Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Νεότερα από το ανατολικό μέτωπο

Μπαράζ βομβαρδισμών από το στρατό στο Ντονέτσκ


Ανησυχία του ΝΑΤΟ ...για εξοπλισμό των πολιτοφυλακών. Γυμνάσια της λυκοσυμμαχίας στην Εσθονία

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώνονταν χτες όλη μέρα στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ιδιαίτερα στην πόλη του Ντονέτσκ όλμοι χτύπησαν και το κέντρο της πόλης. Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου κλιμακώνει τις επιθέσεις που εντατικοποιήθηκαν μετά τις εκλογές στις 2 Νοέμβρη και την ανάδειξη των ηγετών των πολιτοφυλακών στην Προεδρία των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επισήμανε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μάικλ Μποτσιούρκιβ, και πρόσθεσε: «Τα πυρά δεν έχουν σταματήσει περισσότερους από δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Μινσκ που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5 Σεπτέμβρη, όμως στην ουσία παραβιάζεται καθημερινά».
Αυτή η τοποθέτηση έφερε τη δυσφορία της ουκρανικής κυβέρνησης, που κατηγόρησε τους ξένους παρατηρητές ότι αποκαλύπτουν στρατιωτικά μυστικά σε Ρώσους αξιωματικούς. «Η Ουκρανία ανησυχεί για τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μεμονωμένα μέλη της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή Ντονμπάς αποκάλυψαν πληροφορίες για τη θέση μονάδων του ουκρανικού στρατού», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Οι επικρίσεις αυτές γίνονται αφού ο ΟΑΣΕ έδωσε την προηγούμενη βδομάδα στη δημοσιότητα μια έκθεση για το βομβαρδισμό ενός σχολείου στο Ντονέτσκ, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν δύο έφηβοι. Η έκθεση επισήμανε ότι τα πυρά προήλθαν από τα βορειοδυτικά, την περιοχή όπου βρίσκονται τα ουκρανικά στρατεύματα.

H ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε πάντως φιλορώσους πολιτοφύλακες ότι προετοιμάζονται για μια αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία καθώς επιτρέπουν τη διέλευση «Ρώσων μισθοφόρων».

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ, που στηρίζει από την αρχή την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, εκφράζει ...την ανησυχία του. «Υλικά, εξοπλισμοί, οπλικά συστήματα, εφόδια εξακολουθούν να μεταφέρονται στην Ανατολική Ουκρανία. Τις τελευταίες μέρες έχει καταγραφεί η μεταφορά», σημείωσε ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Φίλιπ Μπρίντλοβ, στρατιωτικός διοικητής της λυκοσυμμαχίας. Επίσης το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια από τις 9 έως τις 17 Νοέμβρη στην Εσθονία.

Συνεχίζονται οι πιέσεις

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθεί πραγματικά η εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία ενόψει του χειμώνα. Παρ' όλα αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την πρόθεσή της να διευρυνθεί ο κατάλογος των φιλορώσων Ουκρανών στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ, και κυρίως απαγόρευση εισόδου στην Ενωση, ώστε να περιληφθούν σε αυτόν οι νέοι ηγέτες των αυτονομιστών.

Ομως «πέραν τούτου, προς το παρόν δεν προβλέπονται άλλες οικονομικές κυρώσεις. Επικεντρωνόμαστε στον χειμώνα και την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί και το πώς θα πετύχουμε πραγματική εκεχειρία».
Η Μέρκελ επισήμανε ότι «σημαντικές πλευρές» της συμφωνίας εκεχειρίας δεν έχουν εφαρμοστεί. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την κατάσταση της συμφωνίας του Μινσκ, διότι πολλά μέρη της δεν εφαρμόζονται», είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου η Μέρκελ σημείωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της Ρωσίας και τις συνέπειες από τις κυρώσεις ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι για περαιτέρω αποδυνάμωση του ρουβλιού και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην πώληση ξένων νομισμάτων. «Η θέση της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας είναι απολύτως κοινή: Δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας περιορισμός στην πώληση ξένων νομισμάτων», είπε σε συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Το ρωσικό εθνικό νόμισμα, το ρούβλι, έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 30% έναντι του δολαρίου φέτος καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου και οι δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης οδήγησαν σε μείωση των ρωσικών εξαγωγών και της εισροής επενδύσεων.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Η εκεχειρία στην Ουκρανία όλο και περισσότερο «δεν ισχύει παρά μόνο στα χαρτιά»

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Λαμπέρτο Ζανιέρ, υποστηρίζοντας πως η εκεχειρία στην περιοχή όλο και περισσότερο «δεν ισχύει παρά μόνο στα χαρτιά».

«Η εισροή όπλων στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ανοικτή σύγκρουση και δεν θέλουμε να δούμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί εδώ και μερικές ημέρες και υπάρχουν πληροφορίες για την είσοδο στην ανατολική Ουκρανία ρωσικών στρατιωτικών οχηματοπομπών, βαριά οπλισμένων. Τις καταγγελίες αυτές έκανε αρχικά το Κίεβο, ενώ στη συνέχεια τις επιβεβαίωσαν το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ.

«Η πολιτική διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας», υπογράμμισε ο Ζανιέρ, ζητώντας από την ΕΕ να πιέσει το Κίεβο και τη Μόσχα να την επαναφέρουν στο προσκήνιο. Η συμφωνία του Μινσκ «είναι το καλύτερο πράγμα που έχουμε», είπε.

Εξάλλου, ο Οργανισμός αναγκάστηκε να διακόψει τις τελευταίες ημέρες τις πτήσεις που πραγματοποιούσε πάνω από την περιοχή με τις οποίες έλεγχε αν εφαρμόζεται η εκεχειρία, αφού τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του δέχθηκαν επίθεση.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ για ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία η Μόσχα

Κάτι παραπάνω από αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ για ρωσικά στρατεύματα μέσα στην Ουκρανία, λέει η Μόσχα. Οπως δήλωσε σήμερα το απόγευμα στους δημοσιογράφους ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, πρόκειται για αβάσιμους ισχυρισμούς, τους οποίους δεν λαμβάνει πλέον υπόψιν η Μόσχα.
Νωρίτερα σήμερα ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Φίλιπ Μπριντλόβ, δήλωσε πως εθεάθησαν «φάλαγγες με ρωσικά τανκς, πολυβόλα, συστήματα αεράμυνας και στρατιώτες» στην ανατολική Ουκρανία αυτήν την εβδομάδα.

«Έχουμε ήδη σταματήσει να λαμβάνουμε υπόψη τις αβάσιμες δηλώσεις του ΝΑΤΟ περί υποτιθέμενης εισβολής του ρωσικού στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας. Εχουμε τονίσει πολλές φορές ότι δεν υφίστανται πραγματικά γεγονότα πίσω από τις δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών που θολώνουν τα νερά με αντιρωσικές κορώνες» δήλωσε ο υποστράτηγος Κονασένκοφ.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες της Δύσης για παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στο πλευρό των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται κατεπειγόντως απόψε για να εξετάσει τις καταγγελίες περί παρουσίας ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.
Πηγή: Σύγχρονη Ρωσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.