Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Μερικές σκέψεις για κουβέντα...

Νομίζω πως οι περισσότερες συζητήσεις που κάνουμε τις τελευταίες μέρες, και με αφορμή τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους κάποια αντικειμενικά στοιχεία.
-Την πολιτική του ΚΚΕ για μη-ενδιάμεσα στάδια προς τον σοσιαλισμό, ή λύσεις "ανακούφισης" εντός του καπιταλιστικού πλαίσιου, δεν την υπαγορεύει κάποιος "σεχταρισμός" ή "αριστερισμός", αλλά μία ανάλυση του σημερινού καπιταλισμού εν μέσω κρίσης (που παρεμπιπτόντως δεν την έχει αμφισβητήσει κανείς με σοβαρά επιχειρήματα), που λέει πως ακόμη και αν οι αστοί ήθελαν να προσφέρουν μία ανακούφιση στα Λαϊκά στρώματα, απλά δεν μπορούν να το κάνουν λόγω των σιδερένιων νομοτελειών του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Για αυτόν τον λόγο το άμεσο πέρασμα στον σοσιαλισμό είναι ιστορική αναγκαιότητα, και όχι γιατί ξύπνησε ένα πρωί στραβά ο Μαΐλης... Αυτή η αναγκαιότητα βέβαια έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το επίπεδο ωρίμανσης των πλατιών λαϊκών μαζών που αδυνατούν να δουν πέρα από τον ορίζοντα της κρατικής παρέμβασης εντός του καπιταλιστικού πλαίσιου που αναγκαστικά οδηγεί στην επιλογή της σοσιαλδημοκρατίας ή του φασισμού.

Αυτήν την αντίφαση πληρώνει το ΚΚΕ, και λίγα πράγματα μπορεί να κάνει για αυτό. Πολύ περισσότερο που η πρόταση για λαϊκή εξουσία-οικονομία συκοφαντήθηκε, διαστρεβλώθηκε και λιδωρήθηκε σε πρωτοφανή βαθμό, από εκείνο ακριβώς τον πολιτικό χώρο που αυτοαποκαλείται "αριστερά"ή ακόμη και "αντικαπιταλιστική αριστερά", επιτείνοντας την ήδη μεγάλη λαϊκή σύγχυση στον μέγιστο βαθμό, αφού έπαιξε με τα συναισθήματα απελπισίας του, την ίδια στιγμή που το ΚΚ προσπαθούσε να απευθυνθεί στην λογική του.
-Υπάρχει μία συνολικά δεξιά στροφή της ελληνικής κοινωνίας, και όποιος δεν το βλέπει είναι τυφλός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του 1981 αλλά του 2009, αφού δεν αμφισβητεί ούτε καν την παραμονή της χώρας, όχι στην ΕΕ αλλά ακόμη και σε αυτό, το ΝΑΤΟ! Για το οικονομικό του πρόγραμμα (πάση θυσία παραμονή σε ΕΕ*) και τις δεσμεύσεις περί "υπεύθυνης αντιπολίτευσης", καλύτερα να μην μιλήσουμε καθόλου... Η ΝΔ έχει πλέον μία καθαρά ακροδεξιά ατζέντα όσο και φρασεολογία, και αν αθροίσουμε τα ποσοστά της με αυτά της εθνικιστικής δεξιάς του Καμμένου και των ναζί που έχουν εκτοξευτεί ήδη στα ύψη, η άκρα δεξιά είναι κοινωνική πλειοψηφία.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της φασιστικοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας θα ήταν παράλογο να περιμένει κάποιος να μην συρρικνωθεί η κοινωνική (και κατά συνέπεια η εκλογική), επιρροή του ΚΚ.
-Τα παραπάνω επιβεβαιβεώνονται από το γεγονός πως παράλληλη πορεία με το ΚΚΕ, είχαν και όσες άλλες δυνάμεις έχουν κομμουνιστική αναφορά.
Η συνεργασία των μ-λ έχασε και αυτή την μισή εκλογική της δύναμη, ενώ οι απώλειες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έφτασαν στο ιλιγγιώδες 70%!
Με αυτά τα δεδομένα, πιστεύω πως μπορεί να γίνει μία πιο πλατιά και ουσιαστική συζήτηση που να αφορά όχι τα στενά εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ, αλλά την συνολική ήττα των ιδεών που σχετίζονται με το πρόταγμα χειραφέτησης της εργατικής τάξης.

*"Nous, nous voulons sauver l'euro." [Εμείς; Εμείς θέλουμε να σώσουμε το ευρώ].
Rena Dourou, Libération, 17 Juin, 2012

Παράρτημα:
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17 Ιούνη και το ΚΚΕ

Updates:
Βλέπε ακόμη:

30 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά όλα trash, με μια ένσταση, ότι δηλαδή "το ΚΚΕ λίγα πράγματα μπορεί να κάνει για αυτό". Πιστεύω ότι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα και για αυτό απαιτείται σύντομα μια εκτενέστατη συζήτηση, με κάθε τρόπο και σε κάθε χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "λίγα πράγματα μπορεί να κάνει", το είπα σε σχέση με τα γεγονότα που αναφέρω ακριβώς από κάτω από την φράση. Το ΚΚΕ έπρεπε σε πολύ σύντομο χρόνο να καλύψει το χάσμα μεταξύ αναγκαιότητας και λαϊκής βούλησης. Ο λόγος του δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στον λαό, χωρίς να παραποιηθεί σε βαθμό κακουργήματος.
      Για τις υπόλοιπες υπαρκτές δυνατότητες, πρόλαβες ένα update που έκανα, με κάποιες σκέψεις του Στέργιου από το "αριστερά και πολιτική"

      Διαγραφή
  2. Διάβασα το άρθρο σε "αριστερά & πολιτική", πολύ καλό και χρήσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To ΚΚΕ και το ΑΑΔΜ βεβαίως μπορεί να παλεψει αιτήματα άμεσα, "αιτήματα "ανακούφισης" εντός του καπιταλιστικού πλαισίου" ο ίδιος ο ριζοσπάστης αποτελεί απόδειξη:

    "Το ΚΚΕ στη Βουλή θα καταθέτει και σχέδια νόμου και τροποποιήσεις για καίρια λαϊκά προβλήματα. Ανάμεσα στα πρώτα θα είναι η κατάργηση των Μνημονίων, της Δανειακής Σύμβασης και όλων των σχετικών νόμων που πέρασαν από την προηγούμενη Βουλή στο μεσοδιάστημα. Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις στη Βουλή και στο λαό θα ριχτεί στη μάχη, για να οργανώσει την εργατική - λαϊκή παρέμβαση, πάλη και αντεπίθεση για την προστασία των ανέργων και της λαϊκής οικογένειας, για να εξασφαλιστούν τα φάρμακα, η λειτουργία των νοσοκομείων, για να εμποδιστεί η φορολογική εξόντωση, η νέα σφαγή μισθών και συντάξεων. Για να προστατευτούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να εξασφαλιστεί η λειτουργία της εκπαίδευσης που είναι σοβαρά υποχρηματοδοτούμενη. Για δημόσια έργα που υπηρετούν το λαό και δημιουργούν θέσεις εργασίας."

    http://www1.rizospastis.gr/adjacent.do?publDate=22/6/2012&id=14096&direction=-1

    το γεγονός ότι βάζει τέτοια αιτήματα είναι γιατί πιστεύει ότι μπορεί να ικανοποιηθούν απο τους καπιταλιστές άρα ακόμα και στις σημερινές συνθήκες μπορούν, εξάλλου πλούτος συνεχίζει και παράγεται και είναι οι πολιτικές αυτές που θα καθορίσουν πως θα μοιραστεί αυτός ο πλούτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @kraftwerk:
      Νόμιζα πως ήταν σαφές πως δεν μιλούσα για βελτιώσεις στην ζωή των λαϊκών στρωμάτωνν που μπορούν να κατακτηθούν με σκληρούς αγώνες από τα κάτω, αλλά για την δυνατότητα άσκησης μίας κυβερνητικής σοσιαλδημοκρατικής κοινωνικής πολιτικής. Ελπίζω να λύθηκε η παρεξήγηση.

      Διαγραφή
    2. αν αυτά τα αιτήματα trash μπορούν να κατακτηθούν γιατί δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει και μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα είναι στην εξουσία και θα έχει ένα τέτοιο κυβερνητικό πρόγραμμα;

      Διαγραφή
    3. @kraftwerk:
      Γιατί μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση είναι αδύνατο να έρθει σε ρίξη με τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα, αφού ο λόγος της ύπαρξης της, είναι ακριβώς η υπεράσπιση των συμφερόντων αυτών.
      Αντίθετα, η από τα κάτω ταξική πάλη, καμμία ανάγκη δεν έχει να προβάλει και τα συμφέροντα των καπιταλιστών στις κάθε φορά διεκδηκίσεις της.
      Δεν νομίζω να θέλεις να πιάσουμε την κουβέντα, για το πως και γιατί έχει παρέλεθει ανεπιστρεπτί η εποχή που η αστική τάξη, είχε την πολυτέλεια να πετάει τα ψίχουλα από το τραπέζι της καταλήστευσης των λαοών του τρίτου κόσμου, στους εργαζόμενους του πρώτου, για να τους κρατάει ήσυχους. Ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, πριν από 30 χρόνια η σοσιαλδημοκρατία παζάρευε μερικές παραχωρήσεις προς την εργατική τάξη. Τώρα το μόνο που μπορεί να παζαρέψει, είναι ο ρύθμος εξαθλίωσης. Αυτό αποδυκνείεται εξάλου και από το γεγονός, πως σοσιαλδημοκρατία του τύπου της δεκαετίας του '70 δεν υπάρχει πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο. Λες αυτό να συμβαίνει γιατί αποφάσισαν ένα όμορφο πρωινό, να αυτοκτονήσουν πολιτικά, οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες ομαδικά;

      Διαγραφή
    4. αν δεν μπορεί λοιπόν να τα κάνει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση λόγω του ότι είναι δεσμευμένη απο το κεφάλαιο (ακόμα και αν έχει τέτοιο πρόγραμμα) γιατί δεν μπορεί να τα κάνει μια κυβέρνηση με ηγέτη το ΚΚΕ και που θα βάζει μια σειρά απο τέτοιες προγραμματικές θέσεις;

      Διαγραφή
    5. @kraftwerk:
      Γιατί ακριβώς λόγω του ότι θα πρέπει να έρθει σε άμεση σύγκρουση με τα καπιταλιστικά συμφέροντα, μία κυβέρνηση του ΚΚΕ, ή θα είναι επαναστατική ή δεν θα υπάρξει καθόλου...

      Διαγραφή
    6. @kraftwerk:
      Υ.Γ.
      Ποιού ακριβώς σοσιαλδημοκράτη το πρόγραμμα προβλέπει σύγκρουση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης;
      Το πράγμα αρχίζει να γίνεται γουστόζικο....

      Διαγραφή
    7. "Γιατί ακριβώς λόγω του ότι θα πρέπει να έρθει σε άμεση σύγκρουση με τα καπιταλιστικά συμφέροντα, μία κυβέρνηση του ΚΚΕ, ή θα είναι επαναστατική ή δεν θα υπάρξει καθόλου..."

      Εγώ βλέπω την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου το οποίο δεν θα βάζει ως προαπαιτούμενο τον σοσιαλιστικό μετασχματισμό άμεσα αλλά θα αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο με αιτήματα που θα στοχεύουν στην υπεράσπιση των κεκτημένων που έχουν χαθεί στην σημερινή διετία αλλά και που θα βάζει την προοπτική για την αποδέσμευση απο την Ε.Ε., όπως αυτά που αναφέρονται εδώ

      http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-20-01-31/300-2012-06-19-11-44-22

      εξάλλου trash τα αιτήματα τα οποία παρέθεσα πιο πάνω διεκδικούνται σήμερα απο το ΚΚΕ χωρίς να τίθεται το ζήτημα της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού αλλά τίθονται ώς αίτημα μέσα στους υπάρχοντες (και ιδιαίτερα αρνητικά συσχετισμούς) που έχουν δημιουργηθεί, άρα αφού μπαίνουν ως αιτήματα για το σήμερα και μέσα στην καπιταλιστική οικονομία θεωρείς ότι κατα τα άλλα χρειάζεται επαναστατική κυβέρνηση για να γίνουν; εκτιμώ ότι αυτό είναι αντιφατικό...

      για το άλλο που γράφεις, δεν υπάρχει λόγος να είσαι αλαζονικός, εγραψες ενα άρθρο με τίτλο "σκέψεις για κουβέντα" και σε αυτήν συμμετέχω με τις απόψεις μου που μπορεί να είναι διαφορετικές απο τις δικές σου αλλά είναι δικές μου και οφείλεις να τις σέβεσαι ακόμα και αν διαφωνείς με αυτές. Επι της ουσίας τώρα, κανένα πρόγραμμα σοσιαλδημοκράτη δεν προβλέπει σύγκρουση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης το ερώτημα ήταν υποθετικό, αν δεχθούμε ότι τα κόμματα είναι αντανάκλαση και πολιτική συσπείρωση και οργάνωση των τάξεων τότε κατά την γνώμη μου η συμμαχία με τα μικροαστικά και άλλα στρώματα είναι πιθανή αφού εκεί σε αυτά συσπερώνεται η πλειοψηφία αυτών των κοινωνικών στρωμάτων.

      Εξάλλου πιστεύω ότι δεν μπορείς να αγνοείς τους συσχετισμούς που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία κάθε φορά, τις δυνατότητες σου και τον βαθμό διείσδυσης των απόψεων σου στον λαό, με αυτή την έννοια δεν μπορείς να παραβλέψεις ότι το σύνθημα για επαναστατική κυβέρνηση φαίνεται να έχει μεγάλη απόσταση απο αυτό που μπορεί να υπάρχει σήμερα δεδομένου του βαθμού που έχεις πείσει τα μεγάλα λαικά στρώματα για την σοσιαλιστική κοινωνία.

      Επιμένω λοιπόν τράς ότι το θεωρώ αντιφατικό απο την μία το ΚΚΕ να μιλάει για αιτήματα που μπορούν να κατακτηθούν και έτσι μπαίνουν ως αιτήματα πάλης αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ενα μέτωπο με βάση τέτοιου είδους αιτηματα τα οποία δεν "είναι" λαική εξουσία.

      Αν θα με ρωτούσες θα σου έλεγα ότι πράγματι όλα αυτά είναι ημίμετρα, πράγματι ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και με την μεγαλύτερη ίσως καπιταλιστική κρίση απο την δημιουργία του, μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες του λαού, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, το μεγάλο ζήτημα είναι πως μπορεί να εξυπηρετηθεί αυτός ο στρατηγικός στόχος καλύτερα.

      Διαγραφή
    8. "εξάλλου trash τα αιτήματα τα οποία παρέθεσα πιο πάνω" εννοούσα αυτά του Ριζοσπάστη

      Διαγραφή
    9. @kraftwerk:
      -Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως δεν προτίθεμαι να σχολιάσω απόψεις που εκφράζονται στα μπλογκ "εργατικός αγώνας" και "νέα σπορά", καθώς είναι ξεκάθαρος ο ρόλος που παίζουν. Θα έκανα λοιπόν την παράκληση να μην ποστάρονται link από τα συγκεκριμένα μπλογκ εδώ μέσα.
      -Δεν καταλαβαίνω γιατί θεώρησες την αποστροφή μου, έλειψη σεβασμού. Ο ίδιος παραδέχτηκες πως μίλαγες για κάτι που δεν υφίσταται, οπότε...
      -Για τα υπόλοιπα που λες, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Ο μόνος τρόπος να αποσπαστεί το παραμικρό στις σημερινές συνθήκες, είναι η ανελέητη ταξική σύγκρουση. Από αυτό βγαίνουν δύο συμπεράσματα:
      1)Η σοσιαλδημοκρατία με δεδομένο τον ρόλο της που είναι η αμβλυνση των συγκρούσεων, είναι απολύτως ακατάλληλη για να ηγηθεί μίας τέτοιας μάχης.
      2)Εάν οι δυνάμεις που είναι διατεθιμένες να συγκρουστούν, βρεθούν με κυβερνητικές δυνατότητες, αυτό θα σημαίνει και δυνατότητες επαναστατικής ανατροπής. Η εφαρμογή σοσιαλδημοκρατικών προγραμμάτων σε μία τέτοια υποθετική κατάσταση, δεν θα σήμαινε τίποτε άλλο παρά προδοσία της εργατικής τάξης αφού θα χρησιμοποιούταν όχι σαν "σκαλοπάτι" για να γίνει, αλλά σαν ανάχωμα για να αποφευχθεί αυτή ακριβώς η επαναστατική ανατροπή για τις δυνατότητες της οποίας μίλησα πριν, και η οποία θα ήταν προ των πυλών.

      Για τα υπόλοιπα που λες τώρα περί μεταβατικών κυβερνήσεων κλπ, νομίζω πως αυτές οι απόψεις δεν εξετάζουν κάποια πολύ βασικά ζητήματα.
      Εάν υποθέσουμςε πως αύριο το πρωί βγαίνουμε από την ΕΕ (που έχουμε συμφωνήσει πως είναι προϋπόθεση για να βελτιωθεί έστω και το ελάχιστο):
      -Με ποιο ακριβώς πληθωριστικό νόμισμα θα κάνουμε τις εισαγωγές που χρειάζεται η χώρα και ενώ αυτή θα έχει χρεωκοπήσει;
      Φυσικά με κανένα, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ταχύτατα (γιατί θα υπάρχει κύνδινος μέχρι και λιμού) ο παραγωγικός ιστός της χώρας.
      -Είναι δυνατόν να το κάνει αυτό η "ιδιωτική πρωτοβουλία" στα πλαίσια της "ελεύθερης αγοράς";
      Σαφέστατα και όχι, εδώ χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας.
      -Είναι δυνατόν να γίνει κεντρικός σχεδιασμός, με τα μέσα παραγωγής στα χέρια της αστικής τάξης;
      Η απάντηση είναι και πάλι αρνητική.
      Αρα λοιπόν ένα "μεταβατικό" πρόγραμμα, είναι αδύνατο να επιβιώσει ως τέτοιο, έστω και για μία στγμή. Θα υποχρεωθεί να ενσωματωθεί ή να επαναστατικοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να καλύψει εξίσου άμεσες ανάγκες ζωής ή θανάτου. Δεν χρειάζεται να είνια κανείς θεωρητικός του μαρξισμού για να δει τα παραπάνω. Η δική μου αντίληψη περί "μεταβατικών προγραμμάτων" στις σημερινές συνθήκες, συνοψίζεται στο "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει..."

      Ετσι λοιπόν η απόρριψη των "μεταβατικών σχημάτων" προέρχεται όχι από κάποιο θεωρητικό σκάλωμα κάποιων, αλλά από την αμείλοικτη πραγματικότητα. Και αυτή η υλικότατη πραγματικότητα σε τίποτα δεν έχει να κάνει με το αντληπτικό επίπεδο των μαζών ή με τις υποκειμενικές του θελήσεις. Εγραψα και στο κείμενο, πως αυτήν ακριβώς την αντίφαση βιώνει το ΚΚΕ...

      Διαγραφή
    10. Η συνομωσιολογία που καλλιεργεί η ηγεσία του κόμματος όσο και αν ενεργοποιεί τα συναισθηματικά αντανακλαστικά μερίδας τίμιων συντρόφων δεν μπορεί να απαντήσει στα ίδια τα ερωτήματα που η ίδια η ζωή θέτει, το να μην μου επιτρέπεις να δημοσίευω απόψεις αφενός είναι πρακτικά αδύνατο αφού ακόμα και αν δεν τις κάνω λίνκ μπορώ να τις γράψω και αφετέρου δεν έχεις καν το δικαίωμα να μου κάνεις λογοκρισία για το τι θα γράψω επειδή εσύ έχεις την όποια άποψη για αυτά. Αρα να μην με παρακαλείς γιατί ακόμα και αν αυτό γίνεται με ευγένεια δεν κάνεις τίποτε άλλο παρα να μου λες να αυτολογοκριθώ.

      "Για τα υπόλοιπα που λες, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Ο μόνος τρόπος να αποσπαστεί το παραμικρό στις σημερινές συνθήκες, είναι η ανελέητη ταξική σύγκρουση."

      Καταρχήν αυτό αποτελεί μια αντίφαση με την αρχική σου άποψη όπου λες

      "ακόμη και αν οι αστοί ήθελαν να προσφέρουν μία ανακούφιση στα Λαϊκά στρώματα, απλά δεν μπορούν να το κάνουν λόγω των σιδερένιων νομοτελειών του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης"

      τι τελικά ισχύει μπορούν ή δεν μπορούν να δώσουν οι αστοί;

      "Εάν οι δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να συγκρουστούν, βρεθούν με κυβερνητικές δυνατότητες, αυτό θα σημαίνει και δυνατότητες επαναστατικής ανατροπής."

      ...το αξιώμα αυτό είναι αυθαίρετο.

      Προγραμμα του ΚΚΕ

      Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα….ο ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας

      "Η εφαρμογή σοσιαλδημοκρατικών προγραμμάτων σε μία τέτοια υποθετική κατάσταση, δεν θα σήμαινε τίποτε άλλο παρά προδοσία της εργατικής τάξης αφού θα χρησιμοποιούταν όχι σαν "σκαλοπάτι" για να γίνει, αλλά σαν ανάχωμα για να αποφευχθεί αυτή ακριβώς η επαναστατική ανατροπή για τις δυνατότητες της οποίας μίλησα πριν, και η οποία θα ήταν προ των πυλών."

      Άλλο ένα αυθαίρετο αξίωμα, από προκύπτει αυτό trash; Πια εμπειρία του τελευταίου δίχρονου σου δείχνει ότι οι επιλογή της πλήρης άρνησης για οποιαδήποτε συνεργασία, αλλά και η άρνηση του ίδιου του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού όσο αφορά τον τρόπο οργάνωσης των λαικών επιτροπών δεν είναι ΑΥΤΕΣ που έχουν φέρει μέχρι εδώ το ΚΚΕ με την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΗ η οποία οδηγεί το ΚΚΕ στην πλήρη απαξίωση;;

      "Με ποιο ακριβώς πληθωριστικό νόμισμα θα κάνουμε τις εισαγωγές που χρειάζεται η χώρα και ενώ αυτή θα έχει χρεωκοπήσει;"

      Για πέσμου εσύ αν σήμερα κάνουμε σοσιαλισμό με ποιο νόμισμα θα κάνεις εσύ εισαγωγές;;;

      Επειδή κάνεις εύκολα ερωτήματα έχεις καθόλου συναίσθηση πόσα χρόνια χρειάζεται για να στηθούν παραγωγικές δομές που έστω και ελάχιστα θα μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές λαικές ανάγκες;;;


      Όος αφορά τον λιμό ακόμα και αυτού την λύση την ανάγεις στον σοσιαλισμό έχε υπόψη σου ότι σε περίπτωση καπιταλιστικής περικύκλωσης τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις θα είναι τεράστια.

      Επίσης όταν λες ότι χρειάζεται σοσιαλισμός για να αντιμετωπισθεί ο λιμός μάλλον σου έχει διαφύγει ότι εκεί εκτός από τις βιομηχανικές μονάδες τις οποίες θα απαλλοτροιώσεις βασικό και κυριαρχο ρόλο παίζει η αγροτική παραγωγή άρα δεν θα σου λύσει το πρόβλημα του λιμού (στα χρονικά πλαίσια τα αμεσα όπως το περιγράφεις) η απαλλοτροίωση στην βιομηχανία αλλά ο κεντρικός έλεγχος της αγροτικής παραγωγής μήπως βάζεις ως άμεσο στόχο και την κολλεκτιβοποίηση;;;

      Οι απόψεις αυτές είναι αποτέλεσμα μιας βαθιά σεχταριστικής, αριστερής οπορτουνιστικής αντίληψης που θα οδηγήσει το ΚΚΕ σε απαξίωση από τον λαό και ελπιζω να ηττηθεί το συντομότερο.

      Διαγραφή
    11. @kraftwerk(1):
      Λοιπόν, ένα-ένα:
      «Συνωμοσιολογία που καλιεργεί η ηγεσία του κόμματος».
      Ναι, είναι όλοι για τα σίδερα, και σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, βλέπουν πράκτορες και προβοκάτορες, ενώ ως γνωστό (από που άραγε;) το είδος έχει εκλείψει εδώ και 100 τουλάχιστον χρόνια!
      Τα θέλεις και τα λες ή σου ξεφεύγουν; Δεν υπάρχουν πράκτορες; Δεν υπάρχουν προβοκάτορες; Δεν πρέπει να αυτοπεριφρουρήσαι ενάντια τους;
      Παρακάτω:
      «τι τελικά ισχύει μπορούν ή δεν μπορούν να δώσουν οι αστοί;»
      Είναι προφανές πως κάνεις τον κουτό. Είναι άλλο πράγμα ο εξαναγκασμός επί μέρους παραχωρήσεων, μέσω της ταξικής πάλης, και άλλο η άσκηση μίας συνολικής κενσυανής σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής, που προϋποθέτει την συναίνεση της αστικής τάξης. Μία συναίνεση, που επιμένω πως δεν μπορεί (ακόμη και αν ήθελε) να δώσει στις παρούσες συνθήκες λόγω των εσωτερικών ανταγωνισμών της. Με πόσους διαφορετικούς τρόπους πρέπει να το πω; Είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνεις...
      Μετά λες:
      «"Εάν οι δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να συγκρουστούν, βρεθούν με κυβερνητικές δυνατότητες, αυτό θα σημαίνει και δυνατότητες επαναστατικής ανατροπής."
      ...το αξιώμα αυτό είναι αυθαίρετο.»
      Το «αξίωμα» πως αν το ρεύμα ανατροπής είναι πλειοψηφικό στην κοινωνία (πως αλλίως θα βρεθεί ένα επαναστατικό κόμμα με κυβερνητικές δυνατότητες;), τότε υπάρχουν και δυνατότητες επαναστατικής ανατροπής, το θεωρείς αυθαίρετο;
      Και αν δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες με πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα υπέρ αυτών, πότε στην ευχή υπάρχουν;
      Πιο κάτω περί προγράμματος του ΚΚΕ:
      Θα σου συνιστούσα εφόσον ενδιαφέρεσαι να το διαβάσεις ολόκληρο, γιατί υπάρχει και το εξής κομμάτι π.χ.
      «Το ΚΚΕ επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη λαϊκή κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας. Η συνεργασία μπορεί να εκφραστεί με τη μορφή συντονισμού, πολλαπλών συσπειρώσεων και κοινής δράσης για ορισμένα συγκεκριμένα προβλήματα, στα οποία διαπιστώνεται συμφωνία. Η εμπειρία της κοινής δράσης θα δείχνει κατά πόσο είναι δυνατή η διεύρυνσή της και η συνεργασία και σε άλλους αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακους στόχους, κατά πόσο στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική συμφωνία.
      Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τα άλλα κόμματα όχι μόνο με βάση τις διακηρύξεις, το πρόγραμμα και τους στόχους τους, αλλά και από το πώς υπερασπίζονται τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων και στηρίζουν τους αγώνες τους. Οι πολιτικές συνεργασίες για να σταθούν και να στερεωθούν ώστε να δώσουν ώθηση και πολιτικό δυναμισμό στο αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης, πρέπει να στηρίζονται σε υπαρκτές κοινωνικές διεργασίες και συσπειρώσεις, να αναπτύσσουν τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων. Να στηρίζονται στους αγώνες, να αναγνωρίζουν έμπρακτα τη δύναμη του λαϊκού κινήματος. Να αντιμετωπίζουν τα διασπαστικά και υπονομευτικά σχέδια της άρχουσας τάξης και των συμμάχων της.»
      Περιμένω να κατονόμαστουν οι δυνάμεις «δυνάμεις που αποδέχονται την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη λαϊκή κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας.»
      Με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί για κανένα λόγο να περιληφθεί σε αυτές (είναι γνωστές οι θέσεις του για ΕΕ, ΝΑΤΟ, «υγειή επιχειρηματικότητα», «μικρομεσαίων σαν ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας»κλπ, αλλά και το πως «υπερασπίστηκε τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων» υπογράφοντας μειώσεις μισθών, ελαστικά ωράρια κ.α., και σαμποτάροντας απεργίες σε συνεργασία με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεργάστηκε και πρόβαλε και ως στόχο την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα (άρα ούτε για αυτήν μπορεί να γίνει λόγος, αφού προωθούσε μία συμμαχία με φιλομονοπωλειακές- φιλοιμπεριαλιστικές δυνάμεις), μας μένει μόνο η συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ)ΜΛ-ΚΚΕ! Πιστεύεις πως θα άλλαζε κάτι εντυπωσιακό, στον συσχετισμό δυνάμεων;

      Διαγραφή
    12. @kraftwerk(2):@kraftwerk(2):
      Παρακάτω τώρα:
      Στο πρώτο σκέλος απαντάω παραπάνω. Ποιά πολιτική δύναμη είχε τα χαρακτηριστικά που προβλέπει το πρόγραμμα του κόμματος για να συνεργαστεί με αυτή; Ξανά-μανά: Τα δύο μου-λού και μόνον αυτά! Αν ήθελαν αυτοί οποιαδήποτα συνεργασία με το ΚΚΕ τους ρώτησες; Και πάλι το ερώτημα: Πόσο εντυπωσιακά θα άλλαζε τους συσχετισμούς μία τέτοια συνεργασία;
      Αν δεν υπήρχε ΠΑΜΕ, και αν δεν είχε κάνει μόνο του απεργιές, όχι παρά –αλλά ΚΟΝΤΡΑ στην θέληση της πουλημένης ΓΣΕΕ, πόσες ακριβώς θα είχε κυρήξει αυτή την τελευταία τριετία, αν δεν υπήρχε η πίεση της πλήρους απομόνωσης της από τον κόσμο; Αναρωτήσου και μετά θα ξανακρίνουμε τα αποτελέσματα της «σεχταριστικής πολιτικής» του ΚΚΕ...
      Και ερώτημα μπόνους: Ποιά η ευθήνη των δυνάμεων της «αριστεράς» που κράτησαν (μόνες αυτές) ζωντανή την πουλημένη ΓΣΕΕ στο κρίσιμο εκείνο διάστημα, προκειμένου ν ασυνεχίσει να παίζει τον επαίσχυντο ρόλο της;
      Τι ακριβώς σχέση έχει ο «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός» με τις λαϊκές επιτροπές που λειτουργούν κατά βάση με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες; Αυτό που το βρήκες;
      Η «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ γραμμή του ΚΚΕ το οδηγεί στην πλήρη απαξίωση»;
      Μα το ΚΚΕ έχασε μόλις(!) το 45% των ψηφοφόρων του. Περιμένω έναν πιο εντυπωσιακό χαρακτηρισμό από το «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ», για την πολιτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ π.χ. που την οδήγησε σε απώλειες της τάξης του 70%, ή των μ-λ που οι απώλειες τους κυμαίνονταν στο 50+%... Το έγραψα και στο αρχικό ποστ (μάλλον δεν διάβασες το κείμενο που σχολιάζεις): «πιστεύω πως μπορεί να γίνει μία πιο πλατιά και ουσιαστική συζήτηση που να αφορά όχι τα στενά εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ, αλλά την συνολική ήττα των ιδεών που σχετίζονται με το πρόταγμα χειραφέτησης της εργατικής τάξης.»
      Πάμε και παρακάτω: «Για πέσμου εσύ αν σήμερα κάνουμε σοσιαλισμό με ποιο νόμισμα θα κάνεις εσύ εισαγωγές;;;»
      Με το συνάλλαγμα που θα προέρχεται από τις εξαγωγές της χώρας (στην πρώτη πεντάδα παγκόσμια σε εξαγωγές φτηνών –ευρείας κατανάλωσης- φαρμάκων, σπάνιων ορυκτών όπως νικέλιου, λιγνήτη, κ.α.- έχουν δημοσιευτεί τα σχετικά στοιχεία, χωρίς να διαψευστούν από κάποιον) και που τώρα καταλήγει στις Ελβετικές τράπεζες, ή στην ανάγκη με την απευθείας ανταλλαγή των αγαθών αυτών με άλλα που χρειαζόμαστε...
      Μετά προφανώς αγνοείς την μελέτη της ΠΑΣΕΒΕ (δημοσιευμένη) που λέει πως αν αύριο το πρωί, απλά αποφασίσουμε να αγνοήσουμε τις ποσοστώσεις που επιβάλει η ΚΑΠ, έχουμε 98% επάρκεια τροφίμων. Με μία μικρή αναδιάρθρωση της παραγωγής (έναν χρόνο παίρνει, μέχρι να μεγαλώσει η σοδειά) μπορούμε να ξαναγίνουμε χώρα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Ακόμη σε σχέση με την αγροτική παραγωγή (αυτήν είχα και εγώ υπόψην όταν μίλαγα για λοιμό) δεν χρειάζεται άμεση κολλεκτιβοποίηση. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της είναι ήδη συγκεντρωποιημένο, ή με καπιταλιστικό τρόπο (οπότε απαλλωτριώνεται εύκολα), ή μέσω συνεταιρισμών (οπότε δεν τίθεται ζήτημα να το πειράξεις άμεσα). Μπορείς όμως να καθορίσεις το ΤΙ θα παράγεται, αφού δεν θα θα καθορίζεται πια με κριτήριο το κέρδος των εταιρειών τροφίμων, αλλά αυτό της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.
      Στην περίπτωση που δεν το κατάλαβες, αυτά που λες επιβαιώνουν πλήρως την πεποίθηση μου πως το «μεταβατικό πρόγραμμα» δεν το θες για να φτάσεις, αλλά για να αποφύγεις ακριβώς τον σοσιαλισμό. Φιλική (θα έλπιζα και συντροφική) συμβουλή: Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιον πανικό, θα υπάρξει ζωή και μετά τον καπιταλισμό...

      Διαγραφή
    13. @kraftwerk(3):
      Και τέλος, για την αρχική σου αιτίαση:
      -Σαφέστατα και έχω κάθε δικαίωμα να έχω άποψη για το τι θα δημοσιεύεται στο μπλογκ μου, ακόμη και με την μορφή του σχολιασμού. Αυτό το δικαίωμα, μου το δίνει ο blogger πρακτικά, και ο χρόνος που αφιερώνω για την λειτουργία του fadomduck2 ηθικά...
      -Εχω, όχι δικαίωμα, αλλά υποχρέωση να μην νομιμοποιώ τις χαφιέδικες στοχεύσεις των συγκεκριμένων μπλογκς (εργατικός αγώνας, νέα σπορά) αντιμετωπίζοντας τες, σαν να ήταν κομμάτι του κινήματος.
      -Δεν έχω κανένα δικαίωμα, να διαφημίζω-διασπείρω τις απόψεις των ως άνω χαφιέδων, με λινκ από το μπλογκ μου.
      -Μπορείς, από ότι διαπίστωσες να προβάλεις τις απόψεις σου χωρίς να σε λογοκρίνει κανείς. Η διαφήμηση χαφιέδων είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Εννοείται πως μετά την προειδοποίηση και τα παραπάνω, κάθε αναφορά στα συγκεκριμένα μπλογκ θα έχει σαν αποτέλεσμα την μη-δημοσίευση κάθε σχολίου που θα τα διαφημίζει.
      -Μην βάλεις θέμα «δημοκρατικότητας» γιατί θα εκτεθείς. Τα μπλογκ «νέα σπορά» και «εργατικός αγώνας» ΔΕΝ παρέχουν ΚΑΝ την δυνατότητα σχολιασμού. Γιατί άραγε;
      Υ.Γ.1
      Ο "λαός γυρνάει την πλάτη και απαξιώνει" κάθε επαναστατική-αντικαπιταλιστική πρόταση, από το 1949 μέχρι σήμερα. συμαίνει αυτό κάτι για την αξία αυτών των προτάσεων;
      Υ.Γ.2
      Συγνώμη αν ξέχασα κάτι, άνοιξες υπερβολικά την βεντάλια της θεματολογίας....

      Διαγραφή
    14. ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση για την απάντηση, δικιά μου απάντηση απο δευτέρα.

      Διαγραφή
    15. @kraftwerk:
      Οπότε, θα μπορέσεις να μου απαντήσεις αν θέλεις, και στο προηγούμενο ερώτημα μου, για το πως θα μπορέσει μία "μεταβατική κυβέρνηση" να λύσει τα προβλήματα που αναφέραμε, με τα μέσα παραγωγής στα χέρια της αστικής τάξης;
      Γιατί, ναι μεν μου επέστρεψες την ερώτηση, αλλά απάντηση δεν πήρα...

      Διαγραφή
    16. @kraftwerk:
      Νόμιζα πως είμουν ξεκάθαρος όταν έλεγα πως δεν θα επιτρέψω την διαφήμηση προβοκατόρικων ιστότοπων μέσα από τον fadom.
      Και είναι κρίμα, γιατί λες και κάποια αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, πάνω στα οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί μία επικοδομητική κουβέντα.
      Δυστυχώς όμως μου αφειρείς το δικαίωμα να δημοσιεύσω τα σχόλια σου και να την συνεχίσω.
      Και είναι δύο φορές κρίμα, γιατί ενώ το fadomduck2 έχει κατ'ουσία κλείσει σαν μπλογκ, η δυνατότητα σχολιασμού παρέμεινε ανοιχτή μόνο και μόνο για να συνεχίσουμε την κουβέντα μας.

      Διαγραφή
  4. Προσωπικά περίμενα ήττα εκλογική,λόγω του "ρεύματος" που είχε ο Σύριζα.Και να εξηγηθώ, μην παρεξηγηθώ,εννοώ πως πολλοί δυνάμει ψηφοφόροι του ΚΚΕ διάλεξαν τον Σύριζα στις 17 Ιουνίου σαν το μικρότερο κακό που θα προέκυπτε. Δηλαδή, Σύριζα για να μην βγει η ΝΔ.
    Αυτό που δεν περίμενα σε καμία περίπτωση ήταν το πόσο χάρηκαν πολλοί με το αποτέλεσμα."Αριστεροί" και δεξιοί.Αφού από ένα σημείο και μετά ένιωθα πως δεν μιλάμε για πολιτικά αλλά για μπάλα..

    Θέλω να πω και κάτι άλλο,
    Ίσως και να φανεί ηλίθιο,αλλά είναι κάτι που παρατήρησα απο συζητήσεις.Στο μυαλό πολλών "αυτά που λέει το ΚΚΕ δεν γίνονται"-"ο κομμουνισμός έπεσε"-"στην Ρωσία πειναγανε" και άλλα τετοια..και συνήθως συμπληρώνεται απο ατάκες τους τύπου "ο τάδε συνδικαλιστής πέρνει τοσα."Επίσης το ΚΚΕ στο μυαλό πολλών πολλές φορές συγχέεται με στάσεις του Σύριζα.Με λίγα λόγια δεν γίνεται διαχωρισμός και για αυτό δεν φταίει βέβαια το ΚΚΕ,αλλά η προκατάληψη απεναντι του λόγω των παραπάνω.Μιλάμε για Λαική εξουσία ρε παιδια και νομιζουμε οτι καταλαβαίνουν.Ε λοιπον δεν καταλαβαινουν.
    Τους λές πως είσαι ενάντια στις κρατικοποιήσεις και σου απαντουν πως δεν λειτουργει τίποτα και καλό θα ήταν να υπάρξει ιδιωτική πρωτοβουλία κ.α ,"και τι δηλαδη?να γεμισουμε δημοσιους υπαλληλους?"

    Η αποψή μου είναι αυτή λοιπόν:Να δοθεί απάντηση στις μάζες στο ΠΩΣ.Να υπάρχει εξήγηση στο "κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής".Να δώσουμε εικόνα στα συνθήματα μας.Αυτό ειναι ένα τεράστιο έργο,δεν μπορω να το κάνω εγω,μπορει να το κάνει το κομμα και οφειλει,θεωρώ όμως πως θα έχει αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τα παραπάνω που γράφονται στο αρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο μπορει να γίνει με κάποιο ντοκυμαντέρ ας πούμε,που να διατίθεται δωρεάν στο ίντερνετ.
      λεω εγω τωρα..

      Διαγραφή
    2. Ειναι όλοι φοβισμένοι..Ακουσα περισταστικα απο χωρους δουλειάς που τους έλεγαν "το νου σας τι θα ψηφισεται",στην γιαγια μου στη τραπεζα της ειπαν θα δουμε αν τη Δευτερα θα υπάρχουν λεφτα για την σύνταξη!!Στην τηλεόραση δημιουργήθηκε κλίμα πανικού.ΚΑι ποιά τα αποτελέσματα?ΝΔ_ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΧΑ..Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με αριθμούς..
      Συγνώμη αν κούρασα.καλημερα.

      Διαγραφή
    3. @Γιώργος Κόκκινος:
      Γειά σου Γιώργο.
      -Πολλά από αυτά που αναφέρεις έχουν ήδη γίνει.
      -Στο κλίμα πανικού συνέτειναν πολλά. Οι δεξιοί είναι γεγονός πως είχαν ξεσαλώσει. Εγώ άκουσα μέχρι και πως αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα γκρεμίσει τις ...εκκλησσίες!
      Αντε τώρα σε αυτό το κλίμα, να βγαίνεις εσύ με πρόταση για δικτατορία του προλεταριάτου...

      Διαγραφή
  5. Χάσαμε.σαν χώρα..
    νομιμοποιήθηκε η τραπεζική Χούντα.
    Θυμάστε τον Μπένι πως έκανε όταν μιλούσαν για πραξικόπημα στη βουλή?θυμάμαι την ατάκα του "κυβέρνηση ευρύτατης πλειοψηφίας",βλέπω και τον Δένδια στον Ενικο..τον Άδωνι..
    και βλέπω έναν ολόκληρο λαό να έχει αφήσει τις ελπίδες του στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου..
    τελικά όμως όλα θα γίνουν.θα πουληθεί η υπόλοιπη Ελλάδα,θα δουλεύουμε, αν δουλεύουμε, με 400 ευρό..και φάγαμε και 4.. :)
    σιγά σιγά η αντικομμουνιστική ρητορική Σαμαρά και ΧΑ,πιάνει τόπο στις γειτονιές,ακους για τα εγκλήματα του Στάλιν κατά των Ελλήνων..οτι οι Αριστεροι δεν είναι πατριώτες..ποσο μάλλον οι κουμμουνιστες..ας μην ξεχνάμε οτι στο μνημόσυνο στο Μελιγαλά,εκτός απο τους Χρυσαυγίτες, παλιότερα πήγαινε και ο Σαμαράς..
    την "Ομίχλη" του Stephen King την έχετε δει?
    Το κίνημα πήγε χρόνια πίσω.Το ΚΚΕ το βαράνε απο παντου γιατι φωνάζει.Ενω οι "ευρωπαιοι" κατεβάζουν τους τόνους..
    έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γιώργος Κόκκινος:
      Επί του παρόντος, η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει περάσει οριστικά και αμετάκλητα στην αστική τάξη, και μάλιστα με την βούλα της λαϊκής θέλησης. Για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο αγώνας θα αφορά την επιβίωση των ιδεών μας, άρα και της ελπίδας. Ευτυχώς ή δυστυχώς ο πολιτικός χρόνος τρέχει εξαιρετικά γρήγορα...

      Διαγραφή
  6. "...να γίνει μία πιο πλατιά και ουσιαστική συζήτηση που να αφορά όχι τα στενά εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ, αλλά την συνολική ήττα των ιδεών που σχετίζονται με το πρόταγμα χειραφέτησης της εργατικής τάξης". Αυτή η πρόταση είναι το ζουμί όλης της υπόθεσης. Σε λίγες μέρες θα χρειαστούμε συγκεκριμένο υλικό για λόγους -ας το πούμε "διαφώτισης" και θα απευθυνθώ σε όσα μπλογκς (από αυτά που ξέρω, γιατί ασχολούμαι λίγο καιρό με το διαδίκτυο) θεωρώ πως θα μας δώσουν έγκυρη πληροφόρηση.
    Υ.Γ. Συγκροτήσαμε ομάδα διάδοσης -μέσω προσωπικής επαφής- θέσεων που να αφορούν στην κοινωνικοοικονομική χειραφέτηση (και νομίζω πως το φαινόμενο θα πολλαπλασιαστεί...) !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΑΡΗΣ:
      Θεώρησε την ό,ποια βοήθεια θα μπορούσα να δώσω στην προσπάθεια σας δεδομένη

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.