Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Νεότερα από το ανατολικό μέτωπο: Με το δάχτυλο στην σκανδάλη!

Έληξε το ουκρανικό τελεσίγραφο – Δεν παραδίδουν τα όπλα οι φιλορώσοι


Καμία διάθεση συμμόρφωσης με το τελεσίγραφο του Κιέβου, που απειλεί με «ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επίθεση», δε δείχνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, λίγες ώρες μετά τη λήξη του τελεσιγράφου.

Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι η ρωσική σημαία εξακολουθούσε να κυματίζει στο αρχηγείο της αστυνομίας στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), ενώ μασκοφόροι συνέχιζαν να τοποθετούν σάκους άμμου ως οδοφράγματα μπροστά από το κτίριο. Μάλιστα, ένα φορτηγό μετέφερε περισσότερα λάστιχα αυτοκινήτων για την ενίσχυση των οδοφραγμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μετά από την προσπάθεια των δυνάμεων ασφαλείας να απελευθερώσουν τα κυβερνητικά κτίρια που είχαν καταλάβει οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ. Ένα μέλος των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και δύο στελέχη της εθνικιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» σκοτώθηκαν και πέντε άτομα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.

Μετά από το Σλαβιάνσκ, η βία επεκτάθηκε και στο Χάρκοβο, όπου εκατοντάδες ρωσόφιλοι διαδηλωτές οπλισμένοι με ρόπαλα περικύκλωσαν το δημαρχείο της πόλης, με τον δήμαρχο να βρίσκεται μέσα στο κτίριο. Για βίαιες συγκρούσεις με 50 τραυματίες έκανε λόγο το ρωσικό Interfax, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

ΟΗΕ: Τερματισμό του πολέμου σε βάρος του ουκρανικού λαού ζητά η Μόσχα


Ο Τσούρκιν μετέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας νεώτερη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ζητείται ανοιχτά από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «να κόψουν κάθε δεσμό με τις νεοναζιστικές, ακροδεξιές ομάδες, να παύσουν να χρησιμοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις κατά του ουκρανικού λαού ξεκινώντας άμεσα «ειλικρινή εθνικό διάλογο με την ισότιμη εκπροσώπηση όλων των περιοχών της χώρας». Ο Τσούρκιν σημείωσε ότι το «μπαλάκι» είναι πλέον στη Δύση και ότι αυτή είναι τώρα «που διαθέτει την ικανότητα να σταματήσει τον εμφύλιο στην Ουκρανία».

Κωφεύει η Δύση


Ωστόσο, η ρωσική πρόταση δεν φάνηκε να έχει καμία τύχη αφού η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, έσπευσε να καταγγείλει την «παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα» και να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι έχει επιδοθεί στην ανατολική Ουκρανία σε «ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια».

Ο Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ, εκτίμησε από την άλλη ότι οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν «επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση» κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «και πάλι παρεμβαίνει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας προσχήματα και τη στρατιωτική ισχύ».

Παρόμοια ήταν και η στάση του πρέσβη της Γαλλίας, Ζεράρ Αρό, που κάλεσε τη Ρωσία «να συμμετάσχει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η (προγραμματισμένη για τη Μεγάλη Πέμπτη) συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, ΗΠΑ και ΕΕ θα αναδείξει λύσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα Ρωσίας - Δύσης καθώς και η λεγόμενη «οικονομική βοήθεια» προς το Κίεβο αναμένεται να κυριαρχήσουν, μεταξύ άλλων, σήμερα και αύριο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ έπεται και ειδική συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πηγή: 902

Συμβούλιο Ασφαλείας: Συμφωνούν πως… διαφωνούν Ρωσία και Δύση


Μέλη των δυνάμεων καταστολής ενώνονται με τους
εξεγερμένους
Άκαρπη απέβη η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της Ουκανίας, καθώς η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι ήταν αυτή που έστησε σκηνικό έντασης στην περιοχή, ενώ η Μόσχα επιρρίπτει τις ευθύνες στο Κίεβο, κατηγορώντας την ουκρανική κυβέρνηση ότι ασκεί βία κατά του λαού.

Η συνεδρίαση διεξήχθη λίγες ώρες πριν τη λήξη του τελεσιγράφου της ουκρανικής κυβέρνησης προς τους φιλορώσους για αφοπλισμό τους, προειδοποιώντας για μία εκτεταμένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε αντίθετη περίπτωση.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα να αποσύρει τους περίπου 40.000 στρατιώτες της από τα ουκρανικά σύνορα, καταγγέλλοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή της στο λαό της Ουκρανίας μέσω της παραπληροφόρησης, του εκφοβισμού και της επιθετικότητας.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, κατήγγειλε την «παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα» και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει προκαλέσει μια «ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια» στην ανατολική Ουκρανία.

«Το αίμα έχει ήδη ρεύσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο Ρώσος πρεσβευτής, Βιτάλι Τσούρκιν, ζητώντας να ασκηθούν πιέσεις στις αρχές του Κιέβου ώστε «να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού και να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία και, όπως όλες οι προηγούμενες, εξελίχθηκε σε μια στείρα αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των Δυτικών.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

Το Κίεβο απειλεί για βίαιη επέμβαση ενάντια στους Ουκρανούς διαδηλωτές.


Ο ασκών χρέη Υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας απειλεί να επιλύσει την κατάσταση στις ανατολικές περιοχές «σε 48 ώρες» όπου η διοίκηση τουλάχιστον δύο πόλεων ελέγχεται από διαδηλωτές που απαιτούν ένα εθνικό δημοψήφισμα για την κρατική δομή.

Ο Arsen Avakov είπε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η πραξικοπηματική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία στις εξεγερμένες ανατολικές περιοχές.

«Υπάρχουν δύο λύσεις : η πολιτική μέσω διαπραγματεύσεων ή μέσω της βίας,» είπε ο υπουργός στο περιθώριο μιας κυβερνητικής συνάντησης.

«Γι αυτούς που επιθυμούν διάλογο, προτείνουμε συζήτηση και μία πολιτική λύση. Για τη μειοψηφία που θέλει σύγκρουση θα λάβει μία ισχυρή απάντηση από τις Ουκρανικές αρχές,» είπε, όπως παρατέθηκε από το Reuters, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του μία «λύση στην κρίση μπορεί να βρεθεί μέσα σε 48 ώρες.»

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι μία ειδική αστυνομική μονάδα από τις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας έχει ήδη φτάσει στις πόλεις του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ και του Χάρκοβο όπου οι διαδηλώσεις ενάντια στη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο συνεχίζονται για βδομάδες τώρα.

Τη Δευτέρα, λαϊκές συνελεύσεις στο Ντόνετσκ και στο Χάρκοβο, όπου τοπικές αρχηγεία διοίκησης καταλήφθηκαν από διαδηλωτές, που ανακήρυξαν ανεξαρτησία από την Ουκρανία και ανακοίνωσαν τη δημιουργία την ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Χάρκοβο.

Την προηγούμενη νύχτα, δυνάμεις της αστυνομίας που έφτασαν από το Κίεβο κατάφεραν να επανακαταλάβουν το κτίριο της τοπικής διοίκησης, συλλαμβάνοντας περίπου 60 ακτιβιστές και μεταφέροντας τους σε ένα κέντρο κράτησης στο Κίεβο. Οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και φορώντας κουκούλες, τα όργανα επιβολής του νόμου εισέβαλαν στο κτίριο νωρίς το πρωί και καθάρισαν την κεντρική πλατεία από διαδηλωτές.

Στο Χάρκοβο περίπου 30 τοις εκατό των αστυνομικών αρνήθηκαν να εισβάλλουν στο κτίριο της διοίκησης. Ο Avakov έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα απολυθούν.

Ένας δημοσιογράφος του ρωσικού καναλιού Lifenews ανέφερε από την κεντρική πλατεία του Χάρκοβο ότι σύμφωνα με αποδεικτικές μαρτυρίες από τους τοπικούς κατοίκους, κάποιοι αστυνομικοί ντυμένοι με τις στολές της αστυνομικής δύναμης αντιμετώπισης ταραχών, «Jaguar», έμοιαζαν ανίκανοι να καταλάβουν όταν τους απευθύνονταν είτε στα Ουκρανικά είτε στα Ρώσικα. Σύμφωνα με αναφορές επικοινωνούν μεταξύ τους στα Αγγλικά.

Στο Ντόνετσκ τα κτίρια των δομών της εξουσίας παρέμειναν στα χέρια των διαδηλωτών καθώς κάποιοι αστυνομικοί αρνήθηκαν να αντιπαρατεθούν με τους διαδηλωτές.

Από το Λουγκάνσκ, χθες
Στο Λουγκάνσκ οι διαδηλωτές κατέλαβαν τα τοπικά αρχηγεία της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κιέβου(SBU) μαζί με ένα οπλοστάσιο που ήταν αποθηκευμένο εκεί. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να επανακαταληφθούν τα κτίρια.

Ακτιβιστές στο Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν το κτίριο μέχρι να οργανωθεί ένα πανεθνικό δημοψήφισμα για την ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας.

Κουκουλοφόρα μέλη της ομάδας που αυτοαποκαλείται «Νοτιοανατολική Διοίκηση» μοίρασαν ένα βίντεο στο οποίο εξέφρασαν ανένδοτη ετοιμότητα να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους με τα όπλα.

Δήλωσαν ότι είναι όλοι από το Lugansk ή από την τοπική περιοχή, ότι κάθε ένας από αυτούς έχει ουκρανική υπηκοότητα και ότι δεν υπάρχουν αντιπρόσωποι των Ρωσικών ειδικών υπηρεσιών όπως της FSB, ή Ρώσοι πολίτες μέσα στο κτίριο.

«Εκπροσωπούμε τους βετεράνους της εκστρατείας στο Αφγανιστάν, πρώην συνοριοφύλακες και από άλλα ειρηνευτικά σώματα και έχουμε μόνο μία νόμιμη απαίτηση : θέλουμε δημοψήφισμα,» έλεγε η δήλωση.

«Αυτή είναι έκφραση της θέλησης του λαού-και θέλουμε να ακουστεί» δήλωσε η ομάδα και συνέστησε μετ’ επιτάσεως «να μην ανακατευτεί κανείς από τους εν ενεργεία αξιωματικούς.»

«Αν πάτε εναντίον μας, καλώς ήρθατε στην κόλαση. Θα αντισταθούμε σθεναρά. Με τη χάρη του Θεού, γαλονάδες!»κ ατέληγε το μανιφέστο.’

Ο Ουκρανός προεδρικός υποψήφιος Sergey Tigipko, που έφτασε στο Lugansk και διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τους ακτιβιστές που ταμπουρώθηκαν μέσα στο αρχηγείο του SBU, επιβεβαίωσε ότι όλοι οι ακτιβιστές είναι Ουκρανοί πολίτες.

Επίσης, πολιτικοί επιβεβαίωσαν ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη δήλωση του ουκρανού Υπουργού Εσωτερικών, δεν υπάρχουν αιχμάλωτοι μέσα στο κτίριο.

Το Κίεβο χάνει την αυτοκυριαρχία του


H αντίδραση από την πρωτεύουσα, το Κίεβο, σχετικά με τις εξελίξεις στις Ανατολικές περιοχές της χώρας ήταν μέχρι ενός σημείου υστερικές.

Ένας τσακωμός ξέσπασε στο ουκρανικό κοινοβούλιο όταν ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος κατηγόρησε τους δεξιούς εθνικιστές ότι υποδαυλίζουν το διαχωρισμό της χώρας αποτυγχάνοντας να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των Νοτιοανατολικών περιοχών και «εξουδετερώνοντας» την ανεξαρτησία τους.

Η Irina Farion, μία βουλευτής του εθνικιστικού Κόμματος Fatherland, το έφτασε στο σημείο να απαιτήσει τον θάνατο πολιτών στο Ντόνετσκ, στο Χάρκοβο και στο Λουγκάνσκ.

«Εγώ θα δρούσα πιο σκληρά. Απλά θα τους δολοφονούσα. Κοιτάξτε, ο εχθρός κυβερνά στη γη μας. Για ποιο πράγμα συζητάμε ; Πρέπει εκδιωχθούν από εδώ πίσω στο έτος 1654 (έτος όπου η Ουκρανία συντάχθηκε με τη ρώσικη αυτοκρατορία). Γι’ αυτό η σημερινή αντίδραση δεν είναι αποδεκτή. Τα μέτρα πρέπει να είναι πολύ σκληρότερα. Ο λαός κατέθεσε τη ζωή του. Γι’ αυτό αυτά τα πλάσματα που φθάνουν εδώ τους αξίζει μόνο θάνατος,» προκήρυξε η Farion.
Πηγή: RT news
Βίντεο μετά την προβοκατόρικη επίθεση των ναζιστών στο Σλαβιάνσκ:



Update:
Να μην δημιουργήσει προηγούμενο η Κριμαία επιθυμούν αμφότερες η Κίνα και η Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο κι ενώ κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Κιέβου.

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία εμπνέουν μεγάλη ανησυχία και τόσο η Κίνα όσο και η Γερμανία ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ότι αυτό που συνέβη στην Κριμαία δεν θα δημιουργήσει προηγούμενο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

Παραμένουν στις επάλξεις οι διαδηλωτές στη νοτιοανατολική Ουκρανία


Αγνοώντας τα τελεσίγραφα και τις απειλές του Κιέβου, οι διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τις πόλεις της νοτιοανατολικής Ουκρανίας παραμένουν μέσα στα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει και επιμένουν στην ομοσπονδιοποίηση της χώρας.

Όπως είπε σήμερα το πρωί ένας ακτιβιστής στον ανταποκριτή του RIA Novosti «Δεν πρόκειται να συμμορφωθούμε στις απαιτήσεις του Κιέβου γιατί πιστεύουμε πως πρόκειται για προκλητική προβοκάτσια».

Οι ουκρανικές αρχές διέταξαν χθες μεγάλη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση – σκούπα» προκειμένου να διαλύσουν τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις κτιρίων χθες στο Σλαβιάνσκ, όπου οι ακτιβιστές είχαν στήσει οδοφράγματα. Στην πόλη κατέφθασαν οι Ειδικές Δυνάμεις καθώς και δεκάδες ένοπλοι κουκουλοφόροι του ακροδεξιού Δεξιού Τομέα.

Οι ακτιβιστές όχι μόνο παρέμειναν στις θέσεις τους αλλά επέκτειναν και την αυτοσχέδια γραμμή άμυνας με τα οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στην πόλη αλλά και γύρω από το αρχηγείο της αστυνομίας το οποίο κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι πολίτες συνέχισαν να συρρέουν και σήμερα το πρωί, παρά το γεγονός πως πρόκειται για εργάσιμη μέρα.

Οι διαδηλώσεις υπέρ μιας νέας συνταγματικής μεταρρύθμισης και του σχηματισμού ουκρανικής ομοσπονδίας έχουν κατακλύσει τις πόλεις της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Το περασμένο Σάββατο οι αναταραχές εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας του Ντονέτσκ, όπως η Μαριούπολη, το Γιενακίεβο και το Κραματόρσκ.
 Πηγή: Ria novosti μέσω "Η Ρωσία τώρα"
Update:
  • Στην πόλη Γκορλόβκα της περιφέριας του Ντόνεσκ Ουκρανίας, διαδηλωτές έκαψαν πριν από λίγο το κτίριο της αστυνομίας

  • Ο "Λαϊκός Στρατός" κατέλαβε σήμερα το αεροδρόμιο του Σλαβιάνσκ

  • Αποκαθήλωση της Ουκρανικής σημαίας στο Duke Donbass της Οδησσού από άνδρες της ...Μπέρκουντ που είχαν σταλεί για καταστείλουν την εξέγερση

  • Επίθεση στο αστυνομικό τμήμα του Μαριουπόλ σήμερα


  • Ο λαός διαλύει τις φασιστικές συμμορίες του "Δεξιού τομέα" στο Χάρκοβο

1 σχόλιο:

  1. Οι Αμερικάνοι κατηγορούν τη Μόσχα οτι έχει πράκτορες που δρουν στην ανατολική Ουκρανία και πριν λίγο παραδέχτηκαν οτι ο αρχηγός της CIA ήταν στο Κίεβο.Για γέλια.

    From Reuters:

    "We don't normally comment on the CIA director's travel but given the extraordinary circumstances in this case and the false claims being leveled by the Russians at the CIA we can confirm that the director was in Kiev as part of a trip to Europe," White House spokesman Jay Carney told reporters.

    Decadent

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.