό. Και γι΄ αυτό ατράνταχτη απόδειξη αποτελούν οι δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων Ποντίων που πολέμησαν ηρωικά και έδωσαν τη ζωή τους για τη σοσιαλιστική τους χώρα. Για αυτούς όμως δεν μιλάει κανείς, γιατί βεβαίως τους «χαλάει» το αντικομμουνιστικό παραμύθι.
Ερ: Πιστεύετε ότι με την αυτοκριτική που έκανε το ίδιο το ΚΚΣΕ στις δεκαετίες του 50 και του 60 έκλεισαν όλα αυτά τα ζητήματα και οι κατηγορίες που υπήρξαν για την σταλινική περίοδο;
Απ: Εννοείτε προφανώς το γεγονός ότι τα λάθη και οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αποδόθηκαν στη λεγόμενη «προσωπολατρία» γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του Στάλιν. Όμως το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956 που υιοθέτησε αυτές τις απόψεις, πήρε θέσεις που σταδιακά αποδυνάμωσαν τον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και άνοιξαν το δρόμο σε φαινόμενα που οδήγησαν στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η εξαγωγή συμπερασμάτων και η κριτική αποτίμηση της πρώτης προσπάθειας οικοδόμησης του σοσιαλισμού αποτελεί υποχρέωση για κάθε ΚΚ. Η σκληρή κριτική που ασκεί το ΚΚΕ σε λάθη στην πορεία της σοσιαλιστική οικοδόμησης δεν έχουν καμιά σχέση με την αστική προπαγάνδα και τον οπορτουνιστικό μηδενισμό. Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια επιχειρεί να αξιοποιεί τα διδάγματα και συμπεράσματα που προκύπτουν από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, επεξεργάζεται την τακτική και τη στρατηγική του στις σύγχρονες συνθήκες, έχει διαμορφώσει το Πρόγραμμά του προσπαθώντας σταθερά να μην αποσπάται ο καθημερινός πολιτικός και μαζικός αγώνας από την πάλη για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, για την ανατροπή του καπιταλισμού.
Πηγή: ΑΠΕ

5 σχόλια:

  1. Μας ήρθε ένα ανώνυμο (χωρίς ψευδώνυμο) σχόλιο που δεν δημοσιεύθηκε ακριβώς λόγω της ανωνυμίας του (βλέπε κανόνες σχολιασμού) που έλεγε πως «αυτή ήταν η επίσημη ιδεολογία του ΚΚΕ μέχρι το 1991» εννοώντας προφανώς τις αποφάσεις του 20ου συνέδριου του ΚΚΣΕ.
    Πέραν του γεγονότος πως διακριτική αποστασιοποίηση από αυτές τις θέσεις υπάρχει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 (αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δευτερεύων), το ΚΚΕ όπως και τον κάθε άλλο, θα το κρίνουμε με βάση τις τωρινές του θέσεις και πράξεις, και όχι με αυτές που είχε πριν 25-45-70 ή 100 χρόνια πριν.
    Γιατί στα 100 χρόνια της ζωής του, το ΚΚΕ σαφώς και έχει εξελιχθεί, και δεν θα σταματήσει ελπίζω να εξελίσσεται.
    Λογικά λοιπόν, πράγματι άλλες θέσεις είχε το ΚΚΕ του Πουλιόπουλου, άλλες το ελληνικό τμήμα της Κομιντέρν επί Ζαχαριάδη, άλλες το Κόμμα που προέκυψε μετά την κακόφημη 6η ολομέλεια και άλλες αυτό μετά την 12η, κ.ο.κ.
    Εκείνο που σε αυτά τα 100 χρόνια δεν άλλαξε ποτέ είναι είναι η καταστατική προσήλωση στις αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού (ακόμη και αν αυτό δεν έγινε πάντα μπορετό στην πράξη), του επαναστατικού διεθνισμού και της διχτατορίας του προλεταριάτου σαν τελικού τελικού στόχου.
    Δεν ξεχνάμε λοιπόν τίποτε, αλλά δεν διαβάζουμε και την ιστορία επιλεκτικά.
    Υπήρχε κ πριν το ’56 ΚΚΕ, και υπάρχει ακόμη ΚΚΕ.
    Δεν συνοψίζεται η ιστορία του, ούτε στην περίοδο ’56-‘68, ούτε στην περίοδο ’56-’91, ούτε σε καμμία άλλη που να βολεύει τις κάθε φορά θεωρήσεις μας.
    100 ένδοξα κ τιμημένα (με όλα τους τα λάθη) χρόνια πιάνει η ιστορία του ΚΚΕ, αν θέλουμε να μιλήσουμε με βάση αυτή.
    Και πάλι ωστόσο, σήμερα είναι ορθό να κριθεί για τις σημερινές (σωστές ή λάθος) θέσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αλλαζω θεσεις κι ειμαι ενταξει, μου θυμηζει υποκριτες που αφου κανουν τα μυρια οσα στη ζωη τους, στο τελος σαν καλοι χριστιανοι, κανουν και μια αγαθοεργια για να ειναι εξασφαλισμενοι και μετα θανατο.

    Το κκε ταυτιστηκε για μια ολοκληρη ιστορικη περιοδο με τις πολιτικες παλινορθωσης του καπιταλισμου και περιθωριοποιησης του κ. κινηματος. Μεχρι σημερα υπερασπιζεται το εργο του.
    Πως γινεται να ειναι ενδοξα και τιμημενα τα χρονια της παλινορθωσης; Η πολιτικη που οδηγησε στον γκαγκαριν αντικατασταθηκε μ αυτην που οδηγησε στη πεινα, την αποβλακωση το τραφικιν εκατομυρια λαου. Αυτη τη πολιτικη τη βλεπεις ενδοξη και τιμημενη;
    Ετσι βγαινουν τα αναγκαια σημερα διδαγματα απο την ιστορια;
    Σε προσωπικο επιπεδο αγωνιζεσαι για την αναγεννηση της πολιτικης χρουτσωφ, μπρεζνιεφ, γκορμπατζωφ; Ρωταω αν και δε περιμενω ειληκρινη απαντιση

    "Ενας αριστεροχουντικος "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @"Ενας αριστεροχουντικος ":
      Σου έχω απαντήσει ήδη, άσχετα εάν η απάντηση δεν σε βολεύει. Την επαναλαμβάνω λοιπόν:
      "Δεν συνοψίζεται η ιστορία του(ΚΚΕ), ούτε στην περίοδο ’56-‘68, ούτε στην περίοδο ’56-’91, ούτε σε καμμία άλλη που να βολεύει τις κάθε φορά θεωρήσεις μας."

      Επίσης, το μην είχε μάθει τίποτε το ΚΚΕ από το 1918 μέχρι σήμερα και κατά συνέπεια να είχε τις ίδιες και απαράλλαχτες ακριβώς θέσεις, θα σήμαινε πως πρόκειται για ένα αρτηριοσκληρωτικό μόρφωμα ηλιθίων που δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Ευτυχώς δεν είναι τέτοιο.

      Όσο για την πολιτική "που οδήγησε στον Γκαγκάριν", θα μου θυμίσεις πότε έκανε την πρώτη του πτήση στο διάστημα;
      Γιατί διακρίνω μια αντίφαση στα λεγόμενα σου...

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ.
      Με την λογική σου να κρίνω κ εγώ το ΚΚΕ αποκλειστικά με βάση την περίοδο '46-'56 και να καθαρίσω με αυτήν κουβέντα, θα ήταν λογικό;

      Διαγραφή
  3. Παρε θεωρια 2 ακρων απο αναρχια. Για να μαθαινουν τα γατακια στα ΝΕΑ και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ πως ξεπλαινουν ωραια το ναζισμο..


    https://athens.indymedia.org/post/1577382/


    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.