Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ποιος είναι ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος περιφεριάρχης, Οδυσσέας Βουδούρης

Αρκετή φασαρία έγινε με τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιο για την περιφέρεια πελλοπονήσου Οδυσσέα Βουδούρη, και την δήλωση του πως "δεν μετανιώνει που ψήφισε το μνημόνιο". 

Οστώσο η δήλωση του αυτή είναι μάλλον μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού το βιογραφικό του κυρίου Βουδούρη παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από πάρα πολλές απόψεις. Ας του ρίξουμε λοιπόν μια ματιά από ένα παλιότερο (όταν ετοιμάζονταν ακόμη να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από την ΔΗΜΑΡ) βιογραφικό του από τo iefimerida (προσθέσαμε κάποια λινκ και τις δύο σημειώσεις):
_________
Ο Οδυσσέας Βουδούρης ξεκίνησε την κομματική του καριέρα όταν τον ανακάλυψε ο Γιώργος Παπανδρέου, λόγω της γνωστής λόξας του με τα κινήματα, διότι είχε σχέση με τους Γιατρούς του Κόσμου. Ηταν το 2005. Ο Παπανδρέου τον έθεσε επικεφαλής (μαζί με την Πωλίνα Λάμψα) ενός Κινήματος Πολιτών (Κάθε μέρα Πολίτης) που είχε ιδρύσει εντός του ΠΑΣΟΚ όταν φιλοδοξούσε να αλώσει το σημιτικό σύστημα με δικούς του ανθρώπους. Το Κίνημα Πολιτών απέτυχε, ο Οδυσσέας Βουδούρης, όμως, εχρίσθη υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ.

Ψήφισε το Μνημόνιο Ι
Ο Βουδούρης εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας ως «άνθρωπος του Παπανδρέου» και στήριξε με μανία όλες τις κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού. Ψήφισε το Μνημόνιο Ι και το στήριξε στα κανάλια με ενθουσιασμό. Τον Δεκέμβριο του 2011 οι Αγανακτισμένοι Καλαματιανοί ψηφοφόροι του τον θεωρούσαν τόσο μνημονιακό που τον υποδέχθηκαν με πανό που έγραφε «Έξω οι δωσίλογοι από την πόλη μας». Οι διαμαρτυρίες είχαν επίκεντρο τη στάση που έχει τηρήσει η κυβέρνηση απέναντι στο μνημόνιο. Δεν έλειψαν και τα γνωστά συνθήματα, όπως «Ψωμί, παιδεία, ελευθέρια... Η χούντα δεν τελείωσε το '73».

Μάλιστα, η διαμαρτυρία προκάλεσε την οργή του κοινού που παρακολουθούσε και λίγο έλειψε να πέσουν μερικές «ψιλές».

Την άλλη μέρα, στο κεντρικό δελτίο του Alter, ο Οδυσσέας Βουδούρης υπερασπίστηκε το Μνημόνιο και τον Παπανδρέου και κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση που δέχτηκε στην Καλαμάτα ! Παράλληλα είπε ότι το Μνημόνιο είναι η μόνη λύση για μείωση του ελλείμματος και του χρέους και υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα σε ένα χρόνο θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα!

Η αφοσίωσή του στο Μνημόνιο Ι ήταν τόσο ολοκληρωτική που σε επιστολή του -τότε- προς τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τον παροτρύνει να διώξει από την κυβέρνηση όσους υπουργούς βάζουν εμπόδια ή φέρνουν αντιρρήσεις στα μέτρα!
«Είναι πλέον επιτακτικό να μπουν στην άκρη ψευδοδιλήμματα και προσωπικές πρακτικές, που μόνο μεταχρονολογούν τις αναγκαίες αποφάσεις, με μεγαλύτερο όμως κόστος για όλους. Και ενώ ορισμένοι υπουργοί μάχονται αποφασιστικά χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, άλλοι δεν ακολουθούν αυτό το δρόμο. Θεωρούμε πλέον επιβεβλημένο, όσα μέλη της κυβέρνησης δεν αντέχουν την πίεση των περιστάσεων ή βάζουν σε προτεραιότητα την προσωπική τους πορεία, να αποχωρήσουν απ' αυτή» έγραφε το 2011 ο Οδυσσέας Βουδούρης.
Δεν ψήφισε το Μνημόνιο ΙΙ

Το 2012, όταν τα σύννεφα ήταν βαριά πάνω από το ΠΑΣΟΚ και όλα έδειχναν ότι ο Παπανδρέου πλησιάζει προς το τέλος του, ο Οδυσσέας Βουδούρης καταψήφισε το Μνημόνιο ΙΙ και άρχισε την αντίσταση. Στράφηκε μάλιστα να δαγκώσει το χέρι του ευεργέτη του και δήλωσε για τον Γιώργο Παπανδρέου : «Με διέγραψε ένας αποτυχημένος»! Ο κ. Βουδούρης είπε πως τον διέγραψε από το ΠΑΣΟΚ ένας πρόεδρος που διοικεί ενώ έχει λήξει η θητεία του και που η πολιτική του έχει αποτύχει.

Πήγε αμέσως στη ΔΗΜΑΡ
Κανείς δεν κατάλαβε πώς και πότε κανόνισε να μεταπηδήσει στη ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης, ενθουσιασμένος που έβρισκε στελέχη να μεταγράψει στο νέο κόμμα του Δημοκρατική Αριστερά (Μιχελογιαννάκης, Αμοιρίδης, Οικονόμου Βασίλης κλπ) έστησε γλέντι στο καφέ «Μαύρη Πάπια»στο κέντρο της Αθήνας για να υποδεχθεί τον Οδυσσέα Βουδούρη .
Ο ίδιος ο βουλευτής δηλώνει: «Η συνεργασία μου με τη Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι μια συγκυριακή επιλογή εκλογικού χαρακτήρα. Είναι μια καίρια πολιτική πράξη που βασίζεται στην πάγια πεποίθησή μου ότι η αλλαγή πορείας σε αυτή τη χώρα απαιτεί τη συμβολή της Αριστεράς, που δέχεται να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σήμερα το κόμμα που, απεγκλωβισμένο από ιδεοληψίες και με πυξίδα τις αξίες της αριστεράς, καλείται να συσπειρώσει δυνάμεις του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού κόσμου, ώστε να αναδειχτεί ο δρόμος εξόδου από την κρίση στην οποία βυθίζει τη χώρα το δίπολο των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου».
Κόλαγε η γλώσσα του Φώτη Κουβέλη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη «Μαύρη Πάπια» για την προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Οδυσσέα Βουδούρη, στη Δημοκρατική Αριστερά.
"Η ένταξη του φίλου Οδυσσέα Βουδούρη στη ΔΗΜ.ΑΡ, στις ιδέες, στις απόψεις της και στις διεκδικήσεις της είναι μια βαθύτατη πολιτική πράξη. Είναι μια πράξη η οποία γίνεται για λόγους που έχουν άμεση σχέση και σύνδεση με την από κοινού πλέον διεκδίκηση να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση της χώρας. Προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, αλλά και να υπάρξουν απαντήσεις σε όλα εκείνα που προσδιορίζουν τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.
Ο Οδυσσέας Βουδούρης, μέλος πια της ΔΗΜΑΡ, με βάση και τις δικές μας δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες θα είναι υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθηνών" είπε, ο ενθουσιασμένος, τότε, Φώτης Κουβέλης.
Πώς έφτασε, λοιπόν ο Βουδούρης να μετατραπεί σε εχθρό του Κουβέλη;

Γιατί αποφάσισε να ψηφίσει «όχι» στον προϋπολογισμό την προηγούμενη εβδομάδα, αντίθετα με τη γραμμή του κόμματος;

Πώς έγινε ξαφνικά πιο αντισταστιακός από τον ίδιο τον Κουβέλη;

Τι μεσολάβησε και ο βουλευτής πλέον της ΔΗΜΑΡ εκδιώκεται από τον πρόεδρό της και δεν φεύγει;
Μιλώντας στα Νέα, ο κ. Βουδούρης εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φύγει από τη ΔΗΜΑΡ και όπως είπε θα παραμείνει και θα προσπαθήσει μαζί με τα άλλα μέλη του κόμματος που διαφωνούν με την άποψη ότι απαιτούνται σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα να αλλάξει η στρατηγική του κόμματος.

«Το κόμμα είμαι εγώ» δήλωσε.

Για έναν πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που μεταπήδησε στο παρά πέντε σε άλλο κόμμα η φράση αυτή θεωρήθηκε τουλάχιστον αλαζονική. Προκάλεσε, μάλιστα, και γέλιο στα στελέχη του κόμματος. Στους διαδρόμους της Αγίου Κωνσταντίνου άρχισαν να κυκλοφορούν ανέκδοτα για τον Οδυσσέα Βουδούρη αλλά και μια φωτογραφία που έκανε το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον απεικονίζει ως Μέγα Ναπολέοντα! Ας σημειωθεί, βεβαίως, ότι η παρεμφερής φράση «το κράτος είμαι εγώ -«L'etat c'est moi» δεν ανήκει στον Ναπολέοντα αλλά στον Λουδοβίκο ΙΔ'.

Ποιος είναι

O Oδυσσέας Bουδούρης γεννήθηκε στη Bουδαπέστη το 1953, από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, και μεγάλωσε στη Γαλλία. Mετά από σύντομη επιστροφή στην Eλλάδα (1965-1967), οι γονείς του εκδιώχθηκαν πάλι και ο Oδυσσέας Bουδούρης σπούδασε στη Γαλλία.

Στο βιογραφικό του γράφει ότι συμμετείχε στα οδοφράγματα της εξέγερσης του Μάη του '68 και στο γαλλικό φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του '70. Tελείωσε την Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Παρισίων και ειδικεύτηκε στη χειρουργική. (σ.σ. όπου έχει ήδη διωχθεί για φόνο από ιατρική αμέλεια)

Aπό τη δεκαετία του '80 το βιογραφικό του λέει ότι δραστηριοποιήθηκε στα ανθρωπιστικά κινήματα μετέχοντας σε αποστολές, κυρίως χειρουργικές, σε εμπόλεμες περιοχές.

Επέστρεψε στην Αθήνα το 1991 όπου δημιούργησε το Χειρουργικό Κέντρο Endolaser, το οποίο διευθύνει και σήμερα. Εχει δυο κόρες (τη Δανάη και τη Μυρτώ) και δυο γιούς (τον Ιάσωνα και τον Άρη).

Διετέλεσε πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Xωρίς Σύνορα, από το 1996 ως το 2001, και αντιπρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης Medecins Sans Frontieres, την περίοδο 1998-1999. Στην περίοδο 2001-2004 διορίστηκε από την τότε κυβέρνηση Σημίτη πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Yγείας (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου, στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του Eθνικού Συστήματος Yγείας, η οποία, σημειωτέον, απέτυχε.

Ο πολιτικός ευεργέτης του, μάλιστα, Γιώργος Παπανδρέου τον τοποθέτησε το 2000 στην Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για την Μελέτη και Διαχείριση των Προβλημάτων Υγείας σε Μαζικές Καταστροφές και στο Εθνικό Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (2003-2004).
Την περίοδο 2005-2006 ανέλαβε την προεδρία της κίνησης «Κάθε Μέρα Πολίτης» που ίδρυσε ο Γιώργος Παπανδρέου και διορίστηκε μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού (anthropos.gr), στο οποίο προέδρευσε το 2004-2007.

Σε «πόλεμο» με τα Νέα

Σε πρόσφατο άρθρο του ο δημοσιογράφος των Νέων Ηλίας Κανέλης τον κατηγόρησε ότι κατέφυγε στην πολιτική γιατί τον διέγραψαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Ο ίδιος απάντησε ότι το 2007, ο νέος Πρόεδρος του γαλλικού τμήματος δήλωσε ότι η διαγραφή του ήταν λάθος και πρόσθεσε όχι χωρίς κάποια αλαζονεία:
«Η θητεία μου ως πρόεδρος του ελληνικού τμήματος έληξε το 2001. Κατέβηκα πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στη Μεσσηνία το 2009 (8 χρόνια μετά), και εκλέχτηκα (μοναδική περίπτωση εκλογής με την πρώτη σ' αυτή την περιφέρεια, για έναν υποψήφιο που δεν κατείχε προηγούμενη πολιτική θέση). Διαγράφτηκα από το Πασοκ το Φεβρουάριο 2012.
Μου προτάθηκε από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να κατέβω υποψήφιος στην Αθήνα. Προτίμησή μου ήταν πάντα η Μεσσηνία, αλλά βέβαια δέχτηκα αυτή την τιμή και πρόκληση. Παρά το γεγονός ότι η Β' Αθήνας ήταν μια καινούργια για μένα περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι διέθετα μόλις λίγες βδομάδες για την προεκλογική εκστρατεία, παρά το γεγονός ότι η θητεία μου στην ΔΗΜΑΡ ήταν μόλις δυο μηνών, παρά το γεγονός ότι δεν είμαι γόνος πολιτικής οικογένειας, ούτε τηλεοπτικός αστέρας (ηθοποιός, ποδοσφαιριστής κλπ.), εκλέχτηκα πάλι με την πρώτη και σε αυτή την μεγάλη περιφέρεια».
Στοχαστής της Αριστεράς- Ο καπετάνιος μας είπε ψέμματα

Εχει γράψει πολλά κείμενα για την Αριστερά και πιθανόν να θεωρεί τον εαυτό του αυθεντία στο ζήτημα. Δείχνει να πιστεύει τώρα στην ορθόδοξη(!) Αριστερά που δεν υποκύπτει στις πιέσεις των δανειστών, απορρίπτει κάθε ιδέα για Μνημόνια και συγκυβέρνηση και κατηγορεί τον Φώτη Κουβέλη ότι αθέτησε την προεκλογική του δέσμευση να μην ενταχθεί στην τρικομματική κυβέρνηση.

Πιέζει τη ΔΗΜΑΡ να περιχαρακωθεί στην αριστερή ορθοδοξία(!!), να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σκάφος και να μη μετεξελιχθεί, όπως λέει, σε κεντρώο κόμμα.

Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να πείσει τους συναδέλφους του για το αδιέξοδο που θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα, ο Οδυσσέας Βουδούρης βρήκε και έναν ρομαντικό τρόπο να πει τις απόψεις του. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ έστειλε προ ημερών σε συναδέλφους του, και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή, ένα... τραγούδι, με τη σημείωση «μερικές φορές ένα τραγούδι εκφράζει περισσότερα από 10 πολιτικές δηλώσεις....».
Στο ενδιάμεσο ανάμεσα σε ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ
πρόλαβε να μπει και σε ένα ακόμη κόμμα ο κ.Βουδούρης...
Πρόκειται για το γνωστό τραγούδι του Λεονάρντ Κοέν «Everybody knows», το οποίο ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνεται ο στίχος: «Everybody knows that the captain lied». Ολοι ξέρουν δηλαδή ότι ο καπετάνιος μας είπε ψέματα. Αυτό κι αν είναι ευθεία βολή εναντίον του Φώτη Κουβέλη!

Θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ

Οπως και ο φίλος του επίσης ΠΑΣΟΚογενής γιατρός και βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης έφυγε τρέχοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν υποψίες ότι το ίδιο επιδιώκει και ο Οδυσσέας Βουδούρης.

Ο Νίκος Μπίστης τον «κάρφωσε» για τις προθέσεις του με άρθρο στην «Μεταρρύθμιση»:

«Υπάρχει όμως και μια ταμπακέρα για την οποία δεν μας λέει τίποτε ο Οδυσσέας Βουδούρης. Δηλαδή, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λέει, αλλά με τον τρόπο του δείχνει προς τα εκεί. Μας το λέει πλαγίως. Το ΠΑΣΟΚ-που κατ' αυτόν δεν είναι πια ούτε προοδευτική δύναμη- και η κεντροαριστερά, δεν τον αφορούν. Με κατηγορεί μάλιστα -κατηγορία που ασμένως αποδέχομαι- επειδή εξακολουθώ να προσβλέπω στη δημιουργία μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής παράταξης.

Κεντροαριστερά; Ε, δεν θα φοβηθούμε και τις λέξεις επειδή τις ξορκίζει ο Τσίπρας. Αντ' αυτής μας προτείνει μια αόριστη συμμαχία των αριστερών (δηλαδή με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ) και προοδευτικών (ποιες μείνανε;) δυνάμεων. Δύο μήνες τώρα προσπαθεί να μας το πει και τελικά, ενώ είχε -προκληθείς από εμένα- την ευκαιρία να μας το ξεκαθαρίσει στην απάντησή του, δεν το έκανε» γράφει ο Νίκος Μπίστης.

Μέλος του Ιδρύματος Ρέστη
Το μόνο στοιχείο που παραμένει αδιευκρίνιστο στο βιογραφικό του Οδυσσέα Βουδούρη είναι η συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο Ιδρύματος με τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.

Την συμμετοχή του αποκάλυψε η εφημερίδα Το Εθνος και την συνέδεσε με το σκάνδαλο Ιωάννη Καρούζου, του φυγόδικου επιχειρηματία που εμπλέκεται στο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής όπου κατονομάστηκαν και ο Βαγγέλης Μειμαράκης, Μιχάλης Λιάπης και Γιώργος Βουλγαράκης από καταγγελίες.
Το "μουσείο" στο σπίτι του Πάλλη
Το Εθνος περιέγραψε μάλιστα τη συνεργασία του Βίκτωρα Ρέστη με τον εφοπλιστή Αναστάσιο Πάλλη (σ.σ. τον γνωστό ναζιστή). Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχει και Μη κερδοσκοπικό Ιδρυμα Πάλλη, με την ιστοσελίδα www.pallisfoundation.gr και ότι στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος είναι μέλος και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης.

Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος αφαιρέθηκε το τμήμα όπου αναγράφονταν τα μέλη του δ.σ.
_____________
-Καταλάβατε τώρα για το τι "αριστερό" μπουμπούκι μιλάμε;

2 σχόλια:

  1. "τις τελευταίες ημέρες από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος αφαιρέθηκε..."
    http://web.archive.org/web/20120315144534/http://www.palisfoundation.com/index.php/el/2011-08-27-09-27-10

    graf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.