Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Εύσημα από State Department για τρομονόμο και πιέσεις για ταυτότητες

Τη βαθιά ικανοποίηση των ΗΠΑ από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τρομοκρατία περιγράφει η ετήσια έκθεση του State Department που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ειδική μνεία στην περιορισμένη εσωτερική τρομοκρατία και στη συμμετοχή της Ελλάδας στον διεθνή συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού Κράτους», προβληματισμός για τις ελληνικές ταυτότητες και εύσημα σε αντιτρομοκρατική και τρομονόμο.

«Η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2016 ένας συνεργάσιμος εταίρος κατά της τρομοκρατίας» για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς σημειώνεται πως «τα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης αντιμετώπισαν επιθέσεις μικρής κλίμακας, ελαφρώς λιγότερες από όσες τα τελευταία δύο χρόνια».

Όπως αναφέρεται, οι επιθέσεις δεν εμφανίστηκαν να στοχεύουν στην πρόκληση σωματικής βλάβης, αλλά κυρίως επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια να προβούν σε πολιτική δήλωση.

Παράλληλα, γίνεται ειδική αναφορά στο γεγονός πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε άμεσα τρομοκρατικές ενέργειες που έλαβαν χώρα, όπως η επίθεση στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016, καθώς καταδίκασε έντονα και τις ενέργειες του «Ισλαμικού Κράτους».

Στην έκθεση αναγνωρίζεται πως η Ελλάδα είναι μέλος του διεθνή συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού Κράτους», και εφαρμόζει τα ψηφίσματα του 2178 και 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και το καθεστώς κυρώσεων κατά του ISIS και της Αλ Κάιντα του ΟΗΕ.

Ακόμα, γίνεται ειδική μνεία σε συγκεκριμένες επιθέσεις κατά το περασμένο έτος. Συγκεκριμένα, η βόμβα σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών του Κορυδαλλού τον περασμένο Οκτώβριο, την βόμβα στην εισαγγελέα Τσατάνη τον ίδιο μήνα, το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και τον εκρηκτικό μηχανισμό στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο.

Αντιτρομοκρατική και τρομονόμος

Σημειώνεται πως στην έκθεση γίνεται ακόμα εκτενής αναφορά στον τρομονόμο και το άρθρο 187Α του ελληνικού ποινικού κώδικα, υπογραμμίζοντας πως αυτό υποβάλλει τους Έλληνες πολίτες στους ισχύοντες διεθνής νόμους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Μάλιστα, σημειώνεται και το άρθρο 28, παράγραφος 2 και 3, που θέτει σε εφαρμογή τους ισχύοντες νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του νόμου της ΕΕ κατά της τρομοκρατίας.

Ακόμη, οι Αμερικανοί αναφέρουν πως η αντιτρομοκρατική στην Ελλάδα «προσελκύει νέους αστυνομικούς με εξαιρετικά κίνητρα και υψηλή μόρφωση. Η μονάδα αυτή έχει επιδείξει μεγάλη ικανότητα συλλογής πληροφοριών, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τον όγκο δεδομένων που συλλέγει, και να μοιράζεται με άλλες υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας και της Ακτοφυλακής».

Πιέσεις για ταυτότητες και ελέγχους

Ακολούθως, σημειώνεται πως τα ελληνικά έγγραφα ταυτοτήτων είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε αλλοίωση και υποκατάσταση φωτογραφιών, καθώς και πως δεν έχουν ενσωματώσει χαρακτηριστικά όπως η ψηφιοποιημένη φωτογραφία και τα βιομετρικά χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται, για να μετριαστεί η παραπάνω πραγματικότητα, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές καθιέρωσαν ένα σύστημα το 2015 για τη διενέργεια ηλεκτρονικών ελέγχων των βάσεων δεδομένων του μητρώου για την επιβεβαίωση εγγράφων, που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της αίτησης για έκδοση αδειών και ελέγχων των εθνικών βάσεων δεδομένων για την έκδοση διαβατηρίων.

Τονίζεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί περαιτέρω να αντιμετωπίσει «αυτή την ευπάθεια, μέσω της εισαγωγής μιας βιομετρικής εθνικής ταυτότητας».

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται πως η κατάσταση στα σύνορα της χώρας παρέμεινε ανησυχητική, καθώς «η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση επέμεινε, ενώ έξι από τους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού και των Βρυξελλών εντοπίστηκαν να έχουν περάσει από τα ελληνικά σύνορα». Υπογραμμίζεται η συμβολή της Frontex στη φύλαξη των συνόρων και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι που διεξάγουν, ενώ αναφέρεται στη «βοήθεια της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατά τον Μάιο και Ιούνιο, με προγράμματα εκπαίδευσης φύλαξης συνόρων» στην Ελλάδα.

Ακόμη, η Υπηρεσία Ασφαλείας Μεταφορών παρέχει εκπαίδευση ευαισθητοποίησης για εσωτερικές απειλές, ενώ η Ασφάλεια Τελωνίων και Μετανάστευσης των ΗΠΑ (ICE) παρέχουν επίσης κατάρτιση για τον έλεγχο εγγράφων σε περισσότερους από 100 υπαλλήλους αεροδρομίων, αξιωματούχους αεροπορικών εταιρειών και την αστυνομία. Επισης, η ICE παρέχει εκπαίδευση για την Ανάλυση Δολίων Εγγράφων σε περισσότερους από 25 υπαλλήλους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και των τελωνείων.

Σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν και για το πεδίο της οικονομικής τρομοκρατίας τον Μάρτιο του 2016 από εκπαιδευτές του FBI, για περίπου 20 αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, την Ελληνική Ακτοφυλακή και την Οικονομική Αστυνομία. Στο πεδίο της οικονομικής τρομοκρατίας, αναφέρονται οι έλεγχοι σε ύποπτες συναλλαγές, ενώ υπογραμμίζεται το γεγονός πως στοιχεία παραμένουν «στον πάγο», εξαιτίας των εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών.
[...]

Πηγή: the press project

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.