Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Καμιά συμμαχία των προθύμων για την Ουκρανία…

"Το Νάτο δεν πρόκειται να στείλει στρατό σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία", υποστηρίζει ο Γιαν Τέχαου από τη δεξαμενή σκέψης Carnegie Europe.

O πόλεμος νεύρων με την ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ που βρίσκεται στα χέρια ρωσώφωνων αυτονομιστών συνεχίζεται και σήμερα (σ.σ. χθες). Εκπρόσωποι του Οργανισμού επρόκειτο να μεταβούν στην ανατολική Ουκρανία για να διαπραγματευτούν την απελευθέρωσή τους, ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται τηλεφωνική διπλωματία χωρών της Δύσης με τη Μόσχα για να χρησιμοποιήσει τις διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει με τους ρωσώφωνους.

"Αδιανόητη στρατιωτική απάντηση του NATO"

Το σκηνικό έντασης κλιμακώνεται σε τέτοιο βαθμό που οι γειτονικές της Ουκρανίας χώρες φοβούνται ότι το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την εισβολή ρωσικού στρατού στην Ουκρανία δεν απέχει χρονικά και πολύ. 
-Σε αυτήν την περίπτωση πώς θα αντιδρούσε το NATO;


«Το NATO θα καταδίκαζε απερίφραστα το γεγονός, αλλά όποιος πιστεύει ότι θα υπεράσπιζε στρατιωτικά την Ουκρανία κάνει λάθος», υποστηρίζει ο Γιαν Τέχαου, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Carnegie Europe με έδρα τις Βρυξέλλες. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει νατοϊκή χώρα πρόθυμη να αποστείλει στρατό στη χώρα. Άρα, στρατιωτική απάντηση δεν αναμένεται και ο Βλάντιμιρ Πούτιν το γνωρίζει αυτό πολύ καλά», σημειώνει. Ο γερμανός εμπειρογνώμων υπενθυμίζει, ότι το ΝATO προσπαθεί να διασκεδάσει τους φόβους των χωρών αυτών, είτε ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία, είτε με στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά στρατιωτική αντίδραση κατά της Μόσχας δεν πρόκειται να υπάρξει, σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ρήξη ΗΠΑ με ΕΕ;

Η συμφωνία της Γενεύης για την αποκλιμάκωση της κρίσης ήταν για τον Γιαν Τέχαου ένα παιγνίδι με τον χρόνο για τη Μόσχα, που το χρησιμοποίησε με πολύ έξυπνο τρόπο ως δικαιολογία για τη δική της πολιτική κατηγορώντας την κυβέρνηση του Κιέβου ότι εκείνη δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. Σε ότι αφορά τις οικονομικές κυρώσεις, για τις οποίες πιέζουν οι ΗΠΑ, ο γερμανός ειδικός πιστεύει ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν, η Ευρώπη δεν τις θέλει και η Γερμανία δεν τις θέλεις ακόμη κι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ επιμένουν για οικονομικές κυρώσεις, η Ευρώπη όχι και προτιμά διπλωματικές προσπάθειες και ήπιες κυρώσεις», υπογραμμίζει. «Εδώ δεν προδιαγράφεται μόνο διαίρεση ανάμεσα στην Ευρώπη, αλλά και ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Κι αυτό δεν προοιωνίζεται κάτι το θετικό, εάν το ζητούμενο είναι μια ενωμένη και ισχυρή στάση έναντι της Ρωσίας».
Ο Γιεν Τέχαου θεωρεί ότι ο χρόνος εργάζεται σε βάρος της Ουκρανίας και της συνοχής της. «Εάν διαμελιστεί θα ήταν καταστροφικό χτύπημα για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ειρήνης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Nina Haase/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
Πηγή: Deutsche Welle
Βλέπε ακόμη: 
_______
Αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως αποσχιστικές τάσεις δεν υπάρχουν μόνον στις "ρώσικες" νοτιοανατολικές περιοχές, αλλά και στην περιοχή της "Υπερκαρπαθίας" στην δύση (βλέπε και χάρτη επάνω).
Η περιοχή έχει μεγάλη Ουγγρική μειονότητα η οποία έχει δεχτεί και αυτή τις επιθέσεις των ναζιστών του Κιέβου.  (βλέπε και εδώ)
Έτσι οι Ρώσοι έχουν ακόμη έναν ακόμη "σύμμαχο" εντός του ΝΑΤΟ στις βλέψεις τους για ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας, καθώς οι Ουγγαρία δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την περιοχή. 
Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της κατάστασης στην περιοχή αυτή, από ένα περσινό άρθρο της Le Monde Diplomatique εδώ.

3 σχόλια:

  1. Σωστή ανάλυση! Δεν μπορώ, όσο και να θέλω να θυμηθώ χώρα εκτός ΝΑΤΟ, στην οποία μπήκε το ΝΑΤΟ σε καιρό πολέμου.....

    Παρόλα αυτά οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί είναι μεγάλοι, και να δούμε πώς (και αν) θα την γλιτώσουμε!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κώστας:
      Σε πολλές χώρες έχει μπει το ΝΑΤΟ, δεν είναι αυτό το ζήτημα.

      Η αξία της παραπάνω ανάλυσης έγκειται περισσότερο στην πηγή της.
      Είναι στην ουσία δήλωση των Γερμανών (και των συμμάχων τους) πως δεν θέλουν περεταίρω κλιμάκωση στις σχέσεις τους με την Ρωσία αφενός, και πως οι αντιδράσεις τους θα έχουν σαφή όριο ακόμη και σε περίπτωση στρατιωτικής αντίδρασης από πλευράς των Ρώσων από την άλλη.

      Είναι σαν λένε στους Αμερικάνους "εδώ είστε μόνοι σας. Όπως τα κάνατε, καθαρίστε τα τώρα..."

      Και αν είναι πράγματι έτσι τα πράγματα, τότε οι δυνατότητες επέμβασης των αμερικάνων στην περιοχή είναι υπερβολικά περιορισμένες, παρά τις κορώνες που πετάνε κατά διαστήματα.
      Διόλου απίθανο δηλαδή να επαναληφθεί το σενάριο της Γεωργίας, που οι αμερικάνοι έβαλαν εκείνον τον γελοίο τον Σακασβίλι να τα βάλει με τους Ρώσους και μετά άφησαν τους δεύτερους να τον λιανίσουν με την ησυχία τους....

      Διαγραφή
    2. Σωστός! Εγώ το είπα ειρωνικά.
      Αυτό που λες φαίνεται αρκετά καλά, απλά οκ, δεν μπόρεσα να μην σχολιάσω την βλακεία αυτής της διαπίστωσης...

      Κωστας

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.