Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Νεότερα από το ανατολικό μέτωπο: Σε εξέλιξη η καταστολή στις Ανατολικές επαρχίες ("αρκετοί" νεκροί και τραυματίες)

Βαριά οπλισμένοι Ουκρανοί(;) στρατιώτες στην Αν.Ουκρανία.
Ο δεύτερος από αριστερά φοράει στολή ...αμερικάνικη!
«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση σε όλη την Ανατολική Ουκρανία με τη νέα αντιδραστική εξουσία του Κιέβου να έχει ξεκινήσει τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική» επιχείριση εναντίον των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια. Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο στο Κραματόρσκ, με πηγές να κάνουν λόγο και για νεκρούς μεταξύ των διαδηλωτών. Ο Πούτιν προειδοποιεί ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου, ενώ η προγραμματισμένη για την Πέμπτη τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Αιματηρή η «αντιτρομοκρατική επίθεση»


Ένοπλοι αντιφασίστες στο Σλαβιάνσκ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η «σταδιακή», όπως τη χαρακτηρίζει το Κίεβο, επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν πάρει τον έλεγχο κτιρίων και εγκαταστάσεων στην Ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ.

Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο στο Κραματόρσκ με τους διαδηλωτές να αναφέρουν αρκετούς τραυματισμούς και ίσως και νεκρούς. «Εκδιωχθήκαμε από το αεροδρόμιο, αλλά η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχό μας (...) Δεν θα τους επιτρέψουμε να εισβάλουν», δήλωσε διαδηλωτής στο πρακτορείο «Ιντερφάξ». Πάντως εκπρόσωπος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξαν θύματα κατά την επιχείρηση.

Παράλληλα με την ανακατάληψη του αεροδρομίου στο Κραματόρσκ, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται να παίρνουν θέσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ.

«Στα πρόθυρα εμφυλίου»


Οδοφράγματα στο Ντόνεσκ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσίας στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των διαδηλωτών στα ανατολικά της χώρας, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο την Τετάρτη. Ο Ρώσος πρόεδρος -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών- σημείωσε ότι «η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου». Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 17 Απρίλη, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος να ακυρωθούν αυτές οι συνομιλίες λόγω των πρόσφατων εξελίξεων υποχωρεί. Η τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη.

Οργή για κατασκευασμένη έκθεση του ΟΗΕ


Φάλαγγες τεθωρακισμένων στο Χάρκοβο
Στο μεταξύ, η Ρωσία επέκρινε έντονα σήμερα την έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην οποία αναφέρεται ότι οι ρωσόφωνοι στην Ανατολική Ουκρανία ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση προκειμένου να δικαιολογηθεί μια επέμβαση της Ρωσίας. «Σχηματίζει κανείς την εντύπωση πως η έκθεση είναι κατασκευασμένη ώστε να ανταποκρίνεται σε συμπεράσματα που είχαν διαμορφωθεί εκ των προτέρων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στην έκθεση χαρακτηρίζονται «υπερβολικές» οι αναφορές για παρενόχληση ρωσοφώνων από Ουκρανούς εθνικιστές εξτρεμιστές και «λανθασμένη πληροφόρηση» το γεγονός ότι οι φασίστες του Κιέβου καταφτάνουν οπλισμένοι για να καταδιώξουν ρωσόφωνους στην Κριμαία. Το μόνο που δεν κάνει η έκθεση είναι να φτάνει να αποκαλεί τους Ουκρανούς νεοναζί «μαχητές της δημοκρατίας». Όμως αυτό το είχαν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, συντονισμένα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Πηγή: 902
Οδοφράγματα στο Σλαβιάνσκ



Update:

Ακτιβιστές μιλούν για αρκετούς νεκρούς στο Κραματόρσκ – Ενοπλοι του Δεξιού Τομέα στην κατάληψη του αεροδρομίου


«Εχουμε αναφορές για αρκετούς νεκρούς… Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά διάρκεια κατάληψης του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Κραματόρσκ από ουκρανικές δυνάμεις... Πέφτουν πυροβολισμοί…» . Ο Μαξίμ Σεφτσένκο , επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο του Προεδρικού Συμβουλίου για την κοινωνία των, μιλά για νεκρούς, επικαλούμενος μαρτυρίες τοπικών ομάδων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα..

«Ήρθα σε επαφή με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κραματόρσκ… Λένε ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης κατελήφθη από τις ουκρανικές δυνάμειw  και υπάρχουν απώλειες» είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο Itar Tass.

Ο Σεφτσένκο είπε επίσης ότι έχει δημιουργηθεί και ένα αντίστοιχο κέντρο παρατηρητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ντονέτσκ ένα κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είμαστε σε επαφή με ακτιβιστές τόσο στο Σλαβιάνσκ όσο και στο Ντονέτσκ», πρόσθεσε.

Και οι τρείς ουκρανικές πόλεις ανήκουν στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στα ανατολικά της χώρας. Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και ενόπλων φιλορώσων αυτονομιστών στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 15 τεθωρακισμένα οχήματα με ουκρανικές σημαίες βρίσκονται σταθμευμένα, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ουκρανικά στρατεύματα που φορούν στολές παραλλαγής και κρατούν αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων βρίσκονται κοντά στα τεθωρακισμένα, καθώς και ένα ελικόπτερο.

Ενοπλοι του Δεξιού Τομέα στη κατάληψη του αεροδρομίου στο Κραματόρσκ


Σύμφωνα με εκπροσώπους των ομάδων άμυνας της πόλης, στρατιώτες της ακροδεξιάς ουκρανικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας συμμετείχαν στην κατάληψη του αεροδρομίου, μαζί με άλλους ένοπλους, ενδεχομένως ξένους μισθοφόρους.

«Οι επιτιθέμενοι ήταν ένοπλοι κουκουλοφόροι, ντυμένοι με στολές του Δεξιού Τομέα, ορισμένοι μιλούσαν ξένες γλώσσες. Απέφευγαν κάθε επικοινωνία με τους κατοίκους. Πιστεύουμε ότι είναι μισθοφόροι» δήλωσε ένας ακτιβιστής. Η πόλη εξακολουθεί να ελέγχεται από τοπικές μονάδες αυτοάμυνας . «Έχουμε πραγματικά εκδιωχθεί από το αεροδρόμιο, αλλά η πόλη βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχό μας. Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν» συμπλήρωσε ο ακτιβιστής των δυνάμεων αυτοάμυνας του Κραματόρσκ, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να αντισταθούν ακόμα και σε τεθωρακισμένα.
Πηγή: Η Ρωσία τώρα μέσω Itar-Tass
Ακινητοποίηση ουκρανικού άρματος μάχης από πολίτες στο Σλαβιάνσκ



Τραγουδώντας την Διεθνή στο Σλαβιάνσκ



Update:

Κίεβο: «Θα εξοντώσουμε τον ξένο εισβολέα!»


Το Κίεβο επιχειρεί «εξόντωση του ξένου εισβολέα», όπως αποκαλεί τους ρωσόφωνους αυτονομιστές που παραμένουν ταμπουρωμένοι σε κυβερνητικά κτίρια της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την δραματική τροπή που έχει λάβει η κατάσταση στην περιοχή, εναποθέτοντας τις ελπίδες της για την εκτόνωση της κρίσης στις αυριανές συνομιλίες στη Γενεύη με τη συμμετοχή της Ε.Ε, των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Στην δεύτερη μέρα της στρατιωτικής επιχείρησης του Κιέβου, ουκρανικά τεθωρακισμένα εισέβαλαν πριν από λίγο στο Κραματόρσκ, όμως βρήκαν αντίσταση από ρωσόφωνους αυτονομιστές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Kievpost».

Την ίδια ώρα, 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισήλθαν και στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Στο πρώτο όχημα κυματίζει η ρωσική σημαία, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Περί τους δεκαπέντε ένοπλοι φορώντας ανόμοιες στολές μάχης χωρίς διακριτικά, και οι οποίοι φαίνεται ότι είναι φιλορώσοι ακτιβιστές, διευκρινίζει το πρακτορείο Ρόιτερς, κάθονταν στην οροφή των οχημάτων. Η φάλαγγα σταμάτησε έξω από το δημαρχείο της πόλης που έχει καταληφθεί από αυτονομιστές. Ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν και την έδρα της δημοτικής αρχής στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας την ώρα που ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή, σύμφωνα με την Washington Post. Για την "WSJ", ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν δοκιμάζει τα όρια - αντοχές του Αμερικανού ομολόγου του, Μπαράκ Ομπάμα, βλέποντας με... καλό μάτι τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας
Aκόμη:
Update:

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι τεθωρακισμένα οχήματα με ρωσόφωνους έφτασαν ως ενισχύσεις στην πόλη Kramatorsk, από το Ντονέτσκ και αυτή την στιγμή κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο της πόλης προκειμένου να σπάσουν την πολιορκία των θυλάκων που εξακολουθούν και αντιστέκονται και να ανακαταλάβουν το αεροδρόμιο όπου χθες διεξήχθη σφοδρή μάχη.

Σχετικό βίντεο δείχνει τα τεθωρακισμένα (BMD απ'ότι φαίνεται, τα οποία είναι η αερομεταφερόμενη έκδοση ττης σειράς BMP-1/-2) να περνάνε με ρωσικές και αυτονομιστικές σημαίες από τον κεντρικό δρόμο της πόλης.

Μάλιστα ο Βρετανός δημοσιογράφος Alec Loong τους ρωτά "Που βρήκατε τα τεθωρακισμένα;" και οι ένοπλοι των δυνάμεων αυτοάμυνας απαντούν: "Τα παρέδωσαν οι Ουκρανοί που είχαν έρθει να μας κτυπήσουν".

Μάλιστα μιλώντας για τους κατοίκους ο Βρετανός δημοσογράφος είπε "ποτέ δεν ξανάδα τόσο ευτυχισμένους ανθρώπους". Η φάλαγγα ήδη έχεi φτάσει στο Slavyansk.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι οι στρατιώτες που που πήγαν με σκοπό την εξουδετέρωση των δυνάμεων αυτοάμυνας στο Ντονέτσκ παρέδωσαν 6 όχήματα στην πολιτοφυλακή. Επρόκειτο για παιδιά 19-20 χρόνων τα οποία μόλις είχαν καταταχθεί.

Στο μεταξυ δύο Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή του Λουχάνσκ, της ανατολικής Ουκρανίας, από ενόπλους, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.Το περιστατικό συνέβη σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Κράσνι Λουτς, όπου οι δύο στρατιώτες «αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση από εξτρεμιστές».

Οι δύο στρατιωτικοί είχαν σταματήσει για να επισκευάσουν βλάβη του υπηρεσιακού τους οχήματος, διευκρινίζει το υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jay Carney επιβεβαίωσε πως ο διευθυντής της CIA John Brennan είχε επισκεφθεί το Κίεβο το Σαββατοκύριακο για επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης. Εξήρε μάλιστα, την «υπευθυνότητα με την οποία η ουκρανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση».

Ο Κάρνυ αποσαφήνισε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης του Κιέβου να καταστείλει με κάθε μέσο την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

«Η ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη –διακήρυξε ο Κάρνυ- να παρέχει το νόμο και την ασφάλεια απέναντι σ’ αυτές τις προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία».

Ο Κάρνυ ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση είχε «προσεκτικά σχεδιασθεί και πραγματοποιείται κάτω από την επίβλεψη του Λευκού Οίκου και της CIA».

Μιλώντας ως εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης μάλλον και όχι ως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Κάρνυ, απαντώντας στο ερώτημα «τι ειπώθηκε στην ηγεσία του Κιέβου», απάντησε:«Καλέσαμε την ουκρανική κυβέρνηση να δράσει σταδιακά με υπευθυνότητα και επιφυλακτικότητα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει προκαλέσει η ένοπλη εξέγερση, ώσπου οι αποκαλούμενοι φιλο-ρώσοι αυτονομιστές να πετάξουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με δηλώσεις του απαίτησε από τις ΗΠΑ «να δοθούν εξηγήσεις για τη φύση της επίσκεψης του Μπρέναν» στο Κίεβο.
Πηγή: Defencenet (με την δική μας προσθήκη των ηλεκτρονικών παραπομπών)
Update:

Ανακηρύχθηκε η  "Λαϊκή Δημοκρατία της Οδησσού"


"Από αυτή τη μέρα, η περιοχή της Οδησσού ανακηρύσσεται  σε "Λαϊκή Δημοκρατία της Οδησσού", όπου η εξουσία ανήκει μόνο στους ανθρώπους που ζουν εκεί. Αύριο στις 16:00 [13:00 GMT] η Οδησσός πρέπει να νεκρώσει! Κυριολεκτικά! Ο στόχος σας στον ενδεικνυόμενο χρόνο είναι να εμποδίσετε τις συγκοινωνιακές συνδέσεις που σημειώνονται στο χάρτη με τα αυτοκίνητα σας, και για τους πεζούς, να μεταβείτε στις διαβάσεις πεζών και να σταθείτε εκεί. Δημιουργήστε όση κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλη την πόλη όσο το δυνατόν"

Το κάλεσμα της ιστοσελίδας "αντι-Μαϊντάν" Οδησσού, προς τους κατοίκους της πόλης
Πηγή: RT

5 σχόλια:

  1. Μάχη στην νοτιοανατολική Ουκρανία – Αλληλεγγύη στο Borotba! http://wp.me/pryYN-1Bg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Trash ο Erik Wikman, απεσταλμένος της Σουηδικής Aftonbladet, λεει οτι μίλησε με τους στρατιώτες στα τανκ και του είπαν οτι ειναι Ουκρανοί.

    Φαίνεται οτι αυτομόλησαν.

    Λεει όμως οτι δεν κρύβουν τις Ρωσοφιλες συμπάθειες τόσο.

    Κάνουν μια προσπάθεια εδώ στη Σουηδία να κρύψουν οτι τμήματα του ουκρανικού στρατού αυτομωλουν

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18729887.ab

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Wolfgang Hansson αναλυτής στην Aftonbladet, ένα απο τα μεγαλύτερα καθικια, γραφει οτι μάλλον το Κεβο εχει χάσει τον έλεγχο του στρατού.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/wolfganghansson/article18731565.ab

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Antonxxx:
      Είναι εκτεταμένο το φαινόμενο, όχι μόνο στον Στρατό που όσο νά'ναι αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από στρατεύσιμους, αλλά ακόμη και στις δυνάμεις καταστολής. Πολύ μεγάλο μέρος της Μπέρκουντ έχει ταχθεί με το μέρος των εξεγερμένων.
      Δεν είναι τυχαίο πως πλέον το Κίεβο στηρίζεται κατά βάση στους φασιστοσυμμορίτες του "Δεξιού Τομέα" και στους αμερικάνους μισθοφόρους της Blackwater (των οποίων η δράση στην Ουκρανία είναι πλέον αποδεδειγμένη).
      Το μόνο (αλλά πολύ σημαντικό) πλεονέκτημα που έχουν είναι η κατοχή ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων.

      Διαγραφή
  4. Switching Sides: Ukrainian armored unit joins anti-govt protesters in east.
    RT
    http://www.youtube.com/watch?v=i3sBOpziyyc&feature=youtu.be

    Donbass militia confirms servicemen sent from Kyiv switch to their side.
    INTERFAX

    Decadent

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.