Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Νεότερα από το ανατολικό μέτωπο: Άνοιξαν πυρ με 3 νεκρούς στο Μαριουπόλ

Από την κεντρική πλατεία της πόλης, χθες βράδυ

Τρεις Ρώσοι αυτονομιστές νεκροί στη Μαριούπολη


Τρεις Ρώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στη Μαριούπολη, της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε μέσω Facebook ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τρεις επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν, 13 τραυματίστηκαν και 63 προσήχθησαν», ανέφερε στην ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο ο Αβάκοφ.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας
Πληροφορίες αναφέρουν πώς περίπου 500 Ρωσόφωνοι επιχείρησαν να εισβάλουν σε στρατιωτική βάση στη Μαριούπολη η οποία ελέγχεται από τον Ουκρανικό Στρατό τα ξημερώματα της Πέμπτης και οι Ουκρανοί άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το πρωί της Πέμπτης, για τρεις νεκρούς και δεκάδες συλληφθέντες. Τα ρωσικά ΜΜΕ από την πλευρά τους μιλούν για τουλάχιστον έναν νεκρό -κατά άλλες αναφορές, τέσσερις- από τις συγκρούσεις.

Ο Αρσέν Ασάκοφ, υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ότι «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τρεις επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν, 13 τραυματίστηκαν και 63 τέθηκαν υπό κράτηση».

Κυβερνητικά κτήρια στην Μαριούπολη. Η Ουκρανική σημαία
έχει αντικατασταθεί από αυτές της ΕΣΣΔ, της πόλης και της
"Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνεσκ" (Πηγή RT)
Το ρωσικό RT μιλά για έναν νεκρό, το Interfax για τέσσερις. Στα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδονται ερασιτεχνικά βίντεο στα οποία ακούγονται πυροβολισμοί και φαίνεται να πέφτουν βόμβες μολότοφ.
Πηγή: Defencenet (με την προσθήκη κάποιων λινκ από εμάς)

Ουκρανία: Διπλωματικό παζάρι την ώρα που συνεχίζεται η αιματηρή καταστολή


Οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στη Γενεύη σε μια τετραμερή συνάντηση με στόχο την εύρεση συμβιβαστικής λύσης στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση της νέας εξουσίας του Κιέβου εξελίσσεται σε πανωλεθρία, με την πλειοψηφία των στρατιωτών να αρνούνται να χτυπήσουν το λαό που συνεχίζει να διαδηλώνει ενάντια στη φασιστική φιλοδυτική «κυβέρνηση». Ωστόσο η τελευταία επιμένει στην καταστολή που ήδη έχει προκαλέσει αιματοκύλισμα.



Τελευταίο επεισόδιο είναι ο θάνατος τριών διαδηλωτών στη Μαριούπολη. Όπως ανακοίνωσε ο «υπουργός Εσωτερικών» της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Αρσέν Αβάκοφ, τρεις φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποίησαν τη νύχτα εναντίον μονάδας της εθνικής φρουράς στη Μαριούπολη της νοτιο - ανατολικής Ουκρανίας, στην Αζοφική Θάλασσα, Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε από 300 άνδρες, απωθήθηκε και οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η εθνική φρουρά, δεν υπέστησαν απώλειες.

(Στο βίντεο οι διαδηλωτές έξω από την στρατιωτική βάση)

Διπλωματικό παζάρι


Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τετραμερής συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στη Γενεύη. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Άστον, ο Τζον Κέρι και ο Αντρι Ντεστσίτσα θα συναντηθούν στην ελβετική πόλη όπου θα επιχειρηθεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση που εκδηλώνεται στην Ουκρανία, ενδεχόμενο που προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανό. Χαρακτηριστική, για το κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις των συμμετεχόντων στη σημερινή διάσκεψη, ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών και της Ρωσίας αντάλλαξαν κατηγορίες όσον αφορά την έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία. Η Μόσχα χαρακτήρισε την έκθεση μεροληπτική, ενώ η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι την κάλεσαν να σταματήσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Υπογραμμίζοντας «τον κίνδυνο πραγματικού εμφυλίου πολέμου» ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου «θα πρέπει να αρχίσουν διάλογο» με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.
Πηγή: 902

Επίδειξη δύναμης από το Κίεβο


Το Κίεβο έχει παγιδευτεί από τις επιρροές που του ασκούνται πανταχόθεν, εκτιμά ο Βλαντίμιρ Ζαρίχιν, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. «Εάν οι αποφάσεις λαμβάνονταν ανεπηρέαστα και μόνον από τον ασκούντα καθήκοντα Προέδρου, Τουρτσίνοφ, και τον προσωρινό πρωθυπουργό Γιατσενιούκ, τότε πιο εύκολα θα προσέφεραν κάποια πιθανά σενάρια μελλοντικών εξελίξεων. Αλλά βρίσκονται κάτω από την πίεση της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών, της Μόσχας ακόμη και της πλατείας Μαϊντάν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι εύκολο να κινηθείς προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως προκρίνεται η καταστολή των ταραχών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αυτό οδηγεί στην υπονόμευση- επισημαίνει ο Ζαριχίν και προσθέτει -πως σε περίπτωση που η σύγκρουση μετατραπεί σε αιματοχυσία τότε η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να παρέμβει.

Πρόκειται όμως για ένα ακραίο σενάριο, κατά τον Στίβεν Έκε, ανώτερο αναλυτή της κορυφαίας εταιρείας συμβούλων στον τομέα διεθνούς ασφάλειας, Control Risks. Μια ρωσική στρατιωτική εισβολή μεγάλης κλίμακας στην Ανατολική Ουκρανία-υποστηρίζει- πως θα οδηγούσε σε μια εμφύλια σύγκρουση που θα διαιρούσε τη χώρα, ενώ πιθανότατα θα χρειαζόταν διεθνής παρέμβαση για την επίλυση του θέματος.

Ωστόσο, ο Ντμίτρι Τρένιν, διευθυντής του Κέντρου Μόσχας, του Ιδρύματος Καρνέγκι για τη διεθνή ειρήνη πιστεύει ότι «αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δεν πρέπει και μάλλον δεν προτίθεται να μετακινήσει στρατιωτικές δυνάμεις στη νότιο-ανατολική Ουκρανία». Αντίθετα, εκτιμά ότι η Μόσχα θέτει το Κίεβο μπροστά σ’ ένα δυσάρεστο δίλημμα: «Είτε να κάνει χρήση βίας, οδηγώντας ενδεχομένως τη χώρα σε διάλυση, ή να παρακολουθεί παθητικά τον πολλαπλασιασμό των αυτοαποκαλούμενων "δημοκρατιών του λαού" χάνοντας τον έλεγχο στα νοτιο-ανατολικά».
Πηγή: Η Ρωσία τώρα
Το ποστ θα ανανεώνεται κατά την διάρκεια της ημέρας εφόσον υπάρχουν εξελίξεις

Update:

Υπό κατάληψη το ραδιοτηλεοπτικό κέντρο του Σλόβιανσκ


Οι υπέρμαχοι της ομοσπονδιοποίησης έχουν καταλάβει το ραδιοτηλεοπτικό κέντρο του Σλόβιανσκ της ανατολικής Ουκρανίας απ' όπου εκπέμπονται τα ουκρανικά κανάλια στις πόλεις Σλόβιανσκ, Κράματορσκ, Χορλίβκα και Μακέεβκα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι διαδηλωτές κατέβασαν τους διακόπτες εκπομπής των ουκρανικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και διέταξαν να ξεκινήσει η μετάδοση των ρωσικών καναλιών.

Διαδήλωση στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ


Στο μεταξύ, περίπου 200 οπαδοί της ομοσπονδιοποίησης στην Ουκρανία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο διεθνές αεροδρόμιο Προκόφιεφ στην επαρχία Ντόνετσκ, σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η διοίκηση του αεροδρομίου φέρεται ότι είπε πως παραλίγο να γίνει κατάληψη από τους διαδηλωτές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, αλλά επενέβησαν δυνάμεις ασφαλείας που ελέγχονται από τις Αρχές του Κιέβου, οι οποίες παραμένουν στο αεροδρόμιο. Οι δυο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις.
Πηγή: Itar-Tass μέσω "Η Ρωσία τώρα"

Σε αρνητικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσίας-Ουκρανίας


Καθώς κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία και ενώ η τετραμερής συνάντηση που πραγματοποιείται στη Γενεύη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ επιχειρεί να δώσει μία λύση στην τεταμένη κατάσταση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Μάλιστα, η ενημέρωση των δημοσιογράφων έγινε ξεχωριστά χωρίς να πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, γεγονός που ερμηνεύθηκε αρνητικά από τους αναλυτές, οι οποίοι έκαναν λόγο για ένα ακόμα αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Ρώσος υπουργός κάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να παίξει σημαντικό ρόλο βοηθώντας την ουκρανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και τόνισε πως προβλέπεται αμνηστία για τους μαχητές από τον οργανισμό.

Την ίδια στιγμή, κάλεσε όσους ρωσόφιλους αυτονομιστές, τους οποίους χαρακτήρισε «παράνομες ομάδες» έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία να τα εγκαταλείψουν άμεσα και να παραδώσουν τα όπλα τους, τονίζοντας πως η κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων είναι «παράνομη».
Επισήμανε, μάλιστα, πως προτίθεται να συνεργαστεί με την ουκρανική κυβέρνηση ώστε να βρεθεί μία ειρηνική λύση στην κρίση και πρόσθεσε ότι και οι τέσσερις πλευρές που συνομίλησαν σήμερα, Πέμπτη, στη Γενεύη, συμφώνησαν ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς και ότι πρέπει να απομακρυνθούν οι παραστρατιωτικές ομάδες στην ανατολική Ουκρανία.
«Θέσαμε αρκετές προτάσεις, αλλά είναι οι Ουκρανοί είναι που πρέπει να αποφασίσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η ΕΕ συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Σχετικά με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την Ουκρανία για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα Ρώσων πολιτών, δήλωσε πως πρόκειται για «μη φιλικά μέτρα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την εισβολή στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στη Ρωσία και τα ουκρανικά στην Ουκρανία, «με τη διαφορά ότι τα δικά μας στρατεύματα δεν πρόκειται να πολεμήσουν τους ανθρώπους τους». Στο ίδιο κλίμα, συμπλήρωσε ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά «την απασχολεί αν η ουκρανική κυβέρνηση εμπλακεί σε διάλογο με τη Ρωσία».
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

Η τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη ενέκρινε κείμενο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία

Η τετραμερής συνάντηση κορυφής στη Γενεύη ενέκρινε κείμενο συμφωνίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος, η συμφωνία απαιτεί εθνικό διάλογο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση παροτρύνουν όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να απόσχουν από τη βία, υπογράμμισε ο Λαβρόφ, ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει την αποστολή του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στην Ουκρανία εν όψει του διαλόγου.

Να αφοπλιστούν όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες στην Ουκρανία


«Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν συμπεριλαμβάνονται και τα εξής: Όλες οι παρανόμως οπλισμένες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν και όλα τα διοικητικά κτίρια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους κατόχους τους» τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ μετά το τέλος των συνομιλιών στη Γενεύη, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να χορηγηθεί αμνηστία σε όλους τους διαδηλωτές, εξαιρουμένων όσων διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα».

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνάντηση κορυφής στη Γενεύη με θέμα την κρίση στην Ουκρανία συμμετείχαν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη Ρωσία εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τις ΗΠΑ ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, την Ευρωπαϊκή Ένωση η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον και την Ουκρανία ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσια.
Πηγή: Itar-Tass μέσω "Η Ρωσία τώρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.