Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

"Ακούνε ΚΟΥΤΒης και τρέμουν οι αστοί..."


Ο N.Zαχαριάδης
Με μια μικρή καθυστέρηση λόγω προβλημάτων δυκτίου, ένα πολύ μικρό αφιέρωμα στον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ που σαν τέτοιες μέρες τον Αύγουστο του 1973, έφυγε από το «παγωμένο πηγάδι του Σουργκούτ» της Σιβηρίας με τον μόνο τρόπο που ήταν δυνατός. Νεκρός πλέον, είχε αποδράσει για μία ακόμη φορά από τους εξωτερικούς καταναγκασμούς, αλλά όχι και από τις καρδιές μιας μεγάλης μερίδας των ελλήνων κομμουνιστών που επί 25 ολόκληρα χρόνια καθοδήγησε.
Για τον θάνατο του, πολλά λέγονται ακόμη και σήμερα. Αυτοκτόνησε; Τον «αυτοκτόνησαν»; Μέχρι τώρα κανείς δεν μπόρεσε να αποδείξει θετικά καμμία από τις δύο εκδοχές.
Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για την μεγαλύτερη ελληνική προσωπικότητα της εποχής του, και όχι μόνο όσον αφορά την αριστερά.
Καθοδήγησε το ΚΚΕ στις μεγαλύτερες στιγμές τις ιστορίας του, από τότε που φρόντισε για την ανασυγκρότηση του μετά την «δίχως αρχές φραξιονιστική πάλη» μέχρι το σάλπισμα της εθνικής αντίστασης από τα μπουντρούμια της Κέρκυρας, που δεν τον λύγισαν όπως λέει και το τραγούδι, μέχρι την έφοδο στους ουρανούς πάνω στα βουνά του Γράμμου το ’46-’49, αλλά και μετά την ήττα στην εκ νέου ανασυγκρότηση μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες που θα μπορούσαν να υπάρξουν, μέσα στο ελληνικό μετεμφυλιακό κράτος.
Ο ΓΓ του ΚΚΕ μαζί με παρτιζάνους του ηρωικού ΔΣΕ στον Γράμμο

Η καθοδήγηση του, σε αυτούς τους ακραίους καιρούς έδωσε δείγματα πολιτικής ιδιοφυίας αλλά και κάποιες μελανές (αλλά πολύ μελανές) στιγμές, απότοκο της εποχής εκείνης που έδρασε.

Επι μέρους πολιτικός απολογισμός δεν θα μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον περιορισμένο χώρο ενός άρθρου, αλλά πιστεύω πως στην  συγκεκριμένη περίπτωση, και βλέποντας από την ασφάλεια του χρόνου την πορεία του έλληνα κομμουνιστή ηγέτη, θα ταίριαζαν τα λόγια του Λένιν για την Ρόζα:
«Καμμιά φορά οι αετοί πετούν και χαμηλά», τα κοτόπουλα ποτέ δεν φτάνουν στα ουράνια.
Και ο Νίκος ήταν αετός!                                                              

 Βιογραφία

(με μικρές αλλαγές από wikipedia)

Από σλαβομακεδόνικο έντυπο
Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1903 στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης. Ο πατέρας του εργαζόταν στο Οθωμανικό Μονοπώλιο Καπνού κι έτσι αναγκαζόταν να μετακομίζει σε πολλές διαφορετικές πόλεις της Αυτοκρατορίας με την οικογένειά του. Πήγε Δημοτικό στα Σκόπια και το τέλειωσε στη Νικομήδεια, ενώ αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Αδριανούπολης. Από τα 15 του χρόνια αναγκάστηκε να δουλέψει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, όπου εντάχθηκε στη σοσιαλιστική Διεθνή Πανεργατική Ένωση, που αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες, αν και η πρώτη επαφή του με τη σοσιαλιστική ιδεολογία έγινε στη Νικομήδεια.
Επηρεασμένος απ' την Οκτωβριανή Επανάσταση, ταξίδεψε στη Σοβιετική Ρωσία και το 1921 έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας, ενώ ένα χρόνο μετά, το 1922, γίνεται μέλος και του Κόμματος των Μπολσεβίκων. Το 1923-24 σπούδασε στο νεοϊδρυμένο τότε ΚΟΥΤΒ, το Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο Εργαζομένων της Ανατολής· στα ρωσικά Коммунистический университет трудящихся Востока ή КУТВ).
Το 1924 εγκαθίσταται στην Ελλάδα και αναλαμβάνει καθοδηγητική δουλειά στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, την ΟΚΝΕ. Δουλεύει σε συνθήκες παρανομίας και διώξεων στο Βόλο, την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Συλλαμβάνεται και καταφέρνει να αποδράσει συνολικά έξι φορές. Το 1926 εντάσσεται στον καθοδηγητικό μηχανισμό του ΚΚΕ και καταδιωκόμενος και πάλι, φεύγει το 1929 στη Σοβιετική Ένωση, όπου σπουδάζει στην Ανώτατη Κομματική Σχολή της Μόσχας.

Από τη Μόσχα επιστρέφει το 1931, όταν μετά την καταστατικά νόμιμη Έκκληση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, που δημοσιεύτηκε στο "Ριζοσπάστη" στις 2 και 3 Νοέμβρη 1931 εκλέγεται νέα ηγεσία, και ο ίδιος αναλαμβάνει την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Το 1934 εκλέγεται γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Συνέβαλε στην αναδιοργάνωση του κόμματος και τη μαζικοποίησή του, σε μια περίοδο ανάπτυξης εργατικών και άλλων κοινωνικών αγώνων και κρίσης του καθεστώτος.

Το 1936, ένα μήνα μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Μεταξά φυλακίστηκε και έμεινε στην απομόνωση μέχρι το 1941. Με την εισβολή των Ιταλών, το 1940, δημοσιεύεται γράμμα του προς τους Έλληνες κομμουνιστές, με το οποίο καλούνται να αντισταθούν, υπερασπιζόμενοι την εθνική ανεξαρτησία. Ακολούθησαν δυο ακόμη γράμματα, τους επόμενους μήνες, στα οποία εκφράζει την αντίθεσή του στη συνέχιση του πολέμου, μετά την εκδίωξη των εισβολέων. Η δικτατορία απέφυγε τη δημοσίευσή τους. Με την εισβολή των χιτλερικών στρατευμάτων, ο Ζαχαριάδης μεταφέρεται από τη Γκεστάπο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, όπου έμεινε κρατούμενος ως το 1945.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στις 30 Μαΐου του 1945 ανέλαβε και πάλι την ηγεσία Γ.Γ. του ΚΚΕ, σε μια δύσκολη περίοδο παραμερίζοντας τον μέχρι τότε αντικαταστάτη του Σιάντο. Το κόμμα ήταν μια μεγάλη πολιτική δύναμη, ως αποτέλεσμα του ρόλου του στην Εθνική Αντίσταση, αλλά είχε προχωρήσει ήδη στην υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, που εκτός από τη διάλυση του ΕΛΑΣ, έδινε τη δυνατότητα διώξεων σε βάρος του κόσμου της Αριστεράς.

Αποτέλεσμα της έντασης των διώξεων δημοκρατών πολιτών ήταν η έναρξη του
δεύτερου εθνικοαπελευθρωτικού αγώνα το 1946. Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, το 1949, ο Ζαχαριάδης εγκαθίσταται ως πολιτικός πρόσφυγας στο Βουκουρέστι, όπου μεταφέρθηκε η έδρα του παράνομου ΚΚΕ.

Το 1956, ως αποτέλεσμα της «αποσταλινοποίησης», μετά από αντικαταστατική παρέμβαση του Σοβιετικού και άλλων Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων της Ανατολικής Ευρώπης στην [[6η «Πλατιά» Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ, καθαιρείται από την ηγεσία του ΚΚΕ ως "σεχταριστής" παρότι μόλις τρεις εβδομάδες προηγουμένως η Αριστερά είχε κοινή κάθοδο στις εκλογές του 1956 με το Κέντρο. Ακολουθούν οι διαγραφές της πλειοψηφίας των μελών του Κόμματος και του ίδιου του Ζαχαριάδη την επόμενη χρονιά, στην 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, με την προσθήκη της κατηγορίας του "υπόπτου προδοσίας".

Εξορίστηκε αρχικά στο στο Μποροβίτσι, της ΕΣΣΔ, κοντά στο Νόβγκοροντ όπου μέχρι το 1962 εργάστηκε σε δασική επιχείρηση, συνεχίζοντας την πολιτική του δραστηριότητα και τις επαφές με τα διαγραμμένα μέλη του ΚΚΕ. Τότε ζητάει από την Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα να γυρίσει στην Ελλάδα για να αναλάβει την ευθύνη της πολιτικής του ΚΚΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά εκτοπίζεται στο Σουργκούτ. Ο Αχιλέας Παπαϊωάννου, σημαίνον στέλεχος τότε των διαγραμμένων Κομματικών Οργανώσεων που συλλήβδην διαγράφτηκαν με την 6η Ολομέλεια, αναφέρει ότι μεσολάβησε και εξορία του στη Γιακουτία, κοντά στο Βερίγγειο Πορθμό, δίπλα στο Βόρειο Πόλο. Στο Σουργκούτ ο Ζαχαριάδης προβαίνει σε 3 απεργίες πείνας ζητώντας την αποκατάσταση της φήμης του και την απελευθέρωσή του. Η επικοινωνία του πλέον με τις διαγραμμένες Κομματικές Οργανώσεις γίνεται δυσκολότερη, σε βαθμό που διάφορα γράμματά του να θεωρούνται παραποιημένα από την KGB, καθώς διασπούσαν τους οπαδούς του για ιδεολογικά ζητήματα, όπως το ρόλο της Κίνας και του Μάο Τσετούνγκ.

 Την 1η Αυγούστου του 1973 ανακοινώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ ότι ο Ζαχαριάδης πέθανε από καρδιολογικά αίτια. Το 1989 ανακοινώνεται νέα εκδοχή θανάτου του: η αυτοκτονία, ενώ δίνεται στη δημοσιότητα από τους δεσμώτες του επιστολή που αποδίδεται στο Ζαχαριάδη και με την οποία φέρεται να απειλεί να αυτοκτονήσει. Τα οστά του Νίκου Ζαχαριάδη μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα το 1991, με πρωτοβουλία της ΚΕ του ΚΚΕ.

7 σχόλια:

  1. Ο προτεργάτης της προλεταριακής επανάστασης στην Ελλάδα είχε ένα ελλάτωμα που δεν του το συγχωρήσαμε ποτέ. Δεν τα έκανε όλα τέλεια είχε κι αδύναμα σημεία.

    Στις μελλοντικές κομμουνιστικές κοινωνίες σίγουρα θα είναι ένας από τους "κομμουνιστές αγίους" που τις έφεραν πιο κοντά. Το έργο και το όραμα του θα ολοκληρωθεί. Τίποτα δεν πήγε χαμένο. Αιωνία η μνήμη στο σ. Νίκο Ζαχαριάδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε Μητσο αν και τα εχουμε πει κατ'ιδιαν εντουτοις θα ηθελα να δημοσιευσω μερικες απο τις σκεψεις μου σχετικα με τον μεγαλο κομμουνιστη ηγετη συντροφο Νικο Ζαχαριαδη.Οσο για τον θανατο του Ζαχαριαδη υπαρχουν 3 εκδοχες:α)οτι πεθανε απο καρδιακη προσβολη,β)οτι αυτοκτονησε και γ)οτι δολοφονηθηκε.Θελω να τονισω κατι πολυ βασικο στο σημειο αυτο.Οτι α) οι κομμουνιστές δεν αυτοκτονούν και ο Νίκος Ζαχαριάδης σε καμιά περίπτωση σαν κομμουνιστής ηγέτης δεν ήταν δυνατόν ν’ αυτοκτονήσει, επειδή δεν είχε ως φιλοσοφία του θεωρίες περί «αυτοκτονίας» αλλά αντίθετα είχε ως φιλοσοφία του τον επαναστατικό μαρξισμό-λενινισμό-σταλινισμό δηλ. μια μαχητική φιλοσοφία της επαναστατικής ταξικής πάλης μα και επιπλέον ποτέ ο ίδιος δεν δίδασκε τους κομμουνιστές να αυτοκτονούν αλλά να αγωνίζονται ως το τέλος δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους στον επαναστατικό αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης την υπόθεση της προλεταριακής επανάστασης και του σοσιαλισμού-κομμουνισμού β) ο Νίκος Ζαχαριάδης «αυτοκτόνησε» όσο και ο ήρωας του λαού μας, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Παπαρήγας που η Ασφάλεια παρουσίασε τη δολοφονία του ως «αυτοκτονία» με το κορδόνι της πιτζάμας του, όπως ορθότατα και πολύ εύστοχα σημειώνει ο βετεράνος κομμουνιστής σύντροφος Νίκανδρος Κεπέσης.Πριν φτασουμε στα αιτια του θανατου του Ζχαριαδη πρεπει να αναφερθουμε στους λογους και απο ποιους που εξοριστηκε και επειτα δολοφονηθηκε.Επειτα ο Νικος Ζαχαριαδης ειχε μεγαλο κυρος στους ελληνες κομμουνιστες και "καποιοι" δεν θελανε τον Ζαχαριαδη να επιστρεψει στην Ελλαδα.Αυτα προς σκεψη και προς προβληματισμο.Η κριτικη να μην λειπει και νομιζω αυτη η κριτικη πρεπει να γινει.Οσο για την προσωπικη μου σταση και παρουσια μου δειχνουν που βαδιζω ελπιζοντας να μην διαψεσυτω και να οδηγηθουμε "σαν αλλοτε" σε βιαιη κοινωνικη προλεταριακη επανασταση για τον σοσιαλισμο-κομμουνισμο.
    Ζητω ο Λενιν,ζητω ο Σταλιν,ζητω ο κοκκινος στρατος,ζητω κι ο Ζαχαριαδης ο μεγαλος ΑΡΧΗΓΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κώστα, είναι τουλάχιστον άκομψο να κάνεις στο μπλογκ μου copy-paste από άρθρο της ανασύνταξης, το οποίο το έχω και υπόψην μου.
    Από εκεί και πέρα στόχος του άρθρου δεν ήταν να κάνει τον ντεντέκτιβ, αλλά να τιμήσει τον έλληνα κομμουνιστή ηγέτη και να βγάλει και κάποια πολιτικά συμπεράσματα για την θυελώδη πορεία του μέσα στο κίνημα.
    Αρη, ...με κάλυψες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μητσο,καταρχην δεν συντασσομαι με την Ανασυνταξη.Απλα συμφωνω σε αυτο που λεγεται σχετικα με την εκδοχη του θανατου,οτι οι κομμουνιστες δεν αυτοκτονουν,αλλα αγωνιζονται μεχρι το τελος της ζωης τους για την προλεταριακη επανασταση και τον κομμουνισμο.Ειναι ψεμα?Επιπλεον δεν θελησα να ονομασω κανεναν υπαιτιο για την δολοφονια του Ν.Ζαχαριαδη αλλα το αφησα για προβληματισμο.Και στο τελος λεω προς αποφυγη παρερμηνευσης των λεγομενων μου πως η παρουσια και η δραση μου ειναι γνωστη τουλαχιστον σ'εσενα αλλα και γενικοτερα μεσα σε γνωστους πολιτικους χωρους.Τιμουμε τον Νικο Ζαχαριαδη και παραλληλα ασκουμε ο καθενας με τον δικο του τροπο κριτικη-παντα καλοπροαιρετα- στους δημιους του Ζαχαριαδη προχωρωντας παντα επαναστατικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που αναφέρεις είναι ένα δυνατό υπέρ της εκδοχής της δολοφονίας επιχείρημα, το λέω και εγώ. Αλλά δεν αποτελεί και απόδειξη από μόνο του. Οι κομμουνιστές, ακόμη και αυτοί του ύψους ενός Ζαχαριάδη, δεν παύουν να είναι και άνθρωποι με αδυναμίες ανθρώπινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ιστορία με τις ξαφνικές εξαφανίσεις - απαγωγές - δολοφονίες - ομολογίες λαμβάνει χώρα μετα την άνοδο του Ιωσήφ Στάλιν στην θέση του ΓΓ του ΚΚΣΕ. Μετά τις πρώτες " εκκαθαρίσεις" της κεντρικής επιτροπής των Μπολσεβίκων τα άτομα που το ίδιο το ΚΚΣΕ αναδεικνύει ακολουθούν την ίδια πορεία: άνοδος - έπαινοι και μετα πτώση και προσπάθεια για διαγραφή τους από την ιστορία (σαν να μην υπήρχαν ποτέ). Σε αυτό παρατηρείται και το φαινόμενο της δημιουργίας ταυτοχρονα ηρώων και προδοτών σε βαθμό που αγγίζει το υπερφυσικό.

    Συγκεκριμένα, Λένιν που πέθανε ήρωας (μαυσωλειο, ο ορος "λενινισμός", πορτραίτα, οτι ο Λενιν ηταν αγιος πουνποτε δεν εκανε λαθος πολιτικη εκτιμηση) και Τροτσκι προδότης (προπαγάνδα που τον δείχνουν σαν διαβολο με αστέρι εβραϊκό κτλ). Ο Μπελογιάννης ήρωας (φωτογραφίες, ζωγραφιές, μνημσυνα "τυπικά-χριστιανικά") ο Πλουμπίδης προδότης. Ο Παντελής Πουλιόπουλος και ο Μπεζεντάκος (τα μισά μέλη του ΚΚΕ δεν τον γνωρίζουν. Ο Άρης βελουχιωτης πρώτα ανυπάκουος και σήμερα ήρωας. Το ίδιο και με τον Κίροφ (πότε ανέβηκε και πότε τον βρήκαμε νεκρό δεν θα μάθουμε ποτέ). Μέχρι και ο ίδιος ο Στάλιν έπεσε θύμα της ίδιάς του της πολιτικής  όπου μερικούς μήνες μετά τον θάνατο του τον διαγράαψανε και βρήκανε την διαθήκη του Λένιν ξαφνικά μετα απο σχεδόν 20 χρόνια. 

    Έτσι και ο Ζαχαριάδης ανέβηκε έγινε ξαφνικά γραμματέας (διορίστηκε από τα πάνω -ανάθεμα τι έγινε στο τότε συνέδριο) μαζί με την αλλαγή της πολιτικής του ΚΚΕ σε πολλά θέματα (τυχαίο δεν νομίζω;). Μετα όταν πάλι άλλαξε η γραμμή του ΚΚΣΕ και άρα χρειαζόταν να αλλάξει και αυτήτου ΚΚΕ ο Ζαχαριάδης ήταν ένα πούλι δεν το χρειάζοταν η γραφειοκρατία και γιατί οχι το πέταξε και με τον πιο άσχημο ταπεινωτικο τρόπο. Την δολοφονία (κρεμασμα) όπως δολοφόνησε τόσους άλλους (με παπαγαλάκια λχ).

    Αλλά εγω απορώ διαβάζοντας το ενημερωτικότατο άρθρο. Κανείς δεν σκέφτηκε πως μάθαμε μετα απο χρόνια την αλήθεια με την δολοφονία του Νίκου. Γιατί να υπήρχε και να υπαρχει αυτο το νεφέλωμα? Κανείς δεν αναρωτήθηκε πως μπήκαν ξαφνικα οι "πράκτορες" στο Κόμμα έφτασαν στη ΚΕ, διέγραψαν τους ηγέτες (όπως ακριβώς λέει το άρθρο), ο κόσμος του κόμματος δεν αντέδρασε καθόλου  και ΤΕΛΙΚΑ απο τότε πως τι έγινε και ξαναχτίστηκε το κόμμα? Μέσα απο τις ίδιες του τις στάχτες (?) προέκυψε η στάση του ΚΚΕ στην Χούντα, το 89 κτλ..??

    Και για να μιλάμε σοβαρά... γιατί έρχονται μέρες δύσκολες που θα πάμε να πούμε στον κόσμο για σοσιαλισμό και ο κόσμος (σύντομα) θα αρχίζει να ψάχνει την ιστορία....

    Πίσω από όλα αυτά φαίνεται ΟΧΙ πάντως ότι ήταν προδότης, ξεπουλημένος (και άλλα κοσμητικα της αστικής προπαγάνδας) ο Στάλιν. ΑΛΛΑ ότι πίσω από την πολιτική που χάραξε, η γραφειοκρατία κατάφερε να εξοντώσει την παράδοση της Επανάστασης των Μπολσεβίκων και να  εγκαθιδρύσει σκοτεινά χρόνια στην πορεία των κινημάτων παγκοσμίως και στην Ελλάδα (Ουγγαρία, εμφύλιος στην Ελλάδα, Ισπανία, συγκεβυρνήσεις ΚΚΕ και τέλος η πολιτική απραξία του ΚΚΕ) σκοτώνοντας ακόμα και τα ίδια της τα "πούλια".

    Χρειάζεται να ξαναδούμε την ιστορία ξανά και να εμπιστευθούμε πολιτικές ανθρώπων (και του Τρότσκι λχ) που έζησαν την επανάσταση και έκαναν κριτική σε αυτό το νεφέλωμα της γραφειοκρατίας δίνοντας και μαρξιστική - επαναστατική
     απάντηση αλλά και ενισχύοντας το όραμα προς τον σοσιαλισμό.

    Συντροφικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Redman:
    Αρχικά μία συγνώμη για το αργοπορημένο της απάντησης (μόλις τώρα πρόσεξα πως υπήρχε νέο σχόλιο)
    Βάζεις ένα σωρό θέματα, τα οποία προσωπικά θεωρώ τουλάχιστον ανακριβή ιστορικά και είναι αδύνατον να απαντηθούν ικανοποιητικά σε ένα σχόλιο. Οστώσο θα κάνω μία προσπάθεια να σχολιάσω κάποια εν τάχει.
    -Επί Στάλιν δεν άρχισαν «ξαφνικές εξαφανίσεις - απαγωγές - δολοφονίες – ομολογίες», αλλά έγιναν δίκες συγκεκριμένων ανθρώπων και με συγκεκριμένες κατηγορίες, δημόσια και στο φως της ημέρας. Ποιός εξαφανίστηκε;
    -Το πορτραίτο του Τρότσκι με εβραϊκό αστέρι έχει φιλοτεχνηθεί από την Πολωνική αντικομμουνιστική προπαγάνδα από όσο γνωρίζω (εκτός εάν υπάρχει και δεύτερη σοβιετική εκδοχή την οποία εγώ αγνοώ)), άρα η συγκεκριμένη αναφορά δεν έχει θέση σε αυτήν την κουβέντα.
    -Για το Κύρωφ όλοι ξέρουμε την ιστορία του, καθώς και τους δολοφόνους του (ο Νικολάγιεφ επέμενε μέχρι το τέλος πως ήταν μία επαναστατική πράξη, που χτύπαγε τον «μηχανισμό του Στάλιν». Σημείωση: ο συγκεκριμένος αν και ομολόγησε, δεν «μετανόησε» ποτέ, άρα ο ομολογία του δεν μπορεί να μπει σε εισαγωγικά)
    -Ο Στάλιν δεν διαγράφτηκε ποτέ (ούτε μετά θάνατο, από το Κόμμα).
    -Ο Στάλιν δεν έπεσε θύμα της «ίδιας του της πολιτικής», η πολιτική του έπεσε θύμα του οπορτουνιστικού ρεύματος που προϋπήρχε στο ΚΚΣΕ (ο Χρουτσώφ δεν κάνει κάτι περισσότερο από το να επαναφέρει τις απόψεις των Μπουχάριν-Κάμενεφ-Ζηνόβιεφ σαν επίσημη πολιτική γραμμή) και τότε πήρε το πάνω χέρι (με όχι και τόσο διαφανείς τρόπους). Ηταν η ακριβώς αντίθετη πολιτική δηλαδή που επιβλήθηκε μετά το ’56.
    -Ακριβώς επειδή όπως λες μέχρι τότε «ψάξε να βρεις τι γίνιταν στα συνέδρια» και το Κόμμα δυένυε την περίοδο της «δίχως αρχές φραξιονιστικής πάλης», η κομιντερν διόρησε όντως (όπως είχε κάθε καταστατικό δικαίωμα να κάνει –το ΚΚΕ δεν ήταν παρά το «ελληνικό τμήμα της ΚΔ) νέα ηγεσία προκειμένου να σταματήσει η δυαλιτική κατάσταση στο ΚΚΕ. Από τότε και μετά βέβαια ο Ν.Ζαχαριάδης επανεξελέγη με διαδικασίες που δεν έχουν (μέχρι τώρα τουλάχιστον αμφισβητηθεί από κανέναν).
    Το να βάζεις μία εννοιαία πολιτική γραμμή στο ΚΚΣΕ από το ’25 μέχρι το ’89 (γιατί τα μπλέκεις όλα) είναι τουλάχιστον ανιστόριτο. Και αν ο μόνος (ή ο σημαντικότερος κατ’εσέ) συνδετικός κρίκος είναι η «γραφειοκρατία» μια όπως παραδέχεσαι, υπάρχει αλλαγή πολιτικής γραμμής μετά το 20ο συνέδριο, θα υπενθυνήσω πως ο κύριος εκφραστής τόσο των γραφειοκρατικών συμπεριφορών, όσο και της γραφειοκρατικής κάστας σαν τέτοιας ήταν ο ...Τρότσκι, και αυτά δεν τα λέω εγώ ούτε ο Στάλιν, ο Λένιν τα λέει στην περίφημη διαθήκη του, που παρεπιπτώντως ήταν πλατιά γνωστή από την πρώτη στιγμή. (Βλέπε και http://fadomduck2.blogspot.com/2011/08/1.html )
    -Εγώ δεν μίλησα ποτέ μου για πράκτορες. Ενας οπορτουνιστής μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από 10 συνειδητούς χαφιέδες, αφού νομίζει πως επιτελεί και ...επαναστατικό έργο.
    -Αυτό το περί «πολιτικής απραξίας του ΚΚΕ» το προσπερνάω στα γρήγορα, μια και είναι ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που προσπαθεί να προβάλει μία στοιχειώδη αντίσταση στην βαρβαρότητα που βιώνουμε όλοι μας. Οποιος δεν είναι εμπαθής, νομίζω μπορεί να το δει εύκολα....
    -Τέλος η «μαρξιστική» ανάλυση του Τρότσκι για την ΕΣΣΔ είναι τόσο «μαρξιστική» που το βιβλίο του «τα εγκλήματα του Στάλιν» χρησιμοποιούταν από τους στρατοδίκες της μετεμφυλιακής Ελλάδας σαν τεκμήριο για την «εγκληματική φύση» της κοσμοθεωρίας των κομμουνιστών κατηγορουμένων. Και φύσικά από σύσωμη την αντιδραστική προπαγάνδα παγκοσμίως.
    Ξανά συγνώμη, αμ μου ήταν αδύνατον να σχολιάσω καλύτερα και χωρίς κενά τόσες αιτιάσεις, που η κάθε μία θέλει τόμο ολόκληρο.
    Τέλος, το να υπερασπίζομε σαν τις καλύτερες δυνατές στις τότε συνθήκες λύσεις αυτές προέκριναν ο Στάλιν ή ο Ζαχαριάδης σε εκείνες τις εποχές και συνθήκες, επουδενί σημαίνει πως τις υιοθετώ και σαν τυφλοσούρτη για τις εντελώς διαφορετικές καταστάσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Και πάνω σε αυτό κρινόμαστε τελικά όλοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.