Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Οργανώνετε τη μαζική κριτική από τα κάτω!

Αφού πολύ κουβέντα γίνεται τελευταία, τόσο γύρω από πραγματικά (με την έννοια πως έχουν γραφτεί από αυτούς που τα υπογράφουν, και όχι με αυτήν του ότι αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα), όσο και εντελώς φανταστικά και καθαρά χαφιέδικα*, κείμενα γύρω από την εσωτερική λειτουργία του ΚΚΕ, είπαμε να αναδημοσιεύσουμε το παρακάτω κείμενο του μπολσεβίκου ηγέτη Ι.Β. Στάλιν, και να αναρωτηθούμε: Σε ποιον θα ταίριαζαν καλύτερα -με αναγωγή στο παρόν- οι παραινέσεις του για "να παρθούν με το κοντόξυλο", στους σημερινούς "καταγγελλόμενους" ή μήπως στους "καταγγέλλοντες"; 
*το πρωτότυπο χαφιέδικο κείμενο βρίσκεται πλέον εδώ

(Από τα Απαντα του Ι.Β. Στάλιν)
…Το δεύτερο ζήτημα αφορά τα καθήκοντα της πάλης ενάντια στη γραφειοκρατία, τα καθήκοντα της οργάνωσης της μαζικής κριτικής των ελλείψεων μας, τα καθήκοντα της οργάνωσης του μαζικού ελέγχου απ’ τα κάτω. Ένας απ’ τους πιο σκληρούς εχθρούς της πορείας μας προς τα μπρος είναι η γραφειοκρατία. Ο εχθρός αυτός ζει σ΄ όλες τις οργανώσεις μας, και στις κομματικές, και στις κομσομολικές, και στις συνδικαλιστικές, και στις οικονομικές. Όταν μιλάνε για γραφειοκράτες, δείχνουν συνήθως με το δάχτυλο τους παλιούς εξωκομματικούς υπαλλήλους, που, στις γελοιογραφίες, τους παριστάνουν συνήθως με γυαλιά (γέλια). Αυτό δεν είναι πέρα για πέρα σωστό σύντροφοι. Αν το ζήτημα ήταν μόνο για τους παλιούς γραφειοκράτες, η πάλη ενάντια στη γραφειοκρατία θάταν η πιο εύκολη δουλειά. Το κακό είναι ότι εδώ δεν πρόκειται για τους παλιούς γραφειοκράτες. Εδώ, σύντροφοι, πρόκειται για τους νέους γραφειοκράτες που συμπαθούν τη Σοβιετική εξουσία, πρόκειται τέλος για τους κομμουνιστές γραφειοκράτες. Ο κομμουνιστής γραφειοκράτης είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος γραφειοκράτη. Γιατί; Γιατί καμουφλάρει τη γραφειοκρατία του με τον τίτλο του κομματικού μέλους. Και τέτοιους κομμουνιστές γραφειοκράτες, δυστυχώς, δεν έχουμε λίγους.

Πάρτε τις κομματικές οργανώσεις. Θα διαβάσατε φαντάζομαι, για την υπόθεση Σμόλενσκ, για την υπόθεση Αρτιόμοφσκ κτλ. Τι λέτε, τυχαία είναι αυτά; Πώς εξηγούνται αυτές οι επαίσχυντες περιπτώσεις αποσύνθεσης και ηθικής κατάπτωσης σε μερικούς κρίκους των κομματικών μας οργανώσεων; Εξηγούνται με το γεγονός ότι εκεί έφτασαν το μονοπώλιο του κόμματος ως τον παραλογισμό, έπνιξαν τη φωνή της βάσης, εκμηδένισαν την εσωκομματική δημοκρατία και εγκαθίδρυσαν τη γραφειοκρατία. Πώς να παλέψουμε ενάντια σ’ αυτό το κακό; Νομίζω πως ενάντια σ’ αυτό το κακό δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρχουν άλλα μέσα, πέρα από την οργάνωση του ελέγχου απ’ τα κάτω από μέρους των κομματικών μαζών και την καλλιέργεια της εσωκομματικής δημοκρατίας. Τι αντίρρηση μπορεί να φέρει κανείς στο να ξεσηκώσουμε την οργή των κομματικών μαζών ενάντια σ’ αυτά τα σάπια στοιχεία και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να κυνηγήσουν αυτά τα στοιχεία με το κοντόξυλο; Νομίζω πως σ’ αυτό δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αντίρρηση.

Ή, ας πάρουμε λ.χ. την Κομσομόλ. Δε θα αρνηθείτε βέβαια ότι υπάρχουν εδώ κι εκεί, στην Κομσομόλ, ολότελα σάπια στοιχεία, που η ανελέητη πάλη ενάντια τους είναι απόλυτα αναγκαία. Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη τα σάπια στοιχεία. Ας πάρουμε το τελευταία γεγονός της χωρίς αρχές, πάλης ομάδων μέσα στην Κομσομόλ, γύρω από πρόσωπα, που δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα της Κομσομόλ. Πως εξηγείται το γεγονός ότι στην Κομσομόλ υπάρχουν όσοι θες «κοσαρεφικοί» και «σομπολεφικοί», ενώ τους μαρξιστές πρέπει να τους γυρεύεις με το κερί; (Χειροκροτήματα). Τι άλλο δείχνει αυτό το γεγονός, αν όχι ότι σε μερικούς κρίκους των κορυφών της Κομσομόλ συντελείται ένα προτσές γραφειοκρατικής αποστείρωσης;

Και τα συνδικάτα; Ποιος θ’ αρνηθεί ότι στα συνδικάτα έχουμε όση θέλεις γραφειοκρατία; Έχουμε τις παραγωγικές συσκέψεις στις επιχειρήσεις. Έχουμε τις προσωρινές επιτροπές ελέγχου στα συνδικάτα. Καθήκον αυτών των οργανώσεων είναι να ξυπνούν τις μάζες, να αποκαλύπτουν τις ελλείψεις μας και να δείχνουν τους δρόμους για την καλυτέρευση της οικοδόμησης μας. Γιατί οι οργανώσεις αυτές δεν αναπτύσσονται; Γιατί δεν σφύζει μέσα τους η ζωή; Μήπως δεν είναι φανερό ότι η γραφειοκρατία στα συνδικάτα, μαζί με τη γραφειοκρατία στις κομματικές οργανώσεις, δεν αφήνουν τις σπουδαιότατες αυτές οργανώσεις της εργατικής τάξης να αναπτυχθούν;

Τέλος, οι οικονομικές μας οργανώσεις. Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι τα οικονομικά μας όργανα πάσχουν από γραφειοκρατία; Πάρτε έστω μόνο την υπόθεση Σάχτι. Μήπως η υπόθεση Σάχτι δε δείχνει ότι τα οικονομικά μας όργανα δεν προχωρούν αλλά έρπουν, σέρνονται;

Πως θα βάλουμε τέρμα στη γραφειοκρατία σ’ όλες αυτές τις οργανώσεις; Για να γίνει αυτό υπάρχει ένας και μοναδικός δρόμος: να οργανωθεί ο έλεγχος απ’ τα κάτω, να οργανωθεί η κριτική των μαζών, των εκατομμυρίων της εργατικής τάξης ενάντια στη γραφειοκρατία των ιδρυμάτων μας, ενάντια στις ελλείψεις τους, ενάντια στα λάθη τους. Ξέρω πως, ξεσηκώνοντας την οργή εργαζομένων μαζών ενάντια στις γραφειοκρατικές διαστρεβλώσεις των οργανώσεων μας, καμιά φορά αναγκαζόμαστε να θίξουμε και μερικούς συντρόφους μας που στο παρελθόν πρόσφεραν υπηρεσίες, μα που σήμερα πάσχουν από την αρρώστια της γραφειοκρατίας. Μα, μπορεί αυτό ποτέ να σταματήσει τη δουλεία μας για την οργάνωση του ελέγχου προς τα κάτω; Νομίζω πως δεν μπορεί και δεν πρέπει. Για τις παλιές υπηρεσίες πρέπει να υποκλινόμαστε βαθιά μπροστά τους, μα για τα τωρινά λάθη και τη γραφειοκρατία θα έπρεπε να τους δώσουμε μια στο σβέρκο. (Γέλια, χειροκροτήματα). Μπορεί να γίνει και αλλιώς; Γιατί να μην το κάνουμε αυτό, αν το απαιτεί το συμφέρον της υπόθεσης;

Μιλάνε για κριτική απ’ τα πάνω, για κριτική από μέρους της εργατοαγροτικής επιθεώρησης, από μέρους της Κ.Ε. του κόμματος ,ας κ.λ.π. Όλα αυτά είναι βέβαια καλά. Όμως απέχουν πολύ απ’ το να είναι αρκετά. Κάτι περισσότερο, αυτό δεν είναι καθόλου το κύριο σήμερα. Το κύριο σήμερα είναι να ξεσηκώσουμε ένα πλατύτατο κύμα κριτικής απ’ τα κάτω ενάντια στη γραφειοκρατία γενικά, ενάντια στις ελλείψεις της δουλειάς μας, ιδιαίτερα. Μόνο οργανώνοντας αυτή τη διπλή πίεση, κι απ’ τα πάνω κι απ’ τα κάτω, μόνο μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους στην κριτική απ’ τα κάτω, μπορούμε να ελπίζουμε ότι η πάλη μας θα πετύχει και η γραφειοκρατία θα ξεριζωθεί.

Θάταν λάθος να νομίζουμε ότι την πείρα της οικοδόμησης την έχουν μόνο οι καθοδηγητές. Αυτό δεν είναι σωστό, σύντροφοι. Οι μάζες των εκατομμυρίων εργατών, που οικοδομούν τη βιομηχανία μας, συσσωρεύουν μέρα με τη μέρα μια τεράστια οικοδομική πείρα, που δεν είναι καθόλου λιγότερο πολύτιμη για μας από την πείρα των καθοδηγητών. Η μαζική κριτική απ’ τα κάτω, ο έλεγχος απ’ τα κάτω μας χρειάζεται, κοντά στ’ άλλα, για να μην πηγαίνει χαμένη η πείρα αυτή της μάζας των εκατομμυρίων, για να παίρνεται υπόψη και να μετουσιώνεται σε πράξη.

Από δώ βγαίνει το άμεσο καθήκον του κόμματος, ανελέητη πάλη ενάντια στη γραφειοκρατία, οργάνωση της μαζικής κριτικής στις πρακτικές αποφάσεις για την εξάλειψη των ελλείψεων μας. Δε μπορούμε να πούμε ότι η Κομσομόλ, και ιδιαίτερα η «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», δεν έπαιρναν υπόψη τους τη σπουδαιότητα αυτού του καθήκοντος. Η αδυναμία εδώ είναι ότι συχνά, δεν εκπληρώνουμε αυτό το καθήκον ολοκληρωτικά. Και για να το εκπληρώσουμε ολοκληρωτικά δεν πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας μόνο την κριτική, μα και τα αποτελέσματα της κριτικής, καθώς και τις βελτιώσεις που εφαρμόζονται στη ζωή σαν αποτέλεσμα της κριτικής. 

7 σχόλια:

  1. "...να οργανωθεί η κριτική των μαζών, των εκατομμυρίων της εργατικής τάξης ενάντια στη γραφειοκρατία των ιδρυμάτων μας, ενάντια στις ελλείψεις τους, ενάντια στα λάθη τους..."Για κοίτα απόψεις ο "αιμοσταγής δικτάτορας"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Trash, επίτρεψέ μου να παραθέσω ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Λούντο Μαρτένς «Μια άλλη ματιά στον Στάλιν» (έκδ. Σ.Ε. 1997, σελ. 347). Στην πραγματικότητα το απόσπασμα δεν πρέπει να αποδοθεί στον συγγραφέα (για όσους επικαλούνται τον βίο και την πολιτεία του για να επικρίνουν όσους αναφέρονται στο βιβλίο του, αντί να αντεπιχειρηματολογούν επί της ουσίας των γραπτών του) αλλά στον στρατηγό Ροκοσόφσκι. Διαβάστε:
    Τον Ιούλη του 1942, ο Ροκοσόφσκι, που είχε μέχρι τότε διοικήσει με πολλή ικανότητα μια Στρατιά, διορίστηκε από τον Στάλιν διοικητής του μετώπου του Μπριάνσκ. Αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα. Ο Στάλιν τον υποδέχτηκε θερμά και του εξήγησε ακριβώς ποια ήταν η αποστολή του. Ο Ροκοσόφσκι περιγράφει το τέλος της συνάντησης.
    «Ετοιμαζόμουν να σηκωθώ, αλλά ο Στάλιν μου είπε:
    -Υπομονή, μείνετε στη θέση σας.
    Ο Στάλιν τηλεφώνησε στον Ποσκρεμπίσεφ και του ζήτησε να φέρει μέσα ένα στρατηγό από τον οποίο μόλις είχε αφαιρεθεί η διοίκηση ενός μετώπου. Επακολούθησε ο εξής διάλογος:
    -Παραπονιέστε ότι τιμωρηθήκατε άδικα;
    -Ναι. Το γεγονός είναι ότι παρενοχλήθηκα στο διοικητικό μου έργο από τον εκπρόσωπο του Κέντρου.
    -Σε τι σας παρενόχλησε;
    -Ανακατευόταν στις διαταγές μου, οργάνωνε συγκεντρώσεις ενώ ήταν ώρα για δράση και όχι για συσκέψεις, έδινε αντιφατικές οδηγίες... Με λίγα λόγια, υποκαθιστούσε το διοικητή του μετώπου.
    -Μάλιστα. Επομένως, σας παρενοχλούσε. Όμως, εσείς διοικούσατε το μέτωπο, έτσι δεν είναι;
    -Ναι, εγώ...
    -Σ' εσάς το Κόμμα και η κυβέρνηση είχαν εμπιστευτεί το μέτωπο... Είχατε τηλεφωνική σύνδεση με το Κέντρο;
    -Είχα μία.
    -Γιατί δεν ενημερώσατε, έστω μία φορά, ότι σας παρενοχλούσαν στο διοικητικό σας έργο;
    -Δεν τόλμησα να παραπονεθώ για τον εκπρόσωπό σας.
    -Δεν τολμήσατε να τηλεφωνήσετε, και τελικά η επιχείρηση απέτυχε, να γιατί σας τιμωρήσαμε...
    Βγήκα από το γραφείο του Ανώτατου Διοικητή με τη σκέψη ότι μου είχε δοθεί, εμένα, που μόλις αναλάμβανα τη διοίκηση ενός μετώπου, ένα συγκεκριμένο μάθημα. Πιστέψτε με, έβαλα τα δυνατά μου να το αφομοιώσω».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας συμπληρώσω κάτι ακόμη, που σχετίζεται με την αναφορά στον Στάλιν, τόσο από μένα στο σχόλιό μου όσο και από τον Τρας στο άρθρο του (τολμώ να πω). Η συμπλήρωση αυτή δεν είναι απαραίτητη για τους κομμουνιστές (και για πολλούς άλλους επίσης), μπορεί όμως να χρειάζεται για κάποιους παραέξω, καλοπροαίρετους ή μη.
    Δεν προσωποποιούμε, και πολύ περισσότερο δεν θεοποιούμε, συμπεριφορές και αρετές που έχουν να κάνουν με πρότυπα κομμουνιστικής αντίληψης και στάσης και όχι με πρόσωπα. Ασφαλώς δεν φειδόμαστε να επαινέσουμε τα πρόσωπα που αποδεικνύονται άξιοι φορείς και ενεργοί εκφραστές, με το προσωπικό τους παράδειγμα, των κομμουνιστικών ιδανικών. Οι κομμουνιστές δεν είναι ούτε σταλινικοί ούτε αντισταλινικοί. Είναι σκέτα κομμουνιστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κανε κλικ στο δευτερο λινκ (στο "καθαρα χαφιεδικα") να δεις τι λεει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Manny Calavera:
      Ευχάριστα τα μαντάτα που μας φέρνεις. Ή την έκαναν την δουλειά τους, ή τους πήραμε πρέφα και πλέον είναι άχρηστοι...

      Διαγραφή
  5. @Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ:
    Το παράδοξο με τον Στάλιν είναι πως ενώ, για αυτόν έχουν άποψη κυριολεκτικά οι πάντες(!!), το θεωρητικό του έργο παρότι αξιόλογο, είναι σχεδόν άγνωστο στον περισσότερο κόσμο. Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, οι πιο πολλοί δεν ξέρουν ότι υπάρχει τέτοιο καν!
    @Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας:
    -Δεν νομίζω πως ο Μάρτενς έχει κάποιον ιδιέταιρα άσχημο βίο ή πολιτεία. Από ότι γνωρίζω άνηκε στο "αντιρεβιζιονιστικό ρεύμα" που αποχωρησε από τον Μαοϊσμό μετά την διατύπωση από τους κινέζους της αισχρής θεωρείας των "τριών κόσμων", και απέμειναν να υποστηρίζουν σαν μόνη συνεπή ΜΛ χώρα την Αλβανία του Χότζα. Πολλές από τις θέσεις που είχε πάρει αυτό το ρεύμα τότε, έχουν ιστορικά δικαιωθεί άλλες πάλι όχι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ζητούμενο όταν κριτικάρουμε μία άποψη είναι να βλέπουμε το ΤΙ λέει και όχι το ΠΟΙΟΣ την διατυπώνει.
    -Εμένα ο όρος "σταλινικός" δεν με ενοχλεί καθόλου. Γιατί, ναι έχεις δίκιο είμαστε πάνω από όλα κομμουνιστές, αλλά εφόσον οριοθετούμαστε σαν "μαρξιστές" στην ανάλυση που κάνουμε για τον καπιταλισμό, σαν "Λενινιστές" στην άποψη που έχουμε για το πως ο καπιταλισμός μπορεί να ανατραπεί επαναστατικά, εγώ δεν βλέπω καμμία ανακολουθία να χαρακτηριστώ και σαν "σταλινικός", προκειμένου να οριοθετήσω τις απόψεις μου για την σοσιαλιστική οικοδόμηση.
    Από την άλλη και με δεδομένο πως ο "αντισταλινισμός" αποτελεί (καθόλου τυχαία) την αιχμή του δόρατος του "αντικομμουνισμού". πιστεύω πως η υπεράσπιση της μνήμης και του έργου του μεγάλου αυτού μπολσεβίκου ηγέτη, είναι και εκ των ουκ άνευ όρος, για την ιστορική υπεράσπιση του ίδιου του κομμουνιστικού κινήματος.
    Είχαμε κάνει μία πολύ μεγάλη κουβέντα στο γλόμπινγκ πριν λίγους μήνες πάνω σε αυτό, θα κοιτάξω να βρω την παραπομπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας:
      Την βρήκα την παραπομπή, είναι εδώ:
      http://e-globbing.blogspot.com/2011/08/blog-post_5946.html

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.