Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η Χ.Α. ως παράγοντας σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος, ή σενάρια διαχείρησης πολιτικής κρίσης (Ναι, έχει σχέση και με την ΕΡΤ)



Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, αναρωτιέται κανείς αν τα αστικά πολιτικά επιτελεία στελεχώνονται από ηλίθιους ή εάν μας διαφύγει εμάς κάποιος άλλος σχεδιασμός.

Θεωρώντας πως οι αντίπαλοι μας κάθε άλλο παρά χαζοί είναι, προσπαθούμε να καταλάβουμε σε τι ακριβώς ποντάρουν, τόσο με την χοντράδα της ΕΡΤ, όσο και με αυτές που ακολούθησαν (κατέβασμα 90,2 κλπ). Πόσο μάλλον που η κυβέρνηση βρίσκει έναν απρόσμενο συμπαραστάτη στο πρόσωπο της Χ.Α., η οποία καθόλου δεν μας έχει συνηθίσει να βγάζει ανακοινώσεις ενάντια στο «ρεύμα» της κοινωνικής πλειοψηφίας (αναφέρομαι στην ανακοίνωση των ναζιστών για την ΕΡΤ), αλλά αντίθετα να λαϊκίζει ασύστολα, και επί παντός επιστητού.
Εκ πρώτης όψης, η στάση της ΝΔ μοιάζει αυτοκτονική, και της Χ.Α. αψυχολόγητη τουλάχιστον, αφού δεν δοκίμασε καν να εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά το γεγονός πως η κρατική τηλεόραση ιδρύθηκε επί ...χούντας.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ή μήπως υπάρχει κάποιος πιο μακροπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός από την αστική τάξη που κινεί τα νήματα;

Εγώ νομίζω πως υπάρχει, και έχει να κάνει με την ζητούμενη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, που παρά το μπονους των +50 εδρών, ισορροπεί μετά τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε τεντωμένο σχοινί, με πολυκομματικές κυβερνήσεις χαμηλότατου προσδόκιμου ζωής.

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Με μία δικομματική πόλωση φυσικά, που θα δίνει «σταθερές» κυβερνήσεις.
Πάνω σε ποιά βάση όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή την στιγμή μία πόλωση που θα εξαφάνιζε από τον κοινοβουλευτικό χάρτη 3-4 τουλάχιστον κόμματα, και θα έδινε με μικρά ποσοστά αυτοδύναμες κυβερνήσεις;
Το μνημόνιο-αντιμνημόνιο ξεφτίζει σιγά-σιγά, μαζί με τις δηλώσεις νομιμοφροσύνης του ΣΥΡΙΖΑ που όσο περνάει ο καιρός αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ως κόμμα συμβιβασμένων στην καλύτερη, απατεώνων στην πραγματικότητα, που μεταθέτει την λύση όλων των προβλημάτων στην Δευτέρα παρουσία της «αλλαγής των ευρωπαϊκών συσχετισμών» (φέξε μου και γλίστρησα), για την οποία δεν δείχνει να έχει και ιδέα το ποιός θα την πραγματοποιήσει, αλλά και που δείχνει εντελώς συμβιβασμένος με την ιδέα, πως ό,τι μέτρο είναι να περάσει μέχρι (και εάν) να γίνει ο ίδιος κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καταργηθεί αργότερα.

Ποιό πειστικό δίλημμα θα μπορούσε λοιπόν να τεθεί, το οποίο και να σταθεροποιεί το σύστημα, χωρίς να αμφισβητεί στο ελάχιστο την προαποφασισμένη οικονομική πορεία της χώρας;
Μα το «φασισμός-αντιφασιμός» φυσικά. Είναι ένα πολύ ωραίο έργο, και έχει από όλα μέσα. Ιστορικές αναφορές, πάλη του «φωτός με το σκοτάδι», ενεργοποιεί αντανακλαστικά (όσα έχουν απομείνει), έχει σασπένς, έχει από όλα.

Οι ηθοποιοί λοιπόν επί σκηνής, και η παράσταση ξεκινάει:

Ο Σαμαράς με μία εντυπωσιακή κίνηση, κλείνει μέσα σε μερικές ώρες της ΕΡΤ εκμηδενίζοντας πολιτικά τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους, τους οποίους και υπολογίζει πως θα λεηλατήσει εκλογικά. Σε αυτό θα βοηθήσει και το κλείσιμο της ΕΡΤ φυσικά, που είναι και ο μοναδικός τηλεοπτικός φορέας που προβάλει και μικρότερα από τα δύο πρώτα κόμματα κατά τις προεκλογικές περιόδους.
Ακόμη και έτσι όμως, αυτοδυναμία δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Οπότε πέφτουν στο τραπέζι τα βαριά χαρτιά. Με αφορμή την στήριξη της κυβέρνησης από την ΧΑ στο θέμα της ΕΡΤ, οι Συνασπισμένοι πρώτοι, ρίχνουν την γραμμή:

«Ο Σαμαράς πάει για κυβέρνηση με την ΧΑ»*

Δεν πειράζει που άλλα λέει η πραγματικότητα για την σχέση ΝΔ-ΧΑ. Οι έλληνες ως γνωστό έχουν μνήμη χρυσόψαρου, και το σύνθημα είναι πιασάρικο, τρομοκρατικό, και ικανό να σαρώσει εκλογικά ότι έμεινε άθικτο αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας μετά την τελευταία της εκλογική επέλαση, και μάλιστα χωρίς καμμία κουβέντα για την ταμπακιέρα, που είναι το οικονομικό μοντέλο που έχει επιβληθεί στην χώρα από τα ντόπια και ξένα μονοπώλια.

Χαράς ευαγγέλια ένα τέτοιο προεκλογικό περιβάλλον και για την ΝΔ, που όχι τυχαία δεν μπαίνει στον κόπο να διαψεύσει το πιο πάνω σενάριο. Έχοντας ξεφορτωθεί την οικονομική ατζέντα από τα προεκλογικά διακυβεύματα, ο Σαμαράς θα μπορέσει άνετα να επιτεθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας τον ως ...κόμμα «μπολσεβίκων», τουλάχιστον, και να συσπειρώσει τους φοβισμένους από τους τάχα «κόκκινους», δεξιούς ψηφοφόρους του, επιτιθέμενος στην ουσία εναντίον του ...ΚΚΕ, και επικαλούμενος το ευρωπαϊκό αντικομουνιστικό «κεκτημένο» με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί απολύτως, φέρνοντας τον έτσι σε θέση άμυνας. Ο μόνος τρόπος άλωστε για να καταφέρει η ΝΔ, με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της, να στριμώξει το Τσιπρέικο είναι αυτός.
Από την μία να μεταφέρει την κουβέντα από την οικονομική ατζέντα, και αφετέρου να εκμεταλλευτεί τις εγγενείς αντιφάσεις ενός πολιτικού μορφώματος που από την μία δηλώνει «αριστερό» και από την άλλη διακατέχεται από αντικομουνισμό μέχρι το μεδούλι, σπρώχνοντας το όλο και δεξιότερα, τόσο αυτό όσο και το σύνολο της πολιτικής σκηνής.

Η παραπάνω παράσταση είναι ικανή υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει στο ζητούμενο, σε μία  βουλή που θα θυμίζει την δεκαετία του ’80 με δύο κόμματα να εναλλάσσονται αυτοδύναμα στην κυβέρνηση και ένα τρίτο στον ρόλο του ρυθμιστή του πολιτεύματος. Μόνο που αυτόν τον τελευταίο ρόλο στα ’80 τον είχαν οι κομμουνιστές. Τώρα επιφυλάσσεται για τους ναζί που αφού παίξουν τον ρόλο του μπαμπούλα για την σταθεροποίηση του αστικού πολιτικού σκηνικού, θα αμοιφθούν με τον ρόλο του ρυθμιστή του.

Το παραπάνω είναι ένα από τα πολλά εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται. Δεν το αναφέραμε γιατί το θεωρούμε ως το επικρατέστερο (αυτά αλλάζουν μέρα με την ημέρα), αλλά γιατί τώρα μπαίνουν οι βάσεις για την πιθανή του υλοποίηση.

________
*Λίγα μόνο, από τα πολλά προπαρασκευαστικά του σεναρίου πυρά:
Βλέπε ακόμη:

22 σχόλια:

  1. διαχείρησης = διαχείρισης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "..και ένα τρίτο στον ρόλο του ρυθμιστή του πολιτεύματος". Θες να το επεξηγήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Manuel Harper:
      Ο "ρυθμιστής" είναι αυτός που καθορίζει την κατεύθηνση στην οποία θα κινηθεί συνολικά η πολιτική σκηνή.
      Στην δεκαετία του '80 π.χ. το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί αριστερή φρασεολογία και αριστερό προσωπείο, ενώ η ΝΔ είχε αναγκαστεί να ρίξει στην σφαιρα της λήθης το παρελθόν της ΕΡΕ.
      Για το τι σημαίνει για το σήμερα να αναλάβει τον ρόλο αυτόν η Χ.Α., δεν το κουβεντιάζω καθόλου....

      Διαγραφή
  3. Trash όλα αυτά μπορεί να ειναι σχέδια επι χαρτιού αλλα η τραγική πραγματικότητα ειναι το μεγάλο εμπόδιο για την υλοποίηση τους.

    Πριν λίγο στο Real FM είπαν ότι στο Μαξίμου έχουν τρομάξει με τις φρέσκες δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι σχέδια επί χάρτου, και δεν προεξοφλώ την υλοποίηση τους. Μία μικρή κίνηση προς την αποτροπή αυτής της υλοποίησης, είναι και η δημοσίευση αυτού του κειμένου.

      Διαγραφή
  4. ..καταλαβαίνω τι λες..αλλά δεν συμφωνώ στην λέξη "ρυθμιστής" και ακόμα περισσότερο αν χρησιμοποιείται εξίσου για τις δυο περιπτώσεις (αλλό το ΚΚΕ,κόμμα της εργατικής τάξης που με την πάλη της το επέβαλε σε αυτήν την θέση, άλλο η ΧΑ, που η αστική τάξη σε περιοδο κρίσης βάζει μπροστά για να δείχνει τα δόντια της). Ξερω ότι δεν είναι αυτή η πρόθεση σου, απλά εμένα έτσι μου ακουγεται. Τεσπα,απλά στο επισημαίνω, αν θες μάλιστα σβησε το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Manuel Harper:
      Μα η τρομακτική διαφορά του παρόντος από τα 80's είναι ακριβώς αυτή που αναφέρεις. Τότε, με τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ σαν μήλο της έριδος ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας, το όλο πολιτικό σκηνικό αναγκαστικά μετακινείτω προς τα αριστερά, όπως περιέγραψα.
      Αν σε αυτή την θέση βρεθούν οι της Χ.Α., κατάλαβε το τι θα συμβεί...
      Δεν νομίζω πως άφησα περιθώρια παρανόησης, αλλά ας είναι.
      Γι'αυτό μιλάμε εξάλλου, για να συννενοούμαστε...

      Διαγραφή
  5. Δεξιός διαχειριστής του καπιταλισμού και αριστερός διαχειριστής του καπιταλισμού.
    Το ξαναέκανε ο Συριζα με άλλες προφάσεις πέρσυ. Δεύτερη φορά δεν τους βγαίνει.Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κατανοητόν!..ουτως ή άλλως κατι αναλογο πιστευω και εγώ:
    http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/06/2011.html
    (Manuel Harper5 Ιουνίου 2013 - 11:44 π.μ.
    ..κι εγώ συμφωνώ ότι η φάση με τους "αγανακτισμενους" ήταν μια κομβική κίνηση εκ μέρους της αστικής τάξης. Μέχρι τότε το παιχνίδι παίζοταν και κόσμος άκουγε περισσότερο απο ότι παλιότερα το ΚΚΕ, μην ξεχνάμε και τις δημοτικές εκλογές του 2010,με τα αποτελέσματα που..τρομαξαν τον Άδωνι. Με τους αγανακτισμένους περάσαμε από τον ψευδεπίγραφο "αριστερό- αντιεξουσιαστικό" λόγο της μεταπολίτευσης (όπου ακόμα και ο Κώστας Καραμανλής δήλωνε αντιεξουσιαστικός τύπος ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν αριστερό κόμμα), στον σημερινό εθνοπατριωτικό- αντιπολιτικό λόγο (όπου πλέον ο κοσμοπολίτης ΣΥΡΙΖΑ πουλάει πατριωτισμό και ακόμα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλάει για νέα Κατοχή κτλ). Κι όλα αυτά χωρίς να ακουστεί κιχ για το ελληνικό Κεφάλαιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με αφορμή την ΕΡΤ

    Δύσκολα οι αστοί να θέλουν εκλογές τώρα. Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκλογές σε καλοκαίρι είναι πολύ. Η τρικομματική, θα κρατηθεί τουλάχιστον μέχρι κει λίγο μετά από τις Γερμανικές εκλογές. Οι αστοί δεν είναι τόσο βλάκες να καίνε τα χαρτιά τους χωρίς τελείως να τα ξεζουμίσουν.

    Αυτό που προβληματίζει είναι ο τρόπος και ο χρόνος της ανακοίνωσης για την ΕΡΤ. Τι είναι;

    Eπίδειξη δύναμης; Θεωρούν πως είναι πολιτικά - ιδεολογικά αρκετά ισχυροί και θα το περνούσαν το Π.Ν.Π(Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου);

    H NΔ σκέφτηκε «εγωϊστικά»; Ότι δεν έχει πια ανάγκη τους άλλους δύο εταίρους, και σκέφτεται πως θα συσπειρώσει τους άλλους δεξιούς που έφυγαν από την ΝΔ ; Και αν οι άλλοι δύο του λένε τα δικά τους θα τους απειλεί με εκλογές;

    «Μπλόφα» που «μετρά τα αντανακλαστικά» της κοινωνίας «μέχρι να βρεθεί μία ενδιάμεση θέση την οποία εκτιμούν πως είναι εύκολα εφαρμόσιμη; Με την σύμφωνη γνώμη σχεδόν όλων των κομμάτων; Π.χ. «αναδιάρθρωση» της ΕΡΤ και του υπόλοιπου δημόσιου τομέα;

    Ή εκτιμούν ότι δεν θα μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που ζητά ή θα μπορούσε να ζητήσει για μετά τις Γερμανικές εκλογές το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο; Oπότε βρήκαν τρόπο να παραδώσουν την κυβέρνηση σε "εθνικής σωτηρίας" ή "με κορμό Συριζα"; Ιlief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ιlief:
      Αν είναι μπλόφα, τότε έχουμε να κάνουμε απλά με ηλίθιους που δημιούργησαν μείζονα κυβερνητική κρίση από μόνοι τους...

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει και το γενικότερο πλαίσιο. Ανοικτά πεδία αστικής πολιτικής

      1)Υδρογονάνθρακες – ορυκτός πλούτος και ποιος Αγωγός θα επιλεγεί και από πού θα περάσει.

      2)Εξελίξεις στην Συρία και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

      3)Ενδοαστικές αντιθέσεις που περνούν και μέσα από τα ΜΜΕ. «Φιλέτα» ιδιωτικοποιήσεων του δημόσιου τομέα και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων.

      4)Νέα μέτρα περικοπών μισθών-συντάξεων-κοινωνικών δαπανών. Κατάργήσεις συλλογικών συμβάσεων

      Η κίνηση της τρικομμματικής με αρχή την ΕΡΤ φαίνεται μελετημένη. ‘Ή ως επίδειξη «τσαμπουκά», ή ως «ηρωϊκή έξοδος».Ιlief

      Διαγραφή
    3. @.Ιlief :
      Εχω την εντύπωση πως στην συγκεκριμένη περίπτωση, η πρωτοβουλία για τον χειρισμό του θέματος, ανήκει στην ΝΔ. είδομεν...

      Διαγραφή
  8. TRASH
    Καλή εκτίμηση.
    Συμφωνώ απολύτως ότι το: «Ο Σαμαράς πάει για κυβέρνηση με την ΧΑ» είναι σκέτη προβοκάτσια. Και νομίζω ότι σωστά επισημαίνεις ότι ευνοεί και τους δυο πόλους να επικρατεί τέτοιο κλίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Naphta:
      Τα ΣΥΝΑΣΠΙΣτήρια μάλλον σκοπεύουν να τραβήξουν ως το τέλος.
      Ήδη ρίχνουν γέφυρες για μετεκλογική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/06/blog-post_3780.html

      Διαγραφή
  9. Trash, ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου, αλλά κατά την άποψη μου πρέπει να πάρουμε υπόψη μας και την οικονομική κατάσταση. Είναι φανερό ότι τα κουκιά δεν βγαίνουν και σύντομα, εντός του 2013, θα έρθει οικονομική κατάρρευση. Θεωρώ λοιπόν ότι οι κινήσεις του αστικού πολιτικού μπλοκ, από τον Σύριζα μέχρι την Χ.Α., έχουν ως στόχο να ποδηγετήσουν τον λαό για να προλάβουν ανεπιθύμητες καταστάσεις (εξεγέρσεις)σαν αποτέλεσμα του οικονομικού αδιέξοδου και συνεπώς και της πιθανής εξόδου από την ευρωζώνη. Θεωρώ ότι η έξοδος από την ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου και τότε θα κληθεί, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, να διαχειρισθεί το σύστημα (και να χρεωθεί την οικονομική εξαθλίωση η αριστερά)ο Σύριζα. Οι σκέψεις σου πάντως ταιριάζουν απόλυτα στο προεκλογικό παιχνίδι που θα παίξουν. Σίγουρα το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσει κατά κόρον τον φασισμό και τον αντιφασισμό και πιθανότατα θα παίξει έντονα και ο "κόκκινος φασισμός".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Cos:
      Το "οικονομική κατάρευση" που λες, έχει ένα ενδιαφέρον στο πως την ορίζουμε. Αμφιβάλει κανείς πως για τον λαό έχει έρθει ήδη;

      Από την άλλη -το λέω και παραπάνω- ένας από τους λόγους που ασχολούμαστε με τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς σχεδιασμούς τους, είναι και για τους "κάψουμε".

      Η ΔΗΜΑΡ π.χ. που πρωορίζοταν για να παίξει τον σημερινό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, κάηκε γιατί ξεμπροστιάστηκε πολύ γρήγορα ως "νέο ΠΑΣΟΚ"...

      Πάντως την επιθυμία τους για αυτοδύναμες κυβερνήσεις, δεν πρέπει να την ξεχνάμε. Θα την επιδιώξουν ως το τέλος...

      Διαγραφή
    2. "Από την άλλη -το λέω και παραπάνω- ένας από τους λόγους που ασχολούμαστε με τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς σχεδιασμούς τους, είναι και για τους "κάψουμε". Συμφωνώ απόλυτα και για αυτό (αλλά και για να είμαστε προετοιμασμένοι) πρέπει να αναλύουμε όλες τις περιπτώσεις.
      Trash, όταν λέω οικονομική κατάρρευση εννοώ αδυναμία (πλήρη ή μερική) πληρωμής συντάξεων, αδυναμία χρηματοδότησης της λειτουργίας των νοσοκομείων και των σχολείων, αδυναμία πληρωμής μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τράπεζες χωρίς φράγκο κλπ. Σκηνικό πολύ χειρότερο από αυτό που ζούμε σήμερα.

      Διαγραφή
    3. @Cos:
      Α, μιλάς για αυτό που λέμε "άτακτη χρεοκοπία".
      Δεν ξέρω αν θα αφήσουν να συμβεί. Πιθανόν μετά η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο...

      Διαγραφή
    4. Δεν νομίζω ότι μπορούν να σταματήσουν την οικονομική κατάρρευση. Δηλαδή πως θα βρουν τρόπους να πληρώνονται τα δάνεια, να σταματήσει η μείωση της κατανάλωσης ώστε να πληρώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, να εισπραχθούν οι φόροι για να πληρωθούν οι μισθοί στο δημόσιο κλπ.; Το σύστημα εξάντλησε τα όριά του, μπορεί να επανέλθει μόνο με βίαιη προσαρμογή και αυτό θα κάνουν, είτε μέσα στην ευρωζώνη είτε (το πιθανότερο νομίζω) έξω από αυτήν και πάνω σε αυτό προετοιμάζουν το πολιτικό σκηνικό. Αν οι εικασίες μου είναι σωστές, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης τους είναι να προκαλέσουμε εμείς συγκρούσεις μαζί τους, αφαιρώντας τους την δυνατότητα να υλοποιήσουν τους πολιτικούς σχεδιασμούς που κάνουν για να βγουν από τα αδιέξοδα.

      Διαγραφή
    5. @Cos:
      Εάν δεχτούμε πως δεν έχουμε "κρίση χρέους", αλλά μία κλασσική καπιταλιστική κρίση υπερσυσώρευσης-υπερπαραγωγής, βλέπουμε πως το ζητούμενο δεν είναι η αποπληρωμή κάποιων δανείων, για την οποία μπορούν να βρεθούν ένα σωρό φόρμουλες (επιμήκυνση, κούρεμα, κλπ), αλλά η αποκατάσταση της κεφαλαιοκρατικής κερδοφορίας, μπορούμε να καταλήξουμε πιστεύω, πως υπάρχει τρόπος να χρεοκοπήσει ο λαός, χωρίς να χρεοκοπήσει το αστικό κράτος. Αυτό εξάλλου συντελείται εδώ και μία τριετία-τετραετία.
      Η δική μου εντύπωση δηλαδή είναι (χωρίς να μπορώ να την τεκμηριώσω και σίγουρα) πως μία "κρατική" χρεοκοπία, μόνο ως αποτέλεσμα βούλησης μερίδας της αστικής τάξης μπορεί να προκύψει, και όχι ως οικονομικό αδιέξοδο.
      Φυσικά αυτό (ενδεχόμενη κρατική χρεοκοπία) ελάχιστα πρέπει να ενδιαφέρει τον ήδη χρεοκοπημένο ελληνικό λαό.

      Διαγραφή
    6. Βεβαίως και δεν έχουμε κρίση χρέους, αλλά επίσης δεν έχουμε πρόβλημα χρεοκοπίας μόνο του αστικού κράτους αλλά και των καπιταλιστών, για αυτό λέω ότι το σύστημα είναι σε αδιέξοδο. Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν ουσιαστικά χρεοκοπήσει και μαζί τους οδηγείται στη χρεοκοπία ολόκληρος ο ιδιωτικός τομέας. Για να επανέλθει λοιπόν η κεφαλαιοκρατική κερδοφορία δεν αρκούν μέτρα "προσαρμογής", όπως λίγο- πολύ έκαναν μέχρι τώρα, αλλά "διακοπής" της μέχρι τώρα κεφαλαιοκρατικής διαδικασίας και επανεκκίνησης της με άλλους όρους, πιθανότατα εκτός ευρωζώνης. Θεωρώ ότι οι παράγοντες για δραστική παρέμβαση του εργατικού κινήματος ωριμάζουν και σύντομα θα κληθούμε και εμείς να δείξουμε πόσο έτοιμοι είμαστε για να επέμβουμε διαμορφώνοντας πια και όχι ακολουθώντας τις εξελίξεις.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.