Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Γαλλία: Σαρρωτική η επικράτηση Μακρόν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών, στο 51% η αποχή

Σαρωτική, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν η επικράτηση του κόμματος του Μακρόν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Με την αποχή σε επίπεδα ρεκόρ, το κόμμα του προέδρου κινείται προς τις 400 με 440 έδρες στον β' γύρο.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το κόμμα La Republique en Marche (REM) του προέδρου και οι σύμμαχοί του πήραν το 32,32%, η Δεξιά και οι σύμμαχοί της το 21,56%, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν το 13,2%, η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν 11,02%, το ΚΚ Γαλλίας 2,72% και το άλλοτε κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα το 9,51%.

Σε έδρες (συνολικά 577) τα ποσοστά μεταφράζονται: Το REM από 400 έως 440, η Δεξιά από 95 έως 132, το Σοσιαλιστικό Κόμμα από 15 έως 25, η Αριστερά από 13 έως -23 και η Λεπέν από 2 έως 5 έδρες.

Η αποχή στον α' γύρο κινήθηκε στο 51%, όταν στον α' γύρο του 2012 ήταν πολύ κάτω από το 50%.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν ευφορία στην κυβέρνηση, η οποία εκτίμησε ότι οι πολίτες ζητούν την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος.
Τα υπόλοιπα κόμματα στάθηκαν στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. Ο Φρανσουά Μπαρουάν των Ρεπουμπλικάνων (δεξιά) εξέφρασε ανησυχία του για το φαινόμενο.

Η Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας δεν τα πήγε καθόλου καλά, τα έβαλε με το εκλογικό σύστημα (μονοεδρικές περιφέρειες σε δύο γύρους) που ευνοεί τα μεγάλα κόμματα.

Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης, ο επικεφαλής του Ζαν Κριστόφ Καμπαντελί δεν πέρασε καν στον β' γύρο. Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι στη Βουλή δεν θα υπάρχει πλέον αντιπολίτευση.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, το κόμμα του οποίου δεν τα πήγε καθόλου καλά, έχει πάντως πιθανότητες να μπει στη Βουλή, αφού στον β' γύρο θα δώσει τη μάχη με την υποψήφια του REM στη Μασαλία. Εκείνος συγκέντρωσε 34% και η Κορίν Βερσινί 23%.

Ο ίδιος τα έβαλε με την αποχή και αυτή τη φορά θυμήθηκε να καλέσει τους Γάλλους να μην επιτρέψουν την εκλογή υποψηφίων του Εθνικού Μετώπου.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.